Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

23η Αγωνιστική: Παναιτωλικός-Πας Γιάννενα 1-1


Ένα ντέρμπυ από τα παλιά που αναβίωσε μετά από χρόνια και προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου στο γήπεδο. Περίπου 6000-6500 οπαδοί (από τους οποίους 250 και πλέον ίσως ήταν οι οπαδοί της ηπειρώτικης ομάδας) με τους οπαδούς του Παναιτωλικού μας να δημιουργούν καταπληκτική ατμόσφαιρα κάνοντας το γήπεδο καμίνι. Αξιοπρεπέστατη ήταν και η κερκίδα των γιαννιωτών. Στο αγωνιστικό μέρος και οι δυο ομάδες έπαιξαν καλά και μπήκαν δυνατά με την δικιά μας ομάδα όμως να δικαιούται να φωνάζει για τον τρόπο που ήρθε η ισοπαλία. Και αυτό γιατί το γκολ της γιαννιώτικης ομάδας αποτελεί ντροπή, ξεφτίλα και διακωμώδηση του αθλήματος μιας και προήλθε μετά από μη τήρηση του fair play από τους παίχτες της ομάδας των ιωαννίνων.

Στα εξωαγωνιστικά τώρα το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπυ. Ένταση, φανατισμό, μανούρα, ανταλλαγή συνθημάτων και καπνογόνων κτλ. Όπως συμβαίνει συνήθως δηλαδή. Βέβαια κάπου η κατάσταση ξέφυγε και εκεί είναι που η προσπάθεια για την επίτευξη ενός κλίματος αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των οπαδών πήγε πάλι περίπατο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να δημιουργηθεί τέτοια αντιπαράθεση στη κερκίδα, μιας και η από παλιά διαμάχη μεταξύ των κοντοχωριανών ομάδων και των φίλων και οπαδών τους είχε καθαρά τοπικό χαρακτήρα (σε αντίθεση με άλλες κόντρες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και αιτίες) και είχε ξεφτίσει. Με δεδομένη τη συνάντηση κάποιων πούλμαν γιαννιωτών οπαδών με ένα πούλμαν με οπαδούς της ομάδας μας πριν λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας δεν άνοιξε μύτη και με δεδομένο το κλίμα που επικρατούσε γενικότερα στους κύκλους μεγάλης μερίδας των οργανωμένων και μη οπαδών της ομάδας μας που δεν επιθυμούσαν μια κάφρικη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων οι περισσότεροι από μας νομίζαμε ότι η αντιπαράθεση θα εμπεριέχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ντέρμπυ με κόσμο και από τις δυο πλευρές και γεμάτο ένταση και τη συνηθισμένη μανούρα. Τα πράγματα δεν κύλισαν όμως ακριβώς έτσι..

Καταρχάς θα θέλαμε να σταθούμε στα βαρελότα ή «δυναμίτες» ή όπως αλλιώς λέγονται αυτά που πετάχτηκαν από τη πλευρά που βρισκόταν οπαδοί της δικιάς μας ομάδας προς την μεριά των οπαδών της γιαννιώτικης ομάδας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό οπαδού τους πας. Υπάρχουν εικασίες και μαρτυρίες ότι κάτι τέτοιο πετάχτηκε και από την μεριά των γιαννιωτών στοχεύοντας τους οπαδούς της δικής μας ομάδας.Αυτά λοιπόν τα βαρελότα (ή όπως αλλιώς λέγονται) αποτελούν μια νέα, ορμώμενη από τα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, «οπαδική» μόδα που είναι επικίνδυνη και σίγουρα δεν συμβαδίζει με το οπαδικό κίνημα που η παρέα της Αυτόνομης Ζώνης και πολλοί ακόμη οπαδοί της ομάδας μας (αλλά και άλλοι οπαδοί με ανάλογο τρόπο σκέψης) οραματίζονται. Γιατί εντάξει, άλλο πράγμα το καπνογόνο και άλλο αυτό.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μερίδα οπαδών της γιαννιώτικης ομάδας με το που μπήκε στη κερκίδα («κλουβάκι») των φιλοξενουμένων ξεκίνησε ένα μπαράζ προκλήσεων με μπινελίκια, χειρονομίες και ρίψη αρχικά μπουκαλιών (πριν ξεκινήσει η ανταλλαγή καπνογόνων). Θα πει κάποιος τώρα, μα καλά αυτά είναι πάγια χαρακτηριστικά ενός ντέρμπυ με φιλοξενούμενους οπαδούς. Δεκτό, αλλά παρόλα αυτά η πρόκληση είναι πρόκληση και σε ένα μικρό γήπεδο όπως του Παναιτωλικού όπου οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται πολύ κοντά στους οπαδούς της ομάδας μας και η οπτική επαφή είναι πιο κοντινή και πιο άμεση τότε δεν χρειάζονται και πολλά για απαντηθούν οι προκλήσεις, να αγριέψουν τα πράγματα και να ξεφύγει η κατάσταση. Σε αντίθεση με το παιχνίδι του 1ου γύρου όπου υπήρχε μεγάλο κενό στη κερκίδα μεταξύ των δυο πλευρών.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο γνωστός σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της γιαννιώτικης ομάδας σε ανακοίνωση του να μιλάει για τη πολιτισμένη νοοτροπία των οπαδών της ηπειρώτικης ομάδας και για το απολίτιστο Αγρίνιο, για ανεγκέφαλους χωριάτες και άλλα τέτοια. Βέβαια δεν ξέρουμε αν οι ηπειρώτες αυτοί με τη λέξη πολιτισμό και φιλοξενία εννοούν την είσοδο οπαδού της ομάδας τους στο παιχνίδι του 1ου γύρου στο ταρτάν με σκοπό να προσεγγίσει το πέταλο που καθόταν οι οπαδοί της ομάδας μας για να «ψειρίσει» πανί ή κάτι τέτοιο. Τη στιγμή μάλιστα που οι «απολίτιστοι» οπαδοί του Παναιτωλικού τη στιγμή που μπάτσοι έπεσαν πάνω στον οπαδό αυτό του πας, ανάρτησαν αμέσως πανί που έγραφε «λευτεριά στους οπαδούς» και επιδόθηκαν σε συνθήματα («λευτεριά στους οπαδούς» και «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι»). Και φυσικά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταλλαγή αντικειμένων στο παιχνίδι του 1ου γύρου οφείλεται προφανώς στην απόσταση που μεσολαβούσε μεταξύ των κερκίδων.

Και συνεχίζοντας με το παιχνίδι στο Αγρίνιο, οι οπαδοί του πας στα πλαίσια του γιαννιώτικου «πολιτισμού» εισήλθαν στη κερκίδα τους (την ώρα που η πλειοψηφία των οπαδών του Παναιτωλικού αποθέωναν την εντεκάδα της ομάδας τους) με χειρονομίες, ρίψεις πλαστικών μπουκαλιών και με μπινελίκια ενώ ένας πρέσβης του «πολιτισμού» τους, σκαρφάλωσε στη κορυφή του «κλουβιού» κάνοντας χειρονομίες που υπονοούσαν «κέρατα» και άλλα τέτοια «πολιτισμένα» και προκαλώντας σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με μαρτυρίες έφερε πάνω του ναζιστικό σύμβολο! Και ανακεφαλαιώνοντας, ένας άλλος πρέσβης του γιαννιώτικου «πολιτισμού» πήδηξε εντός αγωνιστικού χώρου όχι για να μας προσφέρει απλόχερα τα «φώτα του πολιτισμού» αλλά προφανώς για να «ψειρίσει» κάποιο πανί. Κάτι που μάλλον μετάνιωσε μιας και έγινε αμέσως αντιληπτός από κάποιους οπαδούς της ομάδας μας. Και φυσικά μη ξεχνάμε ότι στα πλαίσια του οπαδικού «πολιτισμού» ο συγκεκριμένος σύνδεσμος φανερώνει μια τάση φασιστικού συγκεντρωτισμού που σε συνδιασμό με την άψογη συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας του αποκλείει από τις εκδρομές άλλες οπαδικές συλλογικότητες και συνδέσμους της γιαννιώτικης ομάδας δεσμεύοντας «ετσιθελικά» τα εισιτήρια που παίρνει η ομάδα τους για τα εκτός έδρας παιχνίδια.

Αναφορά πρέπει να γίνει και στην παρουσία των δυνάμεων της κρατικής καταστολής. Στο γήπεδο υπήρχαν ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας που αποτελούνταν από τέσσερις διμοιρίες «μπλέδων» (μια από αυτές ήρθε από τη πάτρα), πολλούς αη- δίας και ασφαλίτες. Πριν την έναρξη του παιχνιδιού και ενώ επικρατούσε ένταση στις κερκίδες αλλά και μες στο γήπεδο οι αστυνομικές δυνάμεις προέβηκαν σε χρήση χημικών εντός γηπέδου κάτι που έκανε αφόρητη τη κατάσταση στις κερκίδες με πολύ κόσμο να μη μπορεί να αναπνεύσει. Ρίψη δακρυγόνων πάλι έγινε εντός της μικρής κερκίδας μετά το τέλος του παιχνιδιού και κατά τη διάρκεια που εγκατέλειπαν το γήπεδο κάποιοι από τους οπαδούς του Παναιτωλικού ενώ μπάτσος ψέκασε σχεδόν εξ επαφής έναν από αυτούς. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για τη δημιουργία σφοδρότατων συγκρούσεων στους γύρω δρόμους και στενά μεταξύ των δυνάμεων της κρατικής καταστολής και των οπαδών του Παναιτωλικού που διήρκεσαν περίπου σαράντα λεπτά και κατά τη διάρκεια των οποίων οι μπάτσοι έκαναν υπερβολικά εκτεταμένη χρήση χημικών (πραγματοποιώντας ευθείες βολές με στόχο ανθρώπους!!!) αλλά και κρότου λάμψης.
Υ.Γ: Εντύπωση και έκπληξη προκάλεσε και η ύπαρξη λιγοστών προφανώς φασιστοοπαδών στη κερκίδα των οπαδών της γιαννιώτικης ομάδας!!

1 σχόλιο: