Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Carlo Giuliani (1978-2001)

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του ιταλού κοινωνικού αγωνιστή και ακτιβιστή Καρλο Τζουλιάνι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της συνόδου των G8 που πραγματοποιούνταν στη Γένοβα της Ιταλίας. Ο Κάρλο δολοφονήθηκε από κρατικό ένστολο τραμπούκο ¨καραμπινιέρι» εν ψυχρώ και σχεδόν εξ επαφής.

Ο δολοφόνος μπάτσος αθωώθηκε από το δικαστήριο το οποίο θεώρησε ότι ο μπάτσος ήταν σε κατάσταση αυτό- άμυνας όταν πυροβόλησε τον Κάρλο. Βέβαια το να πυροβολείς με όπλο ένα άοπλο που κρατά πυροσβεστήρα δεν είναι και πολύ αυτό- άμυνα. Για άλλη μια φορά η εξουσία έδειξε την εκδικητική της μανία απέναντι στους αγωνιζόμενους ανθρώπους βάζοντας τα όργανα της να σκοτώσουν και στη συνέχεια αθωώνοντας τα.

Ο Κάρλο ήταν γιός κομμουνιστών και συνδικαλιστών/ακτιβιστών γονιών και είχε γεννηθεί στη Ρώμη. Ήταν και γηπεδικός και φανατικός οπαδός της Ρόμα για αυτό και το φέρετρο του ήταν τυλιγμένο με μια σημαία της ρωμαϊκής ομάδας.

Στη φετινή επέτειο από το θάνατο του πραγματοποιήθηκε διαδήλωση για τη μνήμη του στο Βερολίνο. Στη διαδήλωση συμμετείχαν κοντά στα χίλια άτομα τα οποία συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των μπάτσων. Οι συγκρούσεις ήταν μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τόσο διαδηλωτές όσο και μπάτσοι ενώ οι γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε συλλήψεις. Καθεστωτικά μέσα αναφέρουν ότι οι ακτιβιστές- διαδηλωτές επιτέθηκαν στις δυνάμεις της κρατικής καταστολής με μπουκάλια, πέτρες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (σαν κροτίδες) και καπνογόνα κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το τραυματισμό περισσότερων από τριάντα μπάτσων. Περισσότερες από τριάντα ήταν και οι προσαγωγές με κάποιες από αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις.

2 σχόλια: