* Ο Ολεγκέρ, (καταλανός ποδοσφαιριστής, πρώην παίχτης της Μπαρτσελόνα και νυν του Άγιαξ) είναι γνωστός για τις αριστερίζουσες απόψεις του και για την πολιτική του δράση μιας και συμμετείχε σε πορείες στη Βαρκελώνη ενώ μάλιστα είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδιακής διαδήλωσης. Έχει συγγράψει και εκδώσει βιβλίο που αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια αλλά και σε πολιτικά θέματα όπως η δικτατορία του Φράνκο και ο ισπανικός εμφύλιος ενώ δεν έχει διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τον συντηρητισμό των ισπανικών κυβερνήσεων. Ήταν το 2007 όταν άρθρο του Ολεγκέρ σε εφημερίδα προκάλεσε σάλο μιας και εξέφραζε υποστήριξη σε μέλος της ΕΤΑ για αυτό και ο καταλανός ποδοσφαιριστής απέσπασε σωρεία επικριτικών σχολίων ενώ καταδικάστηκε ακόμη και από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα στην οποία αγωνίζονταν τότε. Εξαιτίας του κειμένου αυτού ο ποδοσφαιριστής έχασε και την εταιρεία χορηγό του!Η πολιτικοποίηση του καταλανού όμως δεν σταματάει εκεί. Από την 1η Οκτωβρίου του 2010 οι καταλήψεις στην Ολλανδία (μια χώρα με μεγάλη προϊστορία και παράδοση στο κίνημα των καταλήψεων στέγης) κρίνονται παράνομες σύμφωνα με νέο νόμο του ολλανδικού κράτους και οι δυνάμεις καταστολής προετοιμάζονται για την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης 300 περίπου καταλήψεων μόνο στο Άμστερνταμ. Οι καταληψίες και οι αλληλέγγυοι αντέδρασαν αμέσως με πορεία στο κέντρο του Άμστερνταμ στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα. Η πορεία δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής αλλά οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν σθεναρά με αποτέλεσμα να γίνουν έντονες και εκτεταμένες συγκρούσεις με πολλές συλλήψεις, σπασμένες τράπεζες αλλά και τραυματίες μπάτσους. Κατά τη διάρκεια της πορείας, τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τον Ολεγκέρ να συμμετέχει σε αυτήν!! Η διοίκηση της ομάδας του Άμστερνταμ εξέδωσε μια ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ αναγνώριζε το δικαίωμα του ποδοσφαιριστή να βρίσκεται εκεί λέγοντας πως γνώριζαν πως ήταν παρών στη πορεία και πως οι παίχτες του Άγιαξ στον ελεύθερο τους χρόνο μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!!
Σε αντίθεση λοιπόν με την ανακοίνωση της ομάδας του ΑΠΟΕΛ για το περιστατικό με τη σημαία, η ανακοίνωση της ομάδας του Άγιαξ δεν μπαίνει καν στο κόπο να κατακρίνει και να καταδικάσει τον , στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποδοσφαιριστή της για τις πολιτικές ιδέες και πράξεις του. Αλήθεια σε μια παρόμοια περίπτωση εδώ στην Ελλάδα πως θα αντιμετωπίζονταν κάτι τέτοιο από τις διοικήσεις των εγχώριων ομάδων? Και σε τι άραγε ύφος θα κυμαινόταν οι ανακοινώσεις τους??
* Amsterdam Ultras against fascism:
Είναι γνωστό ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τις περιόδους όπου επικρατούν δύσκολες και περίεργες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαστρεβλώνοντας τα αίτια που προκαλούν αυτές τις συνθήκες προκειμένου να διευκολυνθεί η προπαγάνδα της. Μια προπαγάνδα που προβάλει την εθνική ενότητα και καθαρότητα αλλά και τη ξενοφοβία ως μοναδική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο. Μια προπαγάνδα που αποπροσανατολίζει μέρος της κοινωνίας το οποίο αντί να εναντιωθεί στην εξουσία και στο κεφάλαιο εναντιώνεται στους μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες και μη.
Γι αυτό άλλωστε και παρατηρείται το φαινόμενο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και κοινωνικού αναβρασμού να αυξάνεται έστω και λίγο η δημοτικότητα ακροδεξιών οργανώσεων ή κομμάτων. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια άνοδος της ακροδεξιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες που παραδοσιακά οι ακροδεξιοί αποτελούσαν γραφική μειοψηφία όπως η Αγγλία (βρετανικό ακροδεξιό κόμμα BNP εκλέγεται στο ευρωκοινοβούλιο) αλλά κυρίως η Ολλανδία (το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα του γκεερτ βίλντερς εισήλθε στο κοινοβούλιο ως τρίτη δύναμη) και η Σουηδία (για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της χώρας εκπροσωπούνται οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες με ποσοστό 5,7%).
Πριν λίγο καιρό καλέστηκε από ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις της Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών συγκέντρωση συμπαράστασης στον φασίστα ολλανδό πολιτικό γκεερτ βίλντερς. Οι απανταχού φασίστες διατυμπάνιζαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου. Παρόλα αυτά ακόμη και οι δημοσιογράφοι που προσελκύστηκαν από όλο αυτόν τον ντόρο ήταν περισσότεροι από τους ακροδεξιούς.
Πάντως στο Άμστερνταμ κατέφθασε και αντιπροσωπεία φασιστών από την Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα μικρή ομάδα άγγλων φασιστοχούλιγκανς που ανήκουν στην οργάνωση English Defence League ταξίδεψαν με mini bus μέχρι το Άμστερνταμ για να συμπαρασταθούν στον ομοιδεάτη τους ολλανδό πολιτικό και συνοδοιπόρο τους στο κοινό τους όραμα για μια χριστιανική ευρώπη. Αμέσως αντιφασιστικές οργανώσεις από την Ολλανδία αλλά και την Αγγλία κινητοποιήθηκαν.
Κινητοποίηση υπήρξε και από μεγάλη μερίδα οπαδών του Ajax η οποία κάλεσε μέσω του ιντερνέτ και άλλους οπαδούς της ομάδας του Άμστερνταμ να κατέβουν στο δρόμο και να μην ανεχθούν τη παρουσία των φασιστικών αποβρασμάτων στους δρόμους της πόλης τους προτρέποντας τους να διαδηλώσουν παρέα με τις αντιφασιστικές οργανώσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι οπαδοί του Ajax έρχονται αντιμέτωποι με λάτρεις φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Τελικά οι άγγλοι φασίστες προπηλακίστηκαν από μερίδα ανθρώπων που αποτελούνταν τόσο από οπαδούς του Ajax όσο και από ολλανδούς μουσουλμάνους νεολαίους.
* Στις 11 Δεκεμβρίου του 2010 πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πόλη Braunschweig αντιφασιστική πορεία. Η πορεία είχε σαν κεντρικό σύνθημα «ενάντια στους ναζί, στο γήπεδο και παντού» και καλέστηκε από οπαδoύς της ομάδας Eintracht Braunschweig και πιο συγκεκριμένα από το group Ultras Braunschweig. Στη πορεία, μαζί με τους φίλους και τους λοιπούς αλληλέγγυους συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Ένας από τους βασικούς λόγους της πορείας ήταν οι επιθέσεις που είχαν δεχθεί οι αντιφασίστες Ultras Braunschweig από άλλους υποστηρικτές της ομάδας τους, της Eintracht δηλαδή, και πιο συγκεκριμένα από τους φασιστό- χούλιγκανς του group Kategorie Braunschweig. Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από παιχνίδι της γυναικείας ομάδας του handball. Το παιχνίδι αναβλήθηκε μα η πορεία πραγματοποιήθηκε γιατί για τους Ultras Braunschweig ήταν πολύ σημαντικό να μάθει η τοπική κοινωνία της πόλης ότι στους κόλπους των οπαδών της ομάδας της πόλης τους αναπτύσσονται μεγάλοι φασιστικοί οπαδικοί πυρήνες. Για να πληροφορήσουν λοιπόν τους συμπολίτες τους σχετικά με αυτό το πρόβλημα οι Ultras Braunschweig μοίρασαν κατά τη διάρκεια της πορείας τους κείμενα που ανέλυαν και εξηγούσαν τον προβληματισμό τους. Επίσης η πορεία αυτή ήταν και μια προκαταρτική απάντηση για το επερχόμενο σχέδιο φασιστών τόσο από τη πόλη τους όσο και από άλλες πόλεις που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν φασιστική πορεία στο Braunschweig.
Το συγκεκριμένο αυτό αρθράκι που ασχολήθηκε με κάποια σχετικά πρόσφατα περιστατικά τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ποδόσφαιρο (και τον αθλητισμό γενικότερα) αποτελεί μια πολύ καλή απάντηση σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να θεωρούν ότι το γήπεδο δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση με τη πολιτική και που γενικότερα υπερασπίζονται τη no politica στάση και άποψη θεωρώντας ότι γήπεδο και πολιτική είναι δυο άσχετοι μεταξύ τους κόσμοι αλλά και σε όλους τους δογματικούς πολιτικάντηδες που θεωρούν καταρχάς ότι το γήπεδο, η κοινωνία και οι πολιτική είναι τρεις εντελώς άσχετοι κόσμοι μεταξύ τους και που χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή τακτική του τσουβαλιάσματος θεωρούν και κηρύττουν ότι όλοι οι γηπεδικοί, ποδοσφαιρόφιλοι, οπαδοί είναι άβουλοι καταναλωτές και ανεγκέφαλοι κάφροι.
agrinio......rastafaraaaaaaaiii...nikhdab
ΑπάντησηΔιαγραφήkai ntampis mhn ksexniomaste
ΑπάντησηΔιαγραφή