Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Brazil: We need food, not football..

Όπως είχαμε γράψει και άλλες φορές στο παρελθόν ( Παγκόσμιο κύπελλο και εκμετάλευση, Στο βωμό του κέρδους, Στο βωμό του κέρδους μέρος 2ο, εκπομπή σχετικά με το καπιταλισμό,τη καταστολή και τον αθλητισμό) η κάθε μεγάλη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση αποτελεί άλλο ένα μέσο αφαίμαξης του λαού από το κράτος και το κεφάλαιο. Ο καπιταλισμός έχει εισβάλει για τα καλά στον αθλητισμό και τείνει να τον μετατρέψει σε άλλο ένα εργαλείο των συμφερόντων των αφεντικών. Έτσι και στη Βραζιλία, με τα απίθανα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας, αστέγων και εγκληματικότητας το παγκόσμιο και ντόπιο κεφάλαιο ετοιμάζεται για τη νέα βάρβαρη προέλαση του προκειμένου να αποτελειώσει την ήδη εξαθλιωμένη (ως επί το πλείστον της) βραζιλιανική κοινωνία. Το μέσο? Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γνωστό και ως Μουντιάλ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Βραζιλία. Σε μια χώρα μάλιστα που φημίζεται για τη σχέση της με το ποδόσφαιρο.

Το κράτος λοιπόν χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους άστεγους, τους τοξικομανείς, τους άνεργους νεολαίους  και τους εξαθλιωμένους γενικότερα τους οποίους και εκδίωχνει από τις φαβέλες τις οποίες αφού γέμισε με ναρκωτικά στη συνέχεια άρχισε να τις ισοπεδώνει.. Και όλα αυτά για να μη χαλάνε τη βιτρίνα του προιόντος για το οποίο θα καταφθάσουν εκατοντάδες χιλιάδες, στη πλειοψηφία τους "δυτικοί" "ποδοσφαιροτουρίστες" το καλοκαίρι στη Βραζιλία. Στη συνέχεια είναι οι αυξήσεις στις τιμές των δημοσίων αγαθών, οι εκκενώσεις καταλήψεων στέγης σε μια χώρα με τεράστια ποσοστά αστέγων και η κτηνώδης αστυνομική καταστολή που επιβλέπει αν όλα δουλεύουν ρολόι για τους καπιταλιστές, τη FIFA, τους χορηγούς, τις πολυεθνικές, τους πολιτικούς και το ντόπιο και παγκόσμιο κεφάλαιο. Ήδη από το 2010, οι κάτοικοι υποφέρουν από τις φασιστικές επιθέσεις και εκκαθαρίσεις στρατιωτικού τύπου της εξουσίας που είναι αποφασισμένη να διαλύσει τις παραγκουπόλεις των πάμφτωχων κατώτατων τάξεων στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και περιμετρικά αυτών. 

Οι καταπιεσμένοι όμως εξεγείρονται..

Με φόντο το Μουντιάλ λοιπόν πραγματοποιήθηκε τεράστια αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των λεωφορείων κάτι που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις με σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη Βραζιλία τον Ιούνιο του 2013, που εξελίχθηκαν σε ένα κίνημα εναντίον της διαφθοράς και των υποβαθμισμένων δημόσιων υπηρεσιών την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δαπανά τεράστια ποσά για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014. Οι βραζιλιανικές δυνάμεις καταστολής προέβησαν σε 78 συλλήψεις ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζώη του κατά τη διάρκεια της κοινωνικής έκρηξης που διήρκησε περισσότερες από δέκα μέρες.

Επίσης στις 15/10/13 πλήθος διαδηλωτών ενώθηκε με τους απεργούς δασκάλους στις διαδηλώσεις στις δύο μεγαλύτερες μητροπόλεις. Κατά τη διάρκεια της πορείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην οποία συμμτείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι και ενώ αυτή διέσχιζε μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους της μητρόπολης, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τους μπάτσους ενώ σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Σάο Πάολο.


Με το νέο έτος και πιο συγκεκριμένα στις 07/01/14, οι κάτοικοι της φαβέλας "Metro-Mangueira"  του Ρίο αντιστάθηκαν και συγκρούστηκαν στην νέα φασιστική επιδρομή πάνοπλων μπάτσων. Κατά την διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας οι κάτοικοι της συγκεκριμένης φαβέλας διαμαρτυρήθηκαν κατά της έξωσης σαράντα οικογενειών. Η φαβέλα απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από το στάδιο στο οποίο και πραγματοποιηθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, το γνωστό σε όλους Μαρακανά. Επίσης στις 15/01/14 διοργανώθηκε πορεία αλληλεγγύης στη φαβέλα αυτή ενώ στις 16/01/14 πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στα διόδια  όπου και ισοπεδώθηκαν πολλά κουβούκλια διοδίων από τους οργισμένους διαδηλωτές.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η στάση του γνωστού βολεμένου και καθεστωτικού πρώην ποδοσφαιριστή Πελέ ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι «Ας ξεχάσουμε όλη αυτή την αναταραχή που συμβαίνει στη Βραζιλία, όλες αυτές τις διαδηλώσεις και ας θυμηθούμε ότι η εθνική μας ομάδα είναι η χώρα μας και το αίμα μας» κάτι που εξόργισε το κόσμο.  Τελικά μετά από λίγες μέρες προσπάθησε να περισώσει αποτυχημένα τη κατάσταση δηλώνοντας πως εκφράζει τη στήριξή του στις ειρηνικές διαδηλώσεις..

«Ας ξεχάσουμε όλη αυτή την αναταραχή που συμβαίνει στη Βραζιλία, όλες αυτές τις διαδηλώσεις και ας θυμηθούμε ότι η εθνική μας ομάδα είναι η χώρα μας και το αίμα μας». - See more at: http://left.gr/news/o-laos-tis-vrazilias-leei-ohi-sto-moyntial#sthash.RdrdjE7T.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου