Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κείμενο & κάλεσμα για τη δίκη των αντιφασιστών συντρόφων

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 04/09/2007 εφτά-οκτώ σύντροφοι & αντιφασίστες καθόταν στη κεντρική πλατεία της πόλης του Αγρινίου (πλατεία Δημοκρατίας). Η περίοδος ήταν προεκλογική μιας & στις 17/09 θα ακολουθούσαν οι εκλογές & για αυτό το λόγο είχαν τοποθετηθεί κομματικά προεκλογικά περίπτερα στο κέντρο της πόλης & πάνω στη πλατεία. Αντιφασίστας που κοίταζε προς το περίπτερο του λ.α.ο.σ που βρισκόταν στο κάτω μέρος της πλατείας δέχεται επίθεση από τρία μέλη-στελέχη του ακροδεξιού κόμματος του λ.α.ο.σ (λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί αφισοκόλληση του λ.α.ο.ς). Τέσσερις- πέντε σύντροφοι αντιδρούν στη θρασύδειλη αυτή επίθεση ζητώντας το λόγο & ακολουθεί μικροσυμπλοκή. Ο ελληναράς τραμπούκος, μπράβος & χούλιγκαν της Α.Ε.Κ Θανάσης Σταθόπουλος (γνωστός & ως «Γιδόπουλος») εκτελώντας εκείνη τη στιγμή χρέη προστάτη ή μπράβου του λ.α.ο.σ (ο πατέρας του ήταν υποψήφιος στο νομό αιτ/νίας τη περίοδο εκείνη) χτύπησε με τασάκι που είχε κρυμμένο στη τσέπη του παντελονιού το σύντροφο Γ.Κ. Λίγο μετά από αυτό & με το τέλος της συμπλοκής οι φασίστες αποχωρούν,  κάποιοι από αυτούς βρίζοντας (ανάμεσα σε αυτούς & παρών στο σκηνικό του τραυματισμού του συντρόφου ήταν & ο ίδιος ο υποψήφιος, ο ηλικιωμένος Σπυρίδωνας Σταθόπουλος, γνωστό παλιό στέλεχος της ε.π.ε.ν & συνεργάτης των συνταγματαρχών της χούντας). Οι υπόλοιποι φασίστες συμμετέχοντες στην επίθεση ήταν ο Λεωνίδας Σταθόπουλος (πρόεδρος τότε της Τ.Ο του λ.α.ο.σ & τώρα υποψήφιος με τη χ.α) & ο Γιάννης Παπαγεωργίου (γραμματέας τότε της Ν.Ε Αιτ/νίας του λ.α.ο.σ).

Ο σύντροφος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγρινίου & στη συνέχεια εσπευσμένα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου στο Ρίο, με το χτυπημένο του μάτι να έχει γεμίσει σπασμένα γυαλιά από το τασάκι που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Πραγματοποιείται εγχείρηση & στη συνέχεια μεταφέρεται στην Αθήνα όπου & ακολουθούν άλλες δυο επεμβάσεις. Η ζημιά που προκλήθηκε στο μάτι του είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της όρασης του από το αριστερό μάτι. Μες στο επόμενο 48ωρο οι μπάτσοι προβαίνουν σε αυτεπάγγελτη μήνυση. Μήνυση καταθέτει & ο πατέρας του συντρόφου κατά του υποψήφιου του λ.α.ο.σ Σπ. Σταθόπουλο καθώς & κατά του γιου του, Θαν. Σταθόπουλο, που χτύπησε το σύντροφο.

Τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό & το τραυματισμό του συντρόφου πραγματοποιείται αντιφασιστική διαδήλωση από συντρόφους/ισες & αντιφασίστες/τριες  στην οποία συμμετέχουν περίπου 300 άτομα τόσο από το Αγρίνιο & τα περίχωρα του όσο & από άλλες περιοχές της ελλάδας. Μια βδομάδα μετά ο σύντροφος Γ.Κ καταθέτει μήνυση κατά του Θαν. Σταθόπουλου μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν ακόμη.

Περίπου ένα χρόνο μετά & αφού έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις υπεράσπισης & αλληλεγγύης των συντρόφων & φίλων του Γ.Κ, ο Σπ. Σταθόπουλος προχωρεί σε μήνυση κατά του Γ.Κ καθώς & κατά άλλων εφτά ατόμων (μέσα σε αυτά φίλοι & σύντροφοι του Γ.Κ) για επίθεση, πρόκληση απλών σωματικών βλαβών, εξύβριση κτλ. Πέντε & πλέον χρόνια μετά το περιστατικό & ενώ έχουν μεσολαβήσει αρκετές αναβολές η δίκη έχει οριστεί για τη Πέμπτη 28/03/13 στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.

Αυτή ήταν η πρώτη φασιστική επίθεση που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη πόλη του Αγρινίου ενώ μερικούς μήνες μετά έκαναν την εμφάνιση τους & οι λιγοστοί νεοναζί της χ.α με αρχηγό & ιδεολογικό ηγέτη τον Λεωνίδα Σταθόπουλο.

Όπως αναφέρθηκε & πιο πάνω, η δίκη έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου & ήδη έχει ξεκινήσει εδώ & αρκετό καιρό μια προσπάθεια ανεύρεσης του χρηματικού ποσού που αναλογεί στα δικαστικά έξοδα το οποίο & ανέρχεται περίπου στα 2000€. Δεδομένου τα χαρακτηριστικά των εποχών που βιώνουμε (κρίση του κεφαλαίου, ανεργία κτλ) η οικονομική ενίσχυση & υποστήριξη από άτομα & συλλογικότητες θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Συγκέντρωση τη Πέμπτη, 28/03, στις 9 το πρωί 
στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου 
Μάρτιος 2013
 Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου