Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Editorial

Αισίως η έντυπη προσπάθεια μας φτάνει τις επτά απόπειρες. Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του προηγούμενου τεύχους και του νέου, ήταν πολλά αυτά που μας απασχόλησαν και μας βάλανε σε σκέψεις.

Καταρχάς το όνειρο όλων μας, η άνοδος της αγαπημένης μας ομάδας στην Ά Εθνική μετά από 34 χρόνια πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της ΄Β Εθνικής αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κατακτήσαμε τον άτυπο αλλά μεγάλης αξίας τίτλο της «καθαρής» ομάδας μιας και το όνομα του Παναιτωλικού δεν εμπλέκονταν στη περιβόητη υπόθεση των στημένων και των στοιχηματισμών.

Βέβαια η άνοδος στη σούπερ κλίκα προϋπόθετε σημαντικές αλλαγές τόσο στην ομάδα όσο και στον οπαδικό μας χώρο.  Αυτό που μας απασχόλησε πολύ ήταν η μετακίνηση μας στο νέο πέταλο, στη νέα Θύρα 6. Για τους μεγαλύτερους από εμάς η απόφαση να μετακινηθούμε από τη παλιά Θύρα 6 της μικρής κερκίδας σε αυτή του νέου πετάλου δεν ήταν καθόλου εύκολη. Στη παλιά Θύρα 6 ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Παναιτωλικό, μεγαλώσαμε μέσα σε αυτή μιας και για πολλούς αποτελούσε το δεύτερο τους σπίτι, εκεί αποκτήσαμε οπαδικό χαρακτήρα, αποτελούσε για πολλούς από μας ένα  επιπλέον χώρο κοινωνικοποίησης, μέσα σε αυτή δακρύσαμε, γελάσαμε, ξενερώσαμε, μανουριάσαμε… Όπως καταλαβαίνεται, ήταν κάτι πολύ δύσκολο για όλους μας αλλά τελικά προσπαθήσαμε να προσπεράσουμε τις αναμνήσεις (τις οποίες δεν θα ξεχνάμε ποτέ) θεωρώντας ότι αν μια αλλαγή οδηγεί σε κάτι καλύτερο τότε καλώς να έρθει όσο δύσκολο και αν είναι. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα πιο ριζοσπαστικά και ενεργά οπαδικά κομμάτια παγκοσμίως συχνάζουν στα πέταλα.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών πάρθηκε και η απόφαση για την λειτουργία δυο νέων συνδέσμων της Θύρας 6 στο Αγρίνιο.  Έτσι στο ήδη υπάρχον κεντρικό club των Warriors προστέθηκαν άλλα δυο, αυτό στις γειτονιές των αιβασιλώτικων και δοκιμίου ( Brooklyn Warriors, μιας και η συγκεκριμένη γειτονιά αποκαλούταν έτσι στην αργκό του δρόμου από τους ντόπιους) και αυτό της ιστορικής προσφυγικής συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου ( Warriors Αγίου Κωνσταντίνου). Σκοπός αυτών των κινήσεων ήταν η διόγκωση του οργανωμένου οπαδικού χώρου της ομάδας μας και η καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση σε κάθε γειτονιά. Τα πρώτα μηνύματα είναι πέρα ως πέρα θετικά μιας και πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο οπαδικό κάλεσμα της Θύρας 6 και αγκάλιασε τους συνδέσμους της γειτονιάς του. Έτσι αυτή τη στιγμή η Θύρα 6 αριθμεί τρεις συνδέσμους (Warriors) στο Αγρίνιο και έναν (Guerreros) στην Αθήνα.

Άλλο ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί ακόμη ήταν και είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων. Μετά λοιπόν από 34 χρόνια εκδρομών στην ΄Β, ΄Γ αλλά ακόμη και ΄Δ Εθνική όταν έφτασε η στιγμή να εκδράμουμε για να σταθούμε δίπλα στην ομάδα σε έδρες όπως η Τούμπα, το Καραϊσκάκη, το Ο.Α.Κ.Α, το Χαριλάου και διάφορες άλλες, κάποιοι φρόντισαν να μας στερήσουν αυτό το δικαίωμα. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις αθλητικές αρχές, την αστυνομία και ενίοτε τους παράγοντες των διοικήσεων.

Βέβαια η όλη αυτή απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός του ότι κάποιες φορές είναι επιλεκτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται για τη καταστολή του οπαδικού χώρου και τη μετατροπή του γηπέδου σε «μέγαρο μουσικής» για τη μπουρζουαζία και του ποδόσφαιρου σε άλλο ένα προϊόν.  Όπως κομμάτι σε όλο αυτό το παζλ αποτελεί και η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων (και μάλιστα μέσα σε περίοδο που επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας) σε πολλά γήπεδα. Και φυσικά δεν ξεχνάμε την όλο και περισσότερη επιθετική στάση της εξουσίας, των αθλητικών αρχών και της κρατικής καταστολής με το νέο αθλητικό τρομονόμο να είναι στα σκαριά. Το απογοητευτικό είναι ότι σε αυτή τη κρίσιμη καμπή το μεγαλύτερο μέρος του γηπεδικού χώρου αντί να αλλάξει στάση και να συνασπιστεί προτιμά για διάφορους λόγους να δίνει όλο και περισσότερα πατήματα στη καταστολή για να εντείνει το κλοιό της εμμένοντας στις ανούσιες, ανεγκέφαλες και χωρίς σοβαρό λόγο τις περισσότερες φορές μανούρες με το επίπεδο βίας να έχει αγγίξει αηδιαστικά επίπεδα με γκαζάκια, βόμβες, μαχαίρια κτλ.

Αυτά είναι πάνω κάτω τα θέματα που μας απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα και που αποτυπώνονται εν μέρει στην ύλη του εντύπου που κρατάτε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας.

Για επικοινωνία με τη συλλογικότητα/group της Αυτόνομης Ζώνης αλλά και για ότι αφορά το ομώνυμο έντυπο και την εκπομπή Κερκίδα Συνειδήσεων: agriniozone6@gmail.com
Το site του εντύπου και του group της Αυτόνομης Ζώνης: agriniozone.blogspot.com

    * Άλλες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες από το Αγρίνιο:   
radiourgia.squat.gr
apertus.squat.gr
paroksismos.squat.gr
prwtovouliagriniou.squat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου