Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

15η Αγωνιστική Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 1-1

 
  Στο 2ο του εντός έδρας παιχνίδι απέναντι σε ομάδα του π.ο.κ, η αγαπημένη μας ομάδα απέδωσε καλό ποδόσφαιρο και απέσπασε βαθμό από τον παναθηναϊκό ο οποίος μάλιστα ισοφάρισε στο 4ο από τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων.

Το «κλουβάκι» μας ήταν τίγκα από περίπου 7000 και πλέον οπαδούς ανάμεσα στους οποίους και καμιά 80αρια οπαδοί και φίλοι της αθηναϊκής ομάδας. Καταπληκτική ατμόσφαιρα, κυρίως από το πέταλο της Θύρας 6, με τη κερκίδα να πάλλεται από ένταση και το γήπεδο να δονείται από τα Παναιτωλικά συνθήματα. Ανάμεσα στις όμορφες στιγμές ήταν και το coreo για τα 30 χρόνια του συνδέσμου μας στο Αγρίνιο, τους Warriors δηλαδή. Αξιοσημείωτη και η παρουσία τριών γερμανών οπαδών και φίλων της Eintracht Braunschweig οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια καταπληκτική γηπεδική ατμόσφαιρα αλλά και να δουν από κοντά και διάφορα τραγελαφικά για τα οποία είναι γνωστός ο εγχώριος γηπεδικός χώρος…Στο πέταλο μας βρέθηκαν και κάποιοι οπαδοί του Παναιγιάλειου.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της βδομάδας πριν το μεγάλο παιχνίδι από μερίδα, γνωστών και φίλων, οπαδών του παναθηναϊκού από τη πόλη μας ότι όλα θα κυλήσουν ήσυχα χωρίς σοβαρές εντάσεις και ότι οι «προσκεκλημένοι» τους από άλλες πόλεις οπαδοί θα είναι ήσυχοι, τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου ήσυχα. Οι οπαδοί του παναθηναϊκού από τη πόλη μας και τα προάστια της αλλά και από άλλες κοντινές πόλεις και κωμοπόλεις (πχ Μεσολόγγι, Αιτωλικό κτλ) είχαν εξασφαλίσει από τα εκδοτήρια γύρω στα 80 εισιτήρια. Παρόλα αυτά οι «προσκεκλημένοι» τους ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό αυτό. Έτσι το μεσημέρι πριν τον αγώνα στο κλαμπ τους είχαν συγκεντρωθεί γύρω στα 200 άτομα με περισσότερους από τους μισούς να προέρχονται από άλλες πόλεις (αθήνα και πάτρα κυρίως αλλά και γιάννενα, άρτα, μεσολόγγι κτλ).

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία των οπαδών της ομάδας μας από το κεντρικό κλαμπ των Warriors μαθαίνεται ότι αυτοκίνητο με οπαδούς του παναθηναικού από άλλη πόλη τραμπούκισαν 16χρονο οπαδό της ομάδας μας. Κάπως έτσι προκαλείται η πρώτη αναστάτωση σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα με κάποιους οπαδούς του Παναιτωλικού να σπεύδουν τρέχοντας στο σημείο που έγινε το περιστατικό αλλά να μη προλαβαίνουν τους πράσινους «χούλιγκανς».

Μετά από λίγο η πορεία που αριθμεί περίπου 150 άτομα ξεκινά για το γήπεδο ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα από το κέντρο της πόλης μας. Στα μέσα της διαδρομής η πορεία περνάει από σημείο που υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τους συγκεντρωμένους παναθηναϊκούς. Κάποιοι λιγοστοί από τη δική μας μεριά φωνάζουν αντιπαναθηναικά συνθήματα ενώ η ένταση μεγαλώνει με λιγοστούς και από τις δυο μεριές να δείχνουν απειλητικές διαθέσεις εκατέρωθεν. Τελικά με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων και από τις δυο μεριές η μανούρα αναβάλλεται για αργότερα…..

Οι περίπου 200 παναθηναικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους χωρίς εισιτήρια, προσέγγισαν το γήπεδο και προσπάθησαν να μπουν στη κερκίδα (εκεί που ήταν μέχρι πέρσι το κλουβί των φιλοξενουμένων) κάνοντας ντου. Οι μπάτσοι απώθησαν τους περισσότερους από αυτούς κάνοντας και χρήση χημικών με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιστρέψουν στο κλαμπ του παναθηναϊκού.  Αυτοί που κατάφεραν τελικά να μπουν ήταν αυτοί που είχαν εισιτήρια και ίσως κάποιοι λίγοι που τα κατάφεραν στο ντου. Κάποιοι από τους «οπαδούς» αυτούς της αθηναικής ομάδας μπαίνοντας άρχιζαν να τραμπουκίζουν τα λιγοστά μπαρμπάδια που είχαν ξεμείνει εκεί μετά την εκκένωση του μικρού αυτού μέρους της κερκίδας από τους μπάτσους για χάρη των παναθηναικών. Η ατμόσφαιρα μύριζε ήδη μπαρούτι.

Με το τέλος του παιχνιδιού γίνεται αυτό που για κάποιους από εμάς που τρέχουμε στα γήπεδα εδώ και μια εικοσαετία αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο. Οι μπάτσοι αφήνουν τους οπαδούς του παναθηναϊκού  να φύγουν ταυτόχρονα με την αποχώρηση των οπαδών και φίλων της ομάδας μας. Ένταση δημιουργείται σε δρόμο παρακείμενο και κοντινό του πετάλου αλλά λήγει αμέσως. Μερικά λεπτά όμως αργότερα μεγάλος αριθμός παναθηναϊκών καβαντζωμένων σε στενό, την πέφτουν με στυλό, «ναυτικές» και καπνογόνα σε οπαδούς της ομάδας μας. Οι οπαδοί του Παναιτωλικού αντιστέκονται σθεναρά και όσο μπορούν παρόλο που δεν κουβαλούσαν τέτοιο «εξοπλισμό» μαζί τους αφού όλη τη προηγούμενη βδομάδα κάποιοι διαβεβαίωναν ότι δεν θα ανοίξει μύτη….

Οι συγκρούσεις διαρκούν κάνα τέταρτο με κάποιους από τους παναθηναϊκούς να παραδίδουν μαθήματα «οπαδισμού» στο Αγρίνιο βγάζοντας ακόμη και «κέρατα». Κάπου εκεί μπαίνουν στη μέση και οι δυνάμεις των ματ οι οποίες τη πέφτουν με δακρυγόνα στους οπαδούς της ομάδας μας. Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι η παρουσία των δυνάμεων της κρατικής καταστολής ήταν αυξημένη και εξαπλωμένη τόσο γύρω από το γήπεδο όσο και στο κέντρο της πόλης. Τρεις μπλε διμοιρίες και μια πράσινη που κατέφθασε από την αθήνα, όλοι οι αη- ΔΙΑΣ της πόλης και φυσικά οι αναρίθμητοι «γνωστοί- άγνωστοι» ασφ- αλήτες. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν συχνή και διάχυτη στο κέντρο της πόλης πριν το παιχνίδι μιας και μέλη της κατασταλτικής μονάδας αη- ΔΙΑΣ περιπολούσαν στο κέντρο της πόλης ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας περιπολικό ήταν παρκαρισμένο έξω από σύνδεσμο άλλης ομάδας του π.ο.κ.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή με μανούρες να συμβαίνουν καθημερινά τις επόμενες μέρες ενώ από αυτές δεν ξεφεύγει ούτε ο τοπικός σύνδεσμος του παναθηναϊκού (ο οποίος σε μια από αυτές τις επισκέψεις δέχεται εικαστική παρέμβαση από μεγάλη ομάδα οπαδών του Παναιτωλικού που τον βάφουν ολόκληρο κίτρινο-μπλε) ενώ εγκλωβισμένοι σε φιλικό τους σπίτι οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας προκειμένου να γλιτώσουν από εξοργισμένους οπαδούς της ομάδας μας, καταφεύγουν στη προστασία της αστυνομίας η οποία όμως τους προσάπτει κατηγορίες. 

Το έχουμε ξαναπεί εκατοντάδες φορές και θα το πούμε ξανά. Είμαστε υπέρ της μετακίνησης όλων των οπαδών παντού. Δεν γουστάρουμε την αναίτια και ανεγκέφαλη καφρίλα που καμιά σχέση δεν έχει με τον οπαδικό χώρο που ονειρευόμαστε. Σεβόμαστε όσους μας σέβονται….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου