Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ultras Braunschweig

Η μικρή συνέντευξη που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης του οπαδικού group Ultras Braunschweig της γερμανικής ομάδας Eintracht Braunschweig.

-Πείτε μας μερικά λόγια για την πόλη σας και για την ομάδα σας και για το αν δίνετε το παρόν στις κερκίδες όλων των τμημάτων του συλλόγου σας.

Ερχόμαστε από το Braunschweig,μια πόλη περίπου 250.000 κατοίκων στο κρατίδιο της κάτω Σαξωνίας. Η πόλη έχει μια πολυτάραχη ιστορία πίσω της και στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε εδώ ένα ισχυρό εργατικό κίνημα και ήτανε κιόλας μια ξεχωριστή σοσιαλιστική δημοκρατία λίγο μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Δυστυχώς αυτό δεν κράτησε πολύ και το Braunschweig έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αρχή του ναζισμού. Ετσι πχ εδώ ο Hitler πήρε τη γερμανική του ταυτότητα. Παρόλα αυτά το 1895 ιδρύθηκε το «Braunschweig Turn und Sportverien Eintracht». Αυτός ο σύλλογος ήταν μέλος της bundesliga όταν ιδρύθηκε αυτή το 1963 και πήρε το πρωτάθλημα το 1967. Συνέχισε πολλά χρόνια δυναμικά και πήρε πολλές φορές μέρος σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Στην δεκαετία του ‘80 άρχισε όμως να ανεβοκατεβαίνει στην 2η κατηγορία ,μέχρι που έπεσε και στην 3η το 1990.Από τότε και μετά δεν ξαναβρέθηκε στην 1η κατηγορία .
Την πρώτη ομάδα αυτού του συλλόγου υποστηρίζαμε για χρόνια ,μέχρι που επιβλήθηκε σε όλους μας απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο το 2008.Αυτό έγινε επειδή θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή κερκίδα στην curva nord για να αποφύγουμε τους ναζί οπαδούς στο παλιό μας πέταλο. Η σύγκρουση με αυτούς είχε κρατήσει πολύ καιρό, μέχρι που έφτασε και σε βίαιες συγκρούσεις. Έτσι ο πρώην έλληνας οργανωτής μας επιτέθηκε ,και χαρακτηρισμοί όπως «εβραίοι» και «γύφτοι» ήταν καθημερινοί για εμάς.
Από κει και πέρα δεν είχε νόημα για εμάς πλέον να μείνουμε στην sudkurve και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να πάμε από το νέο πέταλο στο απέναντι. Η διοίκηση μας έδωσε το ΟΚ της αρχικά, αλλά στη συνέχεια δεν κράτησε το λόγο της και με τη βοήθεια των security και της αστυνομίας μας κράτησε έξω από το γήπεδο. Αυτό για την διοίκηση ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να λύσει το πρόβλημα και όχι να ασχοληθεί με τα προβλήματα των φιλάθλων και δεν κατάλαβαν ότι η ιδέα μας δεν ήταν τυχαία αλλά η μοναδική λύση. Σε όλα αυτά πρέπει να σας πούμε ότι από τη δεκαετία του ‘80 η οπαδική μας σκηνή έχει εμπνευστεί από τους δεξιούς hooligans και αυτό δυσκόλευσε για πολλά χρόνια νεαρούς οπαδούς να μεταφέρουν την αντιφασιστική και αντιρατσιστική ιδεολογία τους στο γήπεδο.
Αμέσως μετά την απαγόρευση μας πήραμε απόφαση να μην περιμένουμε να τελειώσουν τα χρόνια της απαγόρευσης αλλά να συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Έτσι αρχίσαμε να υποστηρίζουμε την ποδοσφαιρική ομάδα νέων, την γυναικεία ομάδα χάντμπολ και την ανδρική ομάδα πόλο. Παράλληλα ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με άλλες υποκουλτούρες της πόλης μας ,πχ με την οργάνωση συναυλιών ή την υποστήριξη σε πολιτικές πορείες.
Η κατάσταση αγρίεψε γιατί εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε δημόσια ότι στην παραδοσιακή σκηνή των οπαδών μας υπάρχει πρόβλημα με φασίστες. Στον πρώτο χρόνο της απαγόρευσης, οι επιθέσεις τους εναντίον μας δεν ήταν και πολλές αλλά με τον καιρό έγιναν όλο κ πιο πολλές μέχρι που επιτέθηκαν στο club μας. Επίσης προσπάθησαν να μας επιτεθούν σε ένα παιχνίδι γυναικείου χάντμπολ. Αλλά μέχρι στιγμής ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά τους και τελευταία απαντήσαμε με μια πορεία κατά του ναζισμού, μέσα και έξω από το γήπεδο. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να καταστρέψουμε όλες τις δομές τους
Στα παιχνίδια που παίρνουμε μέρος σαν group είμαστε περίπου 60-80 άτομα, οι πιο πολλοί απ αυτούς νεαροί ,αλλά και κάποιοι μεγάλης ηλικίας. Το tifo μας το περιγράφουμε σαν παραδοσιακό ultra-tifo, δηλαδή μελωδικά τραγούδια που διαρκούν πολλά λεπτά .Οπτικά το τονίζουμε με σημαίες διάφορων μεγεθών καθώς και coreos.

-Πιστεύετε ότι το γήπεδο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και ότι η πολιτική έχει θέση μέσα σε αυτό?

Πιστεύουμε ότι σε κάθε κατάσταση που υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι που ενώνονται σε ομάδες για να ενισχύσουν τη θέση τους (έτσι όπως συμβαίνει και στα γήπεδα) η πολιτική παίρνει μέρος και παίζει ρόλο. Κάθε άτομο έχει μία γνώμη για ένα συγκεκριμένο θέμα . Έτσι πως μπορούνε να λένε κάποια ultras groups ότι είναι απολίτικα? Ή με άλλα λόγια, είναι αδύνατον για εμάς να σβήσουμε από το μυαλό μας όταν μπαίνουμε σε ένα γήπεδο και να αγνοήσουμε την κοινωνική πραγματικότητα. Επομένως πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια απολίτικη οπαδική σκηνή. Ακόμη και αυτοί που λένε ότι είναι απολίτικοι έχουν μια γνώμη σε θέματα όπως η κατάσταση στα γήπεδα και το μοντέρνο ποδόσφαιρο. Αυτά τα θέματα δεν είναι πολιτικά? Αυτή την αντίφαση επικρίνουμε, επειδή τέτοια λογική χρησιμοποιούν μόνο οι δεξιοί άνθρωποι. Το group μας αποτελείται από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικά και κριτικά. Έτσι βλέπουμε το group μας και ως πολιτικό ultra group.Προσπαθούμε να περάσουμε την ιδέα μιας ελεύθερης κοινωνίας χωρίς καταπίεση και διακρίσεις ,όχι μόνο στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή αλλά κ στα γήπεδα και τα παιχνίδια. Ασχολούμαστε με διάφορα πολιτικά θέματα όπως το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό ζήτημα, την κοινωνική πολιτική και την καταπολέμηση του σεξισμού και της ομοφοβίας. Μια από τις τελευταίες μεγάλες δράσεις ήταν μια εκστρατεία πολλών αριστερών ανθρώπων του Braunschweig κατά του παγκοσμίου κυπέλλου στην Αφρική που είχε το όνομα ‘’don’t believe the hype’’-unser sommer anders aus (το δικό μας καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό),και ασχολούταν τα θέματα του εθνικισμού, σεξισμού και της ομοφοβίας στο ποδόσφαιρο.

-Ποια είναι η άποψη σας για ο πανγερμανικό οπαδικό συλλαλητήριο που έγινε στο Βερολίνο? Συμμετείχατε?

Την πορεία αυτή την επικρίνουμε. Ο κύριος λόγος είναι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μπορούν δήθεν αριστεροί ultras να πάρουν μέρος σε μια πορεία στην οποία πρέπει να πηγαίνουν δίπλα δίπλα με δεξιούς η φασίστες ultras.O άλλος λόγος είναι ότι πολλοί από τους ultras τα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τα βλέπουν πολύ απλά. Βλέπουν τους εχθρούς τους σε 2-3 μεγάλες μεμονωμένες εταιρείες που αγοράζουν τους συλλόγους με στόχο να βγάλουν λεφτά και όταν το καταφέρουν αυτό φεύγουν και προσπαθούν το ίδιο κάπου αλλού. Εμείς δε θέλουμε να δούμε τα πράγματα τόσο απλά. Εμείς επικρίνουμε τον καπιταλισμό γενικά ,που βρίσκετε σε όλη την κοινωνία μας, Εκεί πρέπει να εστιαστεί η κριτική.

-Με ποιους οπαδούς έχετε ιδιαίτερη κόντρα?

Οι παραδοσιακοί εχθροί της Eintracht Braunschweig είναι η VFL Wolfsburg και το Hannover 96 ,oι 2 πόλεις στη γειτονιά μας. Το παιχνίδι με το Hannover 96 το λένε και ντέρμπι της κάτω Σαξωνίας. Αλλά για εμάς το μίσος κατά μιας ομάδας και των οπαδών της λόγω της παράδοσης ή τοπικισμού δεν είναι σωστό. Υπάρχει αντιπαλότητα με τους ultras του Wolfsburg και Hannover αλλά οι λόγοι για αυτήν είναι κάποιες επιθέσεις εναντίον μας από μεριά τους και επίσης κάποιες πολιτικές απόψεις κυρίως από τους ultras του Wolfsburg.Με οπαδούς που δε μας κάνανε ποτέ κάτι κακό και ξέρουμε ότι δεν είναι δεξιοί ,δεν έχουμε πρόβλημα. Δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν στην πόλη μας και να υποστηρίξουν την ομάδα τους Το να προστατεύεις την πόλη σου και να προσπαθείς να διώχνεις ξένους οπαδούς μόνο επειδή τραγουδάνε για άλλη ομάδα το θεωρούμε λάθος. Αυτός ο τοπικός πατριωτισμός είναι το ίδιο όπως ο εθνικισμός μόνο σε πιο μικρή κλίμακα.

-Με ποια οπαδικά groups έχετε επαφές και φιλίες?

Οπως και στους αντιπάλους .έτσι μεγαλώσαμε και με τις παραδοσιακές φιλίες του Braunschweig. Αυτές ήταν οι επαφές με οπαδούς του FC Magdeburg, του SV waldhof Manheim και της FC Basel από την Ελβετία .Πλέον με κανέναν από αυτούς δεν υπάρχει φιλία. Με τα χρόνια καταλάβαμε ότι η φιλία αυτή υπάρχει όχι σαν μια αυθόρμητη και αληθινή φιλία αλλά επειδή κάποιοι μας είπαν ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η φιλία . Έτσι με τον καιρό όλες αυτές οι φιλίες κόπηκαν. Αλλιώς ήταν τα πράγματα στην πρώτη μας φιλία που εγκαταστήσαμε μόνοι μας. Ήταν η φιλία με τους Deviants από την ομάδα της Preussen Munster, φιλία που υπήρχε μέχρι πριν λίγους μήνες. Για τους υπόλοιπους αυτή η φιλία φαίνονταν βλακώδης για τους δικούς τους χαζούς λόγους όπως για τα χρώματα τους που είναι τα ίδια με του Hannover. Παρόλα αυτά υπήρχαν πραγματικές φιλίες που τις καλλιεργούσαμε και στην καθημερινή ζωή ,όχι μόνο στα γήπεδα .Τους βοηθούσαμε στα προβλήματα τους που είχανε με τους δικούς τους συνοπαδούς που ήταν σχεδόν ίδια με τα δικά μας κ αυτοί μας έδιναν δύναμη στα χρόνια που μας είχε απαγορευθεί η είσοδος στο γήπεδο. Αλλά δυστυχώς υπήρχαν και μικρές κρίσεις και κάπως έτσι και αυτή η φιλία τέλειωσε, όμως πρέπει να σας πούμε ότι δεν τελείωσε με άσχημο τρόπο μιας και υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες επαφές. Μετά απ’όλα αυτά δεν είναι εύκολο να πούμε αν μπορεί να υπάρχει μια φιλία με ένα ολόκληρο group.Η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ είναι ατομικές επαφές που στη συνέχεια έχουν υιοθετηθεί και από τους υπόλοιπους. Το θεωρούμε πιο λογικό να μιλάμε για μεμονωμένες επαφές και προσωπικές φιλίες που αποτελούν εμπειρίες από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε αμοιβαία. Έτσι έχουμε επαφές με άλλα αριστερά ultra group της γερμανίας. Δεν έχει ο καθένας τις ίδιες επαφές, αλλά ο καθένας σέβεται τις επαφές των άλλων.

-Γνωρίζετε κάτι σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αντίστοιχο οπαδικό χώρο?

Εχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα και την τύχη να έχουμε πολλούς έλληνες μέλη στο group μας, αυτοί μας ενημερώνουν για τα πιο σοβαρά νέα από την ελλάδα και το οπαδικό κίνημα. Αλλά και στα οπαδικά περιοδικά όπως στο «Blickfang Ultra“»είχε κάμποσες φορές συνεντεύξεις και νέα από την ελλάδα και έτσι δεν χάνουμε κανένα νέο. Έχουμε και μερικούς groundhopper(άτομα που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες και να βιώσουν την ατμόσφαιρα της κερκίδας) που τους αρέσει να ταξιδεύουν στην ελλάδα. Εκεί παρακολουθούν τα παιχνίδια και γυρνάνε πίσω με νέες εντυπώσεις οι οποίες μπαίνουν πολλές φορές και στο περιοδικό μας για να μπορούν να μάθουν κ οι υπόλοιποι τι ακριβώς είδανε εκεί και τι ακριβώς παίζει στα γήπεδα εκεί. Το ενδιαφέρον πάντως είναι μεγάλο εφόσον στην τρέλα και τον φανατισμό η ελληνική σκηνή είναι η κορυφαία σε όλη την ευρώπη, αν και οι πιο πολλοί βαρέθηκαν τις μεγάλες σκηνές, αφού αυτές δείχνουν έτσι και αλλιώς πάντα τα ίδια. Ο άλλος λόγος βέβαια είναι ότι τα γήπεδα των μεγάλων σκηνών έχουν γεμίσει εθνικισμό, ρατσισμό,σεξισμό και ομοφοβία, πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να σεβαστούμε και τα οποία προσπαθούμε να καταστρέψουμε.

-Γνωρίζουμε ότι εκδίδετε και εσείς ένα fanzine. Θα μας μιλήσετε λίγο για αυτό?

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2004 βγήκε για πρώτη φορά το infozine μας„ Der Sonnenaufgang“ (η ανατολή του ήλιου) .Αρχίσαμε με ένα διμερές χαρτί Α5 και φτάσαμε τώρα σε ένα ultrazine το οποίο μεγάλωσε και στις σελίδες του και σε ποιότητα του layout και φυσικά στην ποιότητα των κειμένων, παρόλα αυτά μοιράζεται μέχρι στιγμής τζάμπα. Στην αρχή ήταν ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο θέλαμε να εξηγήσουμε τις σκέψεις μας σε ολόκληρη την οπαδική σκηνή μας.Τώρα όμως έγινε ένα περιοδικό για όλα τα μέλη και φίλους και φίλες των Ultras Braunschweig.
Δεν γράφουμε απλά μόνο για τα τελευταία παιχνίδια μας αλλά περιγράφουμε και τις τελευταίες εξελίξεις του group μας και ανανεώνουμε με καινούριες λεπτομέρειες από άλλους οπαδούς. Κείμενα από groundhopping καθώς και συνεντεύξεις με άλλους ultras ,κριτικές από συναυλίες ,βιβλία και ταινίες και ότι ultra κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια. Μέχρι τέλος του 2008 κάθε τεύχος διατίθονταν για δωρεάν download αλλά από τότε το σταματήσαμε. Θέλουμε να σταματήσει η αντιγραφή στους ultras κ όλοι μας φροντίζουμε την κουλτούρα των περιοδικών .Το δικό μας φτάνει σε κάποια τεύχη μέχρι πάνω από 40 σελίδες αλλά ο στόχος μας πάντα είναι να κρατήσουμε την ποιότητα των κειμένων σε αυτό το ψηλό επίπεδο που βρίσκετε αυτή τη στιγμή κ αν γίνετε πιο ψηλά. Αυτό το δείχνουμε στα σχόλια και στα κείμενα σχετικά με γενικότερα ζητήματα πολιτικής όπως την τραγική κατάσταση των προσφύγων στη γερμανία, αλλά και ενάντια στο σεξισμό, την ομοφοβία και άλλα προβλήματα. Υπάρχουν επίσης και ανακοινώσεις και κείμενα από πορείες και άλλες εκδηλώσεις που συμμετέχουμε. Έτσι το infozine μας «Der Sonnenaufgang» έγινε ταυτόχρονα αντιπροσωπευτική φωνή προς τα έξω καθώς και η κριτική υποστήριξη του group μας από μέσα.

-Στην ελλάδα ο οπαδικός χώρος αντιμετωπίζει μεγάλη καταστολή από την εξουσία και τα τσιράκια της. Συμβαίνει κάτι ανάλογο και εκεί?

Ακόμη και στη γερμανία η καταστολή είναι μεγάλη.Κάθε μεγάλo οπαδικό group έχει μεγάλο ποσοστό οπαδών με απαγόρευση εισόδου σε όλα τα γήπεδα. Τη μέρα του παιχνιδιού δεν υπάρχει στιγμή που να μη σε παρακολουθεί η αστυνομία. Ειδικά πριν από το παγκόσμιο κύπελλο του 2006 στη γερμανια η παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από τα γήπεδα αυξήθηκε. Δεν υπάρχει ευκαιρία να πας σε ένα ματς εκτός έδρας χωρίς να σε ακολουθεί η αστυνομία. Ακόμα και στα παιχνίδια χάντμπολ έρχονται που και που. Πολλές φορές μέχρι κ στην 5η κατηγορία φίλαθλοι δέχονται επιθέσεις από μπάτσους. Εδώ κάποιες φορές φταίει και η ηλίθια και προκλητική συμπεριφορά κάποιων οπαδών αλλά η βία της αστυνομίας δεν είναι καθόλου ανάλογη με αυτά που συμβαίνουν.
Οι διοικήσεις σε συνεργασία με την αστυνομία απαγορεύουν σε αυτούς τους οπαδούς την είσοδο και επί προσθέτως η αστυνομία κρατάει ένα αρχείο που το ονομάζει «Gewalttäter Sport» δηλαδή βίαιοι εγκληματίες των σπορ .Αυτό κανονικά είναι παράνομο αλλά την αστυνομία δεν την νοιάζει και έτσι με τον καιρό μαζεύτηκαν πάνω από 10.000 ονόματα σε αυτό το αρχείο και κάθε φορά που ταξιδεύεις στο εξωτερικό σε κρατάνε στο αεροδρόμιο και σε ρωτάνε που πας ,τι θες να κάνεις κτλ, και κάποιες φορές ούτε που σε αφήνουν να συνεχίσεις το ταξίδι σου.
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι η αστυνομία είναι η εξουσία του κράτους και θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει το μονοπώλιο της βίας στα χέρια της. Γι αυτό εμείς ούτε συνεργαζόμαστε,ούτε και συνδιαλλασσόμαστε με αυτούς. Θέλουν απλά να καταστρέψουν τις δομές μας.
Δυστυχώς όλο και πιο πολλά ultra groups στη γερμανία συνεργάζονται με την αστυνομία, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν είχαμε καμία όρεξη για την πορεία των ultras της γερμανίας που έγινε στο βερολίνο.
Καμία ειρήνη με το κράτος και τους βοηθούς του!

- Στην ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανθίζει σιγά σιγά η “support your local team” νοότροπια. Τι παίζει με αυτή τη φάση στη γερμανία?

Ο οπαδισμός εδώ δε μοιάζει με τον δικό σας .Εδώ δεν συγκεντρώνονται όλoι σε λίγους και μεγάλους συλλόγους όπως ήταν στην ελλάδα για χρόνια. Σχεδόν κάθε ομάδα από τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες έχει οπαδική σκηνή και οι περισσότερες από αυτές έχουνε και ultras.Αυτοί οι οπαδοί ασχολούνται μόνο σε με αυτή την ομάδα και δεν την βλέπουν σαν δεύτερη ομάδα τους δίπλα από τη μεγάλη που υποστηρίζουν τις υπόλοιπες μέρες .Υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις. Έτσι στη δυτική γερμανία στο Ruhrgebiet (περιοχή dortmund-schalke κτλ) υπάρχουν μικρές σκηνές που αποτελούνται από οπαδούς μεγάλων ομάδων.

-Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την ενημέρωση σας. Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι εσείς?

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας και που μας δώσατε την ευκαιρία να σας εξηγήσουμε τις σκέψεις μας .Για μας είναι σημαντικό να κοιτάμε και έξω από το group μας και θέλουμε να τονίσουμε ότι ultras και πολιτική είναι πράγματα άρρηκτα συνδεδεμένα .
Αντιφασιστικούς χαιρετισμούς στους δημιουργούς της Αυτόνομης Ζώνης ,στη Θύρα 6 και σε όλους τους φίλους και συντρόφους.


14 σχόλια:

  1. bravo se osous asxolithikan!poli kalo!warriors 6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. bravo re mages!
    viva la ultra!
    viva antifa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το logo των original ουλτρας δειχνει τισ φιγουρες απο την ταινια το κουρδιστο πορτοκάλι. να θυμισω την σεκανς; Η εν λογο παρεα λιγο πριν τον αγριο ξυλοδαρμο ενος αστεγου. και επειδη τα πραγματα ειναι δυδσκολα στην ευρωπη και οι αστεγοι υπεραξανονται, ελπιζω να μην βρεθει κανενασ στη θεση του αστεγου που τραμπουκιζεται απο την παρεα του Alex.
    αλλα αληθεια δεν το προσεξε κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ti na sou po re file,ego toulaxiston tin exo dei mia fora palia kai de ti 8umamai ti skini.Mallon 8a nai opos ta les.Les oi germanoi autoi ultras na anikoun se kamia "anti-astegiki" omada...??
    Esena sou arese i tainia??
    kapoios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μετα απο ενα τοσο μεγαλο κειμενο που μιλαει για θεματα οπως αντιφασισμο,αντιρατσισμο,αντισεξισμο,καταστολη κτλ μονο καποιος κακοπροαιρετος θα μπορουσε να σταθει μονο σε ενα σημα
    καποιος απο το πληθος της κερκιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to arthro-sunenteuksh mou aresai kai me kalhbei en merh.......an ontos einai etsi 9:37,tote exeis en merh kai esei dukeo ......tha elega episeis ston filo 12:27...mia poio suneth xrush ths lekseis "kakoproeretos"...pote den ksereis!
    y.g: den eimai kriths kanenos...apla lew panta auto pou pisteuw...giauto kai me agapate
    y.g-2:sunexhste thn kalh douleia pou kanetai edw mesa...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia tin tainia...
    pisteuw oti i tainia eithele na estiasei kurios sto thema tis katastolis.Gurismeni stis arxes tou 70 opou oi astikes koinwnies eixan teleios diaforetiki domi.Gia mena i tainia thelei na thixei pola pragamta mesa apo mia parea apolitik atomwn.Dixnei katarxas tin anousia kai tifli via pou askei auti i parea.dixnei tis taxikes diafores pou uparxoun se auti tin koinwnia.Akomi dixnei tin katastoli apo pleuras mpatswn.Episis dixnei tis apanthropes sinthikes pou epikratoun stis fulakes.
    Kai to kuriotero pou prospathei na perasei einai pws to kratos prospathei na vrei methodous gia na katastilei oxi ti via genika oute kan tin tifli via alla pws prospathei na katastilei tin anthropini skepsi kai na dimeiourgisei ena texnito eidos anthropou.Enos anthropou mixani.Mixani tou sistimatos pou tha upakouei stis entoles tou(ara den tha exei provlima oute i astikoi taxi).
    Isxiei auto pou les pantos file "pou varane ton astego".Kai tin askisi exousias oxi mono apo to sustima alla kai apo anthropo se anthropo.Hooliganismos fasi.Twra gia poio logo to exoun valei san sima ta palikaria den xerw.
    Me sugxorite an kourasa.
    Gate*6 antifa!!!
    kali dunami mages

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. wraoioi oi magkes!
    football versus homophobia!
    sunday lovers group.gate6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. menoume k kollame se ena symbolo,se ena shma,opws alloi kolane stis shmaies,sto xrwma tou dermatos,th glwssa ktl....ksekolaiste re pseires pollitical correct kseftiles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. authentikoi kai swstoi ultras ta palikaria..enantia sthn pae tous,enantia stous sistes opadous ths omadas tous kratane akoma.aksizei na psaksete gia fwto kai video na tous deite,kanoun kerkides pou tha tis zhleuan polu megalutera group.bravo se osous hrthan se epafh.Sunday Lovers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 5:47 egw exw gia paradigma alergia sta nazistika-fasistika sumvola.
    Otan malista ta vlepw exw ta exeis sumptomata...
    1.katarxas mou erxete na xerasw panw tous...kai den kratieme.
    2.meta arxizw kai thimame kati evreous kati tsiganous kati komounistes kai meta vlepw ki emena mazi tous kapou allou...
    3.meta me pianei amok kai mou gurnane ta muala.
    4.e sto telos pernw to palouki mou kai vgenw gia kinigi.
    elpizw na me niotheis.
    to kathe sumvolo sumvolizei kati.An den strefete enantia se anthropines uparxeis apla to "sevome" ki as mi sufonw mazi tou.
    An auto to kati einai sapio to kovw apo ti riza.
    gia na teleiono i elipsi politikis koultouras(eite atomikis eite sulogikis)katasta ton anthropo ws ena ermeo sta dontia twn sumvivasmwn tou...
    PANTA FILIKA.
    A! den milaw se kamia periptwsi gia to grupaki auto.
    GATE*6_ANTIFA apo patra meria(prostoparon)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://ub01.com/
    ayto einai to site twn ultras Braunschweig gia opoion kaloproaireto h mh 8elei perissoteres plhrofories k enhmerwsh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. nomizo oti sti germania kai stin voreia europi genikotera,ta pragmata shetika toso me ti politiki kai ti koinonia oso kai me ton gipediko-opadiko horo einai vimata mprosta se sugkrisi me tin ellada,ta valkania,ti mesogeio kai tin anatol. europi.Diavaste sto ananeomeno arthro "football and politics" to keimeno ton germanon pou anaferetai stin antifasistiki poreia pou ekanan sti poli tous.
    kapoios apo A.Z

    ΑπάντησηΔιαγραφή