Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κείμενο της κατάληψης Apertus

Για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των 
αυτοοργανομένων εγχειρημάτων και χώρων

Το κράτος και το κεφάλαιο συνεχίζουν να εξαπολύουν μια δριμεία επίθεση προς το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Αποδέκτες αυτής της λυσσαλέας επίθεσης είναι οι εργάτες, οι απεργοί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες καθώς και όσοι επιλέγουν να αντισταθούν στα σχέδια της εξουσίας που υποβαθμίζουν συνέχεια τις ζωές μας και αγωνίζονται ενάντια σε αυτά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταστολής και μηδενικής ανοχής σε ότι δε συμπλέει με τις κυβερνητικές προσταγές,  οι καταλήψεις, οι αυτό-οργανωμένοι χώροι και εγχειρήματα μπαίνουν στο στόχαστρο του κράτους, βαφτίζονται «εστίες ανομίας» και δέχονται συνεχόμενες και συντονισμένες επιθέσεις τόσο από τα όργανα του κράτους όσο και από τα παρακρατικά δεκανίκια του. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Στις 20/12/12 αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην villa Amalias και την εκκενώνουν.  Στις 28/12/12 πραγματοποιείται επιχείρηση της αστυνομίας στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ και στο στούντιο του 98 FM. Στις 09/01/13 γίνεται ανακατάληψη της villa Αmalias απο ομάδα συντρόφων και το κράτος απαντά με εισβολή των ΕΚΑΜ στο χώρο και τη σύλληψη των συντρόφων. Έπειτα από μερικές ώρες γίνεται εισβολή των μπάτσων στη κατάληψη πατησίων και σκαραμαγκά που μετρά τέσσερα χρόνια ζωής με αποτέλεσμα την εκκένωση  της και τη σύλληψη επτά συντρόφων. Επίσης στις 15/1 γίνεται εισβολή και στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη με προσαγωγές συντρόφων. Έπειτα από μερικές ώρες σύντροφοι ανακαταλαμβάνουν το κτήριο επιτυχώς. Μέσα σε αυτό το κλίμα καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας έρχεται και η συμβολή του παρακράτους με θρασύδειλες επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους όπως στην Ξάνθη και στο στέκι  Xanadu  που στις 28/12/12 δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες.

Η κατάσταση δε διαφέρει ούτε στο Αγρίνιο. Στις 11/07/12 η κατάληψη Apertus δέχεται θρασύδειλη επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό από παρακρατικά φασιστοειδή και ενώ ήταν κλειστή. Ακόμη, πριν από ένα περίπου μήνα η τοπική αστυνομία ύστερα από μηνυτήρια καταγγελία της εθνικής οδοποιίας (ιδιοκτήτριας εταιρίας του κτιρίου) κατά αγνώστων με κατηγορία το πταίσμα της αυτοδικίας (κατάληψη δημόσιου χώρου) καλεί τέσσερα άτομα για προκαταρτική εξέταση με σκοπό τη προσωποποίηση της κατηγορίας ύστερα από υπόδειξή του μπάτσου Μαργώνη Ευάγγελου. Το «παράπτωμα» των ατόμων αυτών ήταν το ότι παραβρέθηκαν σε εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλη μια «εστία ανομίας», αυτή του ελεύθερου κοινωνικού χώρου της κατάληψης Apertus.

Επίσης μηνυτήρια καταγγελία κατά αγνώστων έγινε και κατά ενός άλλου αυτό-οργανωμένου εγχειρήματος που δρα και λειτουργεί στη πόλη μας, αυτό της Ραδιουργίας FM. Αυτή τη φορά ήταν το ε.σ.ρ που υπέβαλλε τη μήνυση με απώτερο σκοπό τη φίμωση και τη καταστολή του ραδιοφωνικού αυτού εγχειρήματος. ( την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των ραδιοφόνων στη πόλη μας στερούνται άδειας λειτουργίας)

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η μήνυση από την ιδιοκτήτρια εταιρία, όλως τυχαίως συμπίπτει με την έναρξη της επίθεσης του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους στις καταλήψεις. Η προσπάθεια των μπάτσων να προσωποποιήσουν σε τέσσερις συμπολίτες μας τη κατηγορία της κατάληψης, αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας ποινικοποίησης και περιθωριοποίησης ενός πολιτικού χώρου.

Οι καταλήψεις και οι αυτό-οργανωμένοι χώροι αποτελούν αγκάθι στα σχέδια της εξουσίας και για αυτό είναι στο στόχαστρο της καταστολής. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κατασταλεί είναι οι διαδικασίες αγώνα και οι σχέσεις των αγωνιζόμενων ανθρώπων που έχουν οικοδομηθεί με τα χρόνια. Σήμερα λοιπόν που στο στόχαστρο μπαίνει όποιος τολμά και αντιδρά στη βαρβαρότητα η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η αξιοπρέπεια αποτελούν την απάντηση μας στα όποια σχέδια της εξουσίας. 
Αγρίνιο 14/03/13
Κατάληψη Apertus
Καλυβίων 70
apertus.squat.gr  
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου