Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ



Στις 14 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και πριν το παιχνίδι του Παναιτωλικού μας με τον Όφη πραγματοποιήθηκε πορεία στο Αγρίνιο ενάντια στη καταστολή που δέχονται οι οπαδοί και ενάντια στη απαγόρευση των μετακινήσεων. Η πορεία καλέστηκε από το σύνολο της Θύρας 6, δηλαδή από τους Warriors,το παρεάκι της Αυτόνομης Ζώνης (που απαρτίζεται τόσο από μέλη των Warriors και των Guerreros όσο και από ανένταχτους οπαδούς του Παναιτωλικού), τους Guerreros και λοιπούς ανένταχτους οπαδούς του Παναιτωλικού.

Η πορεία που ξεκίνησε από το club των Warriors πεζή αλλά και ένα μέρος της μηχανοκίνητη και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα διέσχισε το κέντρο της πόλης μας και κατέληξε έξω από το γήπεδο.
Είχε πολύ παλμό ενώ ακούστηκαν πολλά συνθήματα ενάντια στους αθλητικούς τρομονόμους, στους μπάτσους, στη καταστολή, στην ηγεσία της ελ.ας όπως και πολλά συνθήματα υπέρ της ομάδας μας. Όταν έφτασε έξω από το γήπεδο κατήργησε εντελώς την εμπορευματική διαδικασία και σχέση εισπράκτορα-πελάτη, παραγκώνισε την εποπτεία των σεκιούριτι- εισπρακτόρων πολύ εύκολα και προσήλθε μαζικά στη μικρή κυρίως κερκίδα του γηπέδου μας χωρίς να συναντήσει σχεδόν καθόλου αντίσταση. Μετά τους οπαδούς του Πάοκ λοιπόν οι οπαδοί του Παναιτωλικού πήραν τη σκυτάλη και διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο ενάντια στα χουντικά τερατουργήματα του κράτους που αποσκοπούν στη καταστολή του οπαδικού και γηπεδικού χώρου. Επίσης κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε κείμενο στους δρόμους του κέντρου της πόλης με την υπογραφή της Θύρας 6 όσο και κειμενάκι της Αυτόνομης Ζώνης το οποίο λίγο διάστημα πριν είχε δημοσιευτεί στο fanzine/έντυπο δρομου των Radical Fans United:

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ
Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει επάξια ότι ξεκίνησε η προηγούμενη.
Η καταστολή έχει εισβάλλει για τα καλά και στον οπαδικό χώρο.
Χουντικός αθλητικός τρομονόμος, διώξεις, κάρτα οπαδού, φακέλωμα, ονομαστικά εισιτήρια , ακριβά εισιτήρια, αυξημένος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων στα γήπεδα είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά του μένους που επιδεικνύει το κράτος και οι κατασταλτικές δυνάμεις του με αποδέκτη τον οπαδικό χώρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πάρα πολλά μοντέλα καταστολής εφαρμόζονται πρώτα στο γήπεδο και μετά και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες κτλ.
Το κερασάκι στη τούρτα ήρθε με την εκτρωματική απόφαση της απαγόρευσης των μετακινήσεων των οπαδών. Με λίγα λόγια σου απαγορεύουν να ταξιδεύεις από πόλη σε πόλη(!!), σου απαγορεύουν να παρακολουθείς ποδόσφαιρο (τη στιγμή που σε εποχές οικονομικής κρίσης δαπανώνται προκλητικά υπέρογκα ποσά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών αγώνων ) από κοντά(!!) και φυσικά ποινικοποιούν την ανιδιοτελή και γνήσια αγάπη του οπαδού για την αγαπημένη του ομάδα στερώντας του το δικαίωμα να βρίσκεται κοντά της και να την υποστηρίζει.
Σίγουρα δεν είναι όλος ο οπαδικός χώρος όμορφα πλασμένος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι οι οπαδοί είναι κάφροι, αλήτες ή ανεγκέφαλοι και ότι πρέπει να τους μεταχειρίζεσαι σαν πολίτες Β’ κατηγορίας. Και φυσικά η βία είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στο γήπεδο αλλά και σε άλλες πτυχές της κοινωνίας και τα αίτια του σίγουρα δε βρίσκονται στις μετακινήσεις των οπαδών και δε θα πάψει να υπάρχει αν μας απαγορεύσουν να βρισκόμαστε κάθε Κυριακή στο πλευρό της ομάδας μας σε οποιαδήποτε γήπεδο και αν παίζει αυτή.
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΑΛΑ.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Ο.Φ. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΘΥΡΑ 6

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ
Πριν λίγο καιρό μάθαμε ότι για άλλη μια φορά η κρατική καταστολή με το έτσι θέλω έκανε πάλι τα δικά της και δεν επέτρεψε σε οπαδούς (συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ) να ταξιδέψουν σε εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους Κάτι ανάλογο είχε γίνει και σε μας αρκετά χρόνια πριν όταν η ομάδα μας, ο Παναιτωλικός, αγωνιζόταν σε χαμηλότερη κατηγορία και σε εκτός έδρας παιχνίδι με την Αναγέννηση Άρτας μας σταμάτησαν μπάτσοι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα και μας γύρισαν πίσω.
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία, όπου οπαδοί έρχονται αντιμέτωποι με τη κρατική καταστολή, με το μένος και τη λύσσα των οργάνων της. Μπάτσοι όλων των ειδών ήταν ακροβολισμένοι πρωί - πρωί έξω από συνδέσμους του ΠΑΟΚ, ενώ από ότι διαβάσαμε. δεν έλειψαν και οι «απαραίτητες» (παντού πια) προσαγωγές!!! Πολλοί αναρωτιόνταν γιατί τόσο μένος. Η απάντηση είναι λίγο πολυσύνθετη αλλά όχι και δύσκολη για να την ανακαλύψει κάποιος.
Τα γήπεδα, ως χώροι συνάθροισης ενός μεγάλου αριθμητικά κοινωνικού συνόλου, αποτελούν μικρογραφίες της κοινωνίας και ήταν πάντα μεγάλοι πόλοι έλξης για πολύ κόσμο και κυρίως για τα λιγότερα ευνοούμενα κοινωνικά κομμάτια (για την εργατική τάξη δηλαδή και για μέρος της αστικής). Ως γνωστόν ο ρόλος της αστυνομίας και της κρατικής καταστολής είναι πέρα ως πέρα αντικοινωνικός (άσκηση βίας σε όσους δεν είναι συμβαδίζοντες με τις άρχουσες απόψεις, πογκρόμ σε μετανάστες, διώξεις και βία σε όσους αντιδρούν στα απάνθρωπα σχέδια αυτών και των εντολέων τους, δολοφονίες και άλλα πολλά). Οπότε ανάλογη θα ήταν και η αντιμετώπιση των μελών αυτής της μικρότερης κοινωνίας που δημιουργήθηκε στις εξέδρες των γηπέδων. Μια αντιμετώπιση που μετουσιώνεται σε στοχοποίηση και ποινικοποίηση των οπαδών. Χουντικοί αθλητικοί νόμοι, άσκηση αστυνομικής-κρατικής βίας στους οπαδούς, δημιουργία πολεμικού κλίματος και μίσους μεταξύ των οπαδών (τόσο από τους πολιτικούς και αθλητικούς άρχοντες όσο και κυρίως από τα τσιράκια τους, τους δημοσιογράφους) και άλλα πολλά . Και αυτή η λύσσα της κρατικής καταστολής απέναντι στους οπαδούς γιγαντώνεται ακόμη πιο πολύ όταν στους οπαδικούς κόλπους δημιουργούνται τόσο αντικαθεστωτικοί πυρήνες όσο και κινήσεις αλληλεγγύης μεταξύ των οπαδών. Κινήσεις και δράσεις που προσανατολίζονται ενάντια στο κοινό εχθρό.

Όπως και οι περισσότεροι οπαδοί, έτσι και εμείς οι οπαδοί του Παναιτωλικού, έχουμε γνωρίσει τέτοιες καταστάσεις. Η τοποθέτηση καμερών στο γήπεδο μας, η αύξηση των γνωστών πια φουσκωτών στο γήπεδο, το κυνήγι μαγισσών, συγνώμη, οπαδών θέλαμε να πούμε, στη μεγάλη εξέδρα του γηπέδου μας που παραδοσιακά αράζανε οι σχετικά λιγότερο θερμόαιμοι οπαδοί της ομάδας μας (πρόσφατα δικάστηκε και τιμωρήθηκε με κάποιες χιλιάδες ευρώ οπαδός από τη συγκεκριμένη εξέδρα για ρίψη πλαστικού μπουκαλιού!!), η ολονύχτια παραμονή σε κρατητήριο τριών οπαδών μας αμέσως μετά από εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας μας, οι συλλήψεις οπαδών της ομάδας μας στον αγώνα μπαράζ με τη Ρόδο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης με τις κλασικές γελοίες κατηγορίες «ανάμματος πυρσού» (ναι του ίδιου πυρσού που βλέπουμε να ανάβεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά εκεί δεν τρέχει μια), της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της εξύβρισης της αρχής όπως και η δίωξη νεαρού οπαδού της ομάδας μας σε εκτός έδρας παιχνίδι για υποτιθέμενη κατοχή καπνογόνου. Όλα αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα της εισβολής της κρατικής καταστολής στα γήπεδα.

Εμείς, ως Αυτόνομη Ζώνη, αλλά και γενικότερα ως οπαδοί, θεωρούμε ότι μπροστά σε όλα αυτά υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Αυτός της συλλογικής αντιμετώπισης των οπαδικών ζητημάτων.
H αρχή έχει γίνει.
Ας δυναμώσουμε λοιπόν τη φωνή μας και με όπλο την αλληλεγγύη, να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια τους.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΖΩΝΗ-ΑΓΡΙΝΙΟ
agriniozone.blogspot.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ 6ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
FANZINE / ΕΝΤΥΠΟΥ RADICAL FANS UNITED

3 σχόλια:

  1. re paidia ligo kalhtero kavatsoma oi fatses tha eprepai,oson afora gia thn poria MPRAVO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ.ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ,ΜΙΖΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΙ,Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ:ΗΜΟΥΝ,ΕΙΜΑΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ!!!ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ,ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ,ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ,ΘΑ ΑΝΤΕΧΩ ΣΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΣΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ Η ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΙΩΠΗΛΑ,ΤΑΠΕΙΝΑ,ΚΑΙ ΜΕ ΝΗΦΑΛΙΑ ΛΥΣΣΑ,ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΟΡΜΟ,ΤΗ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΗΘΟΣ.ΤΑ ΚΥΑΝΟΚΙΤΡΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΓΕΡΑ ΜΑΓΚΕΣ.ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή κίνηση παιδιά .Τη δημοσιεύσαμε και στην ιστοσελίδα μας .

    Αυτόνομος Πυρήνας Φίλων Άρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή