Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Εννιά χρόνια περάσαν..
9 χρόνια περάσαν από τις 31 Ιανουαρίου 2001 όταν ο Γιάννης Χρηστάκης , οπαδός της ομάδας μας , ξυλοκοπήθηκε από της δυνάμεις προστασίας του πολίτη μετά από εκτός έδρας αγώνα με τον Π.Α.Ο.Κ. και καθώς η πορεία των οπαδών μας από την Τούμπα κατευθυνόταν στο γήπεδο Χαριλάου .Ο 17χρονος τότε Γιάννης Χρηστάκης ξυλοκοπήθηκε από 3 άνδρες των ματ οι οποίοι αφού τον έριξαν στο έδαφος και ενώ ήταν πεσμένος μπρούμυτα τον κλωτσούσαν και τον χτύπαγαν με γκλομπ στο κεφάλι . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά από λίγες ώρες να νοσηλευτεί και να εγχειριστεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου αφού έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις . Παρέμεινε συνολικά στο νοσοκομείο επί 16 ημέρες από τις οποίες οι 11 ήταν στην εντατική μονάδα .

Ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης είχε "καταδικάσει" το περιστατικό όπως πάντα αποκαλώντας το «βάρβαρη πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα μιας σύγχρονης αστυνομίας» , ενώ συγχρόνως δήλωνε πως «...οι αστυνομικοί ενδέχεται να έδρασαν κάτω από ψυχολογική φόρτιση» . Ενώ ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής αστυνομίας παρόμοια είχε δηλώσει πως ο αστυνομικός που ευθυνόταν για τον τραυματισμό του φιλάθλου πιθανόν να μην αντιλήφθηκε «μέσα στην ένταση και τη φόρτιση των στιγμών εκείνων» τι έκανε και απέδωσε το γεγονός επίσης σε «απώλεια ψυχραιμίας του αστυνομικού».Φυσικά διατάχθηκαν ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) και δικαστική ανάκριση . Η μεν ΕΔΕ στα τέλη Απριλίου είχε ανασταλεί περιμένοντας να εκδοθεί απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αναφορικά με την ποινική δίωξη για την υπόθεση . Στην δικαστική ανάκριση οι καταθέσεις που πάρθηκαν από τους αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωναν από τις περισσότερες απόψεις την περιγραφή του Γιάννη Χρηστάκη ενώ τα μέλη της διμοιρίας των Υ.Α.Τ. (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης της Τάξης) που είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση κατέθεσαν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα . Σύμφωνα με την μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων πάντως τουλάχιστον ένας αστυνομικός παρακολούθησε τα όσα είχαν γίνει εντούτοις παρέλειψε να εμφανιστεί και να καταθέσει εναντίον των συναδέλφων του . Στις 10 Μαΐου 2002 , η εισαγγελέας παρότι ανέφερε συνοψίζοντας το περιστατικό πως «3 αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και κλωτσούσαν τον Γιάννη Χρηστάκη μέχρι ότου τους αντιλήφθηκε συνάδελφό τους .. ο οποίος όταν τους είδε τους φώναξε να σταματήσουν» συμπέρανε πως δεν υπήρχαν ασφαλή στοιχεία σε βάρος των δύο αστυνομικών και πρότεινε να μην διωχθούν ποινικώς και να μην παραπεμφθούν σε δίκη . Στις 12 Ιουνίου 2002 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης δέχτηκε αυτήν την πρόταση .

Για τέλος δεν ξεχνούμε την συμπαράσταση (επίσκεψη στο νοσοκομείο - χρηματική βοήθεια) που είχαν δείξει τότε οπαδοί του ΠΑΣ Γιαννενα στον τραυματισμένο οπαδό μας . Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει ούτε παρόν , ούτε και μέλλον .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου