Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Τα ανθρωπόμορφα τέρατα

Ο άνθρωπος είναι το πιο καταστροφικό ον του ταλαιπωρημένου πλανήτη μας τόσο ως προς τον εαυτό του όσο και ως προς το υπόλοιπο οικοσύστημα. Εξαϋλώνει δάση για να συντηρεί τις ανάγκες του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, καίει δάση για να δημιουργηθούν στη θέση τους πολυτελή σπίτια ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η κερδοσκοπική του μανία και η τυφλή του υπακοή στις αρχές του καπιταλισμού προκαλούν μεγάλα εγκλήματα κατά του οικοσυστήματος (με πιο πρόσφατο το ατύχημα στο κόλπο του Μεξικό στο οποίο εμπλέκεται πολυεθνικός κολοσσός της πετρελαιοπαραγωγής ), σφαγιάζει φάλαινες για να παράγει λάδι και άλλα τέτοια, θερίζει καρχαρίες για να σερβίρουν τα ακριβά εστιατόρια σούπες, σκοτώνει δελφίνια μέσα σε λουτρό αίματος στα πλαίσια μιας «τελετής» ενηλικίωσης εφήβων, βασανίζει πιθήκους, ποντίκια, κουνέλια, γάτες, σκυλιά και άλλα ζωάκια προκειμένου να κατασκευαστούν καλλυντικά και φάρμακα, σκοτώνει ζώα για να κατασκευάσει γούνες, δερμάτινα ρούχα, τσάντες, πορτοφόλια για να φοράνε οι μικρο-αστοί και η μπουρζουαζία, κλείνει ζώα σε κλουβιά και τα βασανίζει σε τσίρκο για κερδοσκοπικούς σκοπούς και τρέφει και εκπαιδεύει σκυλιά για να μαλώνουν μεταξύ τους στα πλαίσια ενός απάνθρωπου τζόγου. Και είναι και πολλά άλλα τα οποία άνετα χωράνε σε ένα ολόκληρο βιβλίο.

Έτσι λοιπόν το ανθρώπινο είδος παίρνοντας στα «σοβαρά» το χαρακτηρισμό του ως «ανώτερο» θηλαστικό φροντίζει να το εξωτερικεύει κιόλας φερόμενο σπισιστικά (όπου σπισισμός -από τη λέξη species- ο ανθρώπινος ρατσισμός απέναντι στα άλλα είδη) απέναντι στα ζώα. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την ανθρώπινη τάση για τον πλουτισμό και το κέρδος, την αχαριστία και την ανθρώπινη κτηνωδία τότε συνθέτεται το παζλ που ακούει στο όνομα ανθρώπινο είδος. Όλα τα προηγούμενα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.

Η Ελλάδα βέβαια κατέχει και κάποια πρωτεία όσον αφορά τον αριθμό των αδέσποτων και τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην ευρώπη. Στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες (και περισσότερο στις βόρειες) δεν υπάρχουν αδέσποτα ενώ η αντιμετώπιση των κατοικίδιων τουλάχιστον ζώων στις περισσότερες τουλάχιστον φορές των περιπτώσεων είναι κάπως πιο πολιτισμένη. Είναι χαρακτηριστικό το ότι πχ στην Αγγλία εκτός του ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα, δίνονται επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά παρόλα αυτά επιλέγουν να έχουν ένα σκυλάκι να τους κάνει παρέα. Για αυτό και η πλειοψηφία των αστέγων της χώρας έχουν ένα ή δυο σκυλιά ο καθένας τους έτσι ώστε να επωφελούνται και αυτοί από τα επιδόματα αυτά χωρίς αυτό να σημαίνει (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) ότι παραμελούν τους τετράποδους φίλους τους.

Στην ελλάδα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και πώς να μην είναι βέβαια σε μια χώρα που μεγάλο μέρος της χαρακτηρίζεται από την αδιαφορία και τις ιδιοτελείς ανθρώπινες σχέσεις, το ρουσφέτι, το προσωπικό συμφέρον ως αξία, τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την κοινωνική ανισότητα, την βία της εξουσίας και της κρατικής καταστολής, τη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση, τον εθνικισμό, την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και την ανύπαρκτη έως κτηνώδη και βάρβαρη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος (βουλιαγμένες βάρκες, ξυλοδαρμοί, εκμετάλλευση, πογκρομ, διώξεις). Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη μεριά των εξουσιαστών, ούτε θεωρούμε ότι σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα (ο καπιταλισμός και η εξουσία είναι παντού ίδιοι) αλλά σίγουρα εδώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Και φυσικά σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η συμπεριφορά των ελλήνων απέναντι στα ζώα.

Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων οφείλεται στο μέσο νεόπλουτο και μικροαστό έλληνα. Κάποια στιγμή κάποιοι νομίζουν ότι τα ζωάκια είναι διακοσμητικά είδη και ένα είδος μόδας και ανακαλύπτουν τη φιλοζωία υιοθετώντας ένα ζωάκι κατά προτίμηση ακριβής ράτσας από ένα κολαστήριο pet- shop. Κάποια στιγμή βέβαια φτάνει η στιγμή που θα το βαρεθεί ή πρέπει να πάει διακοπές και δεν έχει που να το αφήσει ή θα αποκτήσει παιδί. Τότε είναι που θα το παρατήσει στο δρόμο και κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν γεμίσει οι δρόμοι αδέσποτα ζώα που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και που πολλές φορές γίνονται αποδέκτες βάναυσης και σαδιστικής συμπεριφοράς από τα ελληνικά «ανώτερα» θηλαστικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία έξαρση περιστατικών κακοποίησης ζώων σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις ζώων που χάνουν τις ζωές τους στην άσφαλτο από τα διερχόμενα οχήματα. Είναι και οι περιπτώσεις όπου διάφορα κομπλεξικά ανθρωπάρια με έντονα συμπλέγματα κατωτερότητας, κτηνωδίας, θρασυδειλίας, ηλιθιότητας και περίσσιου κομπλεξισμού ξεσπάνε πάνω στα αβοήθητα ζωάκια. Έχουμε έτσι λοιπόν περιστατικά μαζικών δολοφονιών με τη μέθοδο της φόλας γατιών, σκυλιών, περιστεριών. Σκυλιά χρησιμοποιούνται ως κινητοί στόχοι σε πεδία βολής του ελληνικού στρατού. Φαντάροι του ελληνικού στρατού βιντεοσκοπούν γελώντας και γεμάτοι υπερηφάνεια άλλον φαντάρο να δελεάζει με φαγητό πεινασμένη γάτα προκειμένου να έρθει κοντά του και να τη κλωτσήσει. Σε διάφορες πόλεις και χωριά ανθρωπόμορφα τέρατα κρεμούν επιδεικτικά σε δένδρα σκυλιά θανατώνοντας τα. Σε ορεινό χωριό παγιδευμένη λύκαινα ξυλοκοπιέται μέχρι θανάτου. Σε νησιώτικο χωριό μωρό αλεπουδάκι βασανίζεται από παρέα παιδιών(!!) μέχρι που το βρίσκει σχεδόν τυφλό και παράλυτο τουρίστας και το περιθάλπει αφού πρώτα ανακαλύπτει ένα άλλο πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού που δεν αναγράφεται στα τουριστικά διαφημιστικά φυλλάδια. Σε άλλη τουριστική περιοχή της χώρας δηλητηριασμένα σκυλιά από φόλες αργοπεθαίνουν επώδυνα δίπλα από καφενεία γεμάτα κόσμο αλλά κανείς δεν συγκινείται εκτός από μια τουρίστρια που προσπαθεί να περισώσει τη κατάσταση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε κοντινό περίχωρο της πόλης μας και μόλις μερικά χλμ από το κέντρο της βρέθηκε κρεμασμένο σκυλί σε χωράφι.

Είναι λίγα μόνο από τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που γίνονται στην χώρα του πολιτισμού, των τεχνών και της φιλοξενίας που ακούει στο όνομα Ελλάδα.
Και για να καταλάβετε που μπορεί να φτάσει αυτού του είδους η κτηνωδία και παράνοια πριν λίγο καιρό διαβάσαμε στο διαδίκτυο ότι αναρτήθηκε σελίδα facebook με τίτλο «θάνατος στα αδέσποτα» με φωτογραφίες ανθρωπόμορφων τεράτων να σκοτώνουν και να βασανίζουν ζώα.

Επειδή τέτοιοι υπάνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν και ανάμεσα μας καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε εγρήγορση.. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η βάναυση και ρατσιστική συμπεριφορά των «ανώτερων» θηλαστικών προς τα ζώα.

2 σχόλια:

  1. στο αγρινιο ειστε πολυ μπροστα γενικα!!! αυτονομη ζωνη κατι που δεν υπηρχε κ μας αρεσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικα χαιρομαι να βλεπω οπαδους με ανησυχιες περα απο το χωρο της κερκιδας.συνεχιστε την προσπαθεια σας,μακαρι να ακολουθησουν και αλλοι.ενας αποσυρθεντας απο το χωρο των γηπεδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή