Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Football and politics (μόνιμη στήλη με την επιμέλεια της Α*Ζ) από το 1ο τεύχος του Stand Firm

Για τους περισσότερους από εμάς, ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, το γήπεδο & οι κερκίδες τους εκτός από κοινωνικά πεδία & μικρογραφίες της ευρύτερης κοινωνίας αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της κουλτούρας & της τέχνης του δρόμου, της underground φάσης & της καθημερινότητας, τουλάχιστον μέσα από τα αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς. Η μόνιμη αυτή στήλη του εντύπου αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της ομότιτλης στήλης του θρυλικού παλιότερου εντύπου του οπαδικού group της Αυτόνομης Ζώνης. Κάπως έτσι τα περιεχόμενα της στήλης θα αποδεικνύουν κάθε φορά την άρρηκτη σχέση γηπέδου, πολιτικής & κοινωνίας  καταδεικνύοντας & σχολιάζοντας τα ανάλογα παραδείγματα. 

Ο Αιγυπτιακός λαός ζούσε για χρόνια μέσα σε ένα καθεστώς φόβου, ανελευθερίας, κρατικής τρομοκρατίας & οικονομικής εξαθλίωσης. Μια σειρά από συγκυρίες & αφορμές (η εξέγερση του λαού στη κοντινή Τυνησία, ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου νεολαίων από την αστυνομία κ.α) έδωσαν το έναυσμα για το ξέσπασμα της Αιγυπτιακής εξέγερσης με βασικό στόχο την ανατροπή των καταπιεστικών & απολυταρχικών καθεστώτων τόσο του Μουμπάρακ αρχικά όσο & του στρατού που είχε αναλάβει την εξουσία μετά τη πτώση του Μουμπάρακ. Στη μεγάλη αυτή εξέγερση συμμετείχε το μεγαλύτερο κομμάτι της αιγυπτιακής κοινωνίας: Φτωχοί, προλετάριοι, λούμπεν καθώς & περιθωριοποιημένοι & άνεργοι νεολαίοι από τις παραγκουπόλεις. Μέσα σε αυτούς βρίσκονται ανένταχτοι, αριστεροί ακόμη & κάποιοι αναρχικοί καθώς & πολλοί γηπεδικοί / οπαδοί, οι ultras της Αιγύπτου! Το εξεγερμένο μωσαϊκό συμπληρώνεται από την ντόπια εργατική τάξη & τα ανεξάρτητα συνδικάτα αλλά & από διάφορες οργανώσεις των ριζοσπαστικών δημοκρατών & της σοσιαλιστικής αριστεράς. 

Τεράστιας & καίριας σημασίας  αποτέλεσε η παρουσία των αιγύπτιων ultras & κυρίως των οπαδών της Al Ahly & της Zamalek. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών το τότε νέο καθεστώς είχε απαγορεύσει την ύπαρξη πολιτικών κομμάτων. Το καθεστώς λοιπόν ήθελε το γήπεδο να αποτελεί εργαλείο για την αδρανοποίηση & τον αποπροσανατολισμό των μαζών. Δυστυχώς για τους καθεστωτικούς τα πράγματα δεν λειτούργησαν ακριβώς έτσι. Μπορεί να είχαν απαγορευτεί οι πολιτικές παρατάξεις αλλά οι αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τις δυο μεγαλύτερες ομάδες της επικράτειας & τα γήπεδα τους σαν χώρους πολιτικοποίησης & κοινωνικοποίησης χρησιμοποιώντας τις κερκίδες σαν εναλλακτική λύση ή διέξοδο για την ανάγκη τους για πολιτικοποίηση, συμμετοχή στα κοινά, αντίσταση, αντίδραση & αντιπολίτευση στο καθεστώς. Οι δυο αυτές ομάδες λοιπόν αποτελούσαν τότε & τις δυο μεγαλύτερες παρατάξεις!

Ο αγώνας μεταξύ των δυο αυτών ομάδων αποτελούσε πάντα & το μεγαλύτερο ντέρμπι της Αιγύπτου, ένα πραγματικό ντέρμπι μίσους. Παρόλα αυτά όμως οι οπαδοί των δυο αυτών (καθώς & ορισμένων ακόμη) ομάδων άφησαν στην άκρη τις ποδοσφαιρικές & οπαδικές τους διαφορές προκειμένου να μοιραστούν τους ίδιους δρόμους & τα ίδια οδοφράγματα αντιμετωπίζοντας ενωμένοι το καθεστώς ανελευθερίας, την αστυνομική κτηνωδία, τη φτώχεια, την ανεργία…Σημείο αναφοράς της Αιγυπτιακής εξέγερσης ήταν οι πλατεία Ταχρίρ. Οι οπαδοί της Zamalek & της Al Ahly πρωτοστάτησαν στις συγκρούσεις εντός & εκτός της πλατείας αυτής με αποτέλεσμα να τους αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Οι ultras της Ταχρίρ». Το ενιαίο/ κοινό μέτωπο που δημιούργησαν οι οπαδοί των δυο αυτών ομάδων (απέναντι αρχικά στις καθεστωτικές & παρακρατικές δυνάμεις του Μουμπάρακ & στη συνέχεια απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας του στρατού) διαδραμάτισε καθοριστικότατο ρόλο στην έκβαση & τροπή της εξέγερσης. Οι οπαδοί έδωσαν βροντερό παρόν στους δρόμους & τις πλατείες εμψυχώνοντας τους υπόλοιπους διαδηλωτές & οδηγώντας τις επιθέσεις ενάντια στις καθεστωτικές δυνάμεις μιας & κουβαλούσαν τεράστια εμπειρία στις συγκρούσεις με την αστυνομία από τις αντιπαραθέσεις τους με αυτήν εντός & εκτός γηπέδων. Το διάχυτο οπαδικό αντιμπατσικό αίσθημα αλλά & η συγκρουσιακή δεινότητα & εμπειρία τους στις μανούρες με τους μπάτσους τους έκαναν βασικούς πρωταγωνιστές στην εξέγερση απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα. Οι οπαδοί, οι ultras της Αιγύπτου αποτέλεσαν τη Νο1 απειλή για το καθεστώς πρώτα του Μουμπάρακ & έπειτα των στρατιωτικών.  Εκεί ήταν που το καθεστώς αποφάσισε να αντεπιτεθεί…


Σε αγώνα της Al Ahly & ενώ είχαν προηγηθεί συνθήματα των οπαδών της κατά του παλιού αλλά & νέου καθεστώτος οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αυτούς με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν γενικευμένες συγκρούσεις εντός αλλά & εκτός γηπέδου. Η εκδικητική μανία του καθεστώτος συνεχίστηκε & ολοκληρώθηκε την αποφράδα μέρα της 1ης Φεβρουαρίου του 2012 στο γήπεδο της πόλης Port Said στα πλαίσια του αγώνα της τοπικής Al Masry με την Al Ahly. Εκεί που το καθεστώς έβαλε για άλλη μια φορά τους οπαδούς να αλληλοσπαραχθούν. Εκατοντάδες οπαδοί της 1ης ακολουθώντας άγνωστους παρακρατικούς & δήθεν οπαδούς της ομάδας προσέγγισαν ανενόχλητοι αυτούς τους Al Ahly & τους επιτέθηκαν με μαχαίρια με την ανοχή της αστυνομίας. Μαρτυρίες μάλιστα μιλούν για παρακρατικούς που κατέφθασαν στη πόλη με λεωφορείο, έκατσαν στη κερκίδα των οπαδών της Al Masry & στη συνέχεια λειτουργώντας προβοκατόρικα τους καθοδήγησαν στη φονική αυτή επίθεση κατά των οπαδών της Al Ahly. Κάπου εκεί είναι που η αστυνομία μπήκε στο παιχνίδι για να αποτελειώσει ότι είχε μείνει πετώντας δακρυγόνα τα οποία προκάλεσαν πολλούς θανάτους λόγω ασφυξίας ενώ πολλές είναι οι μαρτυρίες για οπαδούς που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των μπάτσων. Τραγικός απολογισμός της τραγωδίας αυτής ήταν οι 74 νεκροί.  Αμέσως μετά τη τραγωδία & για μεγάλο χρονικό διάστημα οι οπαδοί της Al Ahly διαδήλωναν & συγκρούονταν έξω κυβερνητικά κτήρια απαιτώντας δικαιοσύνη για τους νεκρούς συνοπαδούς τους & ζητώντας τη τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Στις 23 Μαρτίου του ’12 πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων & των οπαδών της Al Masry όταν αυτοί εξαγριωμένοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εξόντωση της ομάδας τους όταν αυτή τιμωρήθηκε με 2ετή αποβολή από το πρωτάθλημα & λουκέτο για τρία χρόνιοα στο γήπεδο της. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι. Οι ultras μάλιστα της Al Masry είχαν εκφράσει από τη πρώτη στιγμή τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο οι οπαδοί της ομάδας ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το θάνατο των οπαδών της Al Ahly. Εμμέσως πλην σαφώς υπονοούσαν πως η τραγωδία οφείλονταν σε εξωγενείς με το ποδόσφαιρο παράγοντες , ότι ήταν δουλεία του παρακράτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου του 2013 τη θανατική ποινή σε 21 (από τους συνολικά 73 κατηγορούμενους) οπαδούς της Al Masry, ξεσπούν μεγάλης έκτασης ταραχές στο Port Said κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δυο αστυνομικοί & είκοσι πολίτες. 
 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα τσεκάρετε τα εξής:
- Εξεγέρσεις  στον αραβικό κόσμο: ο πρωταγωνιστικός 
ρόλος του ποδοσφαίρου & των οπαδών (Humba #5)
-  Ultras & αιγυπτιακή εξέγερση (Humba #8)
- International scene στήλη (Αυτόνομη Ζώνη #7)
- Οι Αιγύπτιοι ultras στην εξέγερση της Αιγύπτου  (Από την εκπομπή Κερκίδα Συνειδήσεων στις 14/03/12, ακούστε την ή κατεβάστε την 
από την ιστοσελίδα της Ραδιουργίας FM: radiourgia.squat.gr)

 ► Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν & οι οπαδοί των τουρκικών ομάδων που συμμετείχαν στη μεγάλη εξέγερση που ξεκίνησε στη Κων/πολη (Istanbul) & εξαπλώθηκε & σε πολλές άλλες πόλεις. Αφορμή ήταν ένα πάρκο (Γκεζί) κοντά στη πλατεία Taxim. Το κράτος είχε αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση του πάρκου & τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο (οι αναπλάσεις είναι παντού ίδιες..) κάτι που εξόργισε τους πολίτες & αποφάσισαν να μην το επιτρέψουν. Επίσης το συγκεκριμένο πάρκο εκτός από μια όαση αναψυχής & καθαρού αέρα αποτελούσε & σύμβολο των εργατικών αγώνων στη Τουρκία. Εκεί κάθε χρόνο (& ειδικότερα τα τελευταία χρόνια μιας & μέχρι πρότινος οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις γινόταν σε καθεστώς απαγόρευσης ή ημιαπαγόρευσης με αποτέλεσμα οι πορείες να κόβονται από την αστυνομία πριν προσεγγίσουν τη πλατεία Ταξίμ)  την Πρωτομαγιά, συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές  μαζικά & δυναμικά κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τη περσινή Πρωτομαγιά μάλιστα μαζί με τα άλλα μπλοκ των διαδηλωτών συμμετείχαν & οπαδικά μπλοκ, το καθένα με τα δικά του πανό & τα δικά του χρώματα. Οι βαθύτερες αιτίες βέβαια ήταν πολλές & αφορούσαν την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, τη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ανελευθερία του λόγου & την αστυνομική βαρβαρότητα που επικρατούν στη γειτονική χώρα.
 
Η κατάληψη της πλατείας  Ταξίμ ξεκίνησε στις 28/03/13. Στις 27/05/13 οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν τη 1η τους επίθεση στις 30/05/13 κάτι που πείσμωσε ακόμη περισσότερους πολίτες που στελέχωσαν & αυτοί τις επόμενες διαδηλώσεις (καταλήψεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, πορείες) με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να πλημμυρίζει τη πλατεία Ταξίμ. Το κράτος αντεπιτέθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Μαΐου, με μια  νέα, βίαιη επίθεση των μπάτσων. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας,  σπρέι  πιπεριού, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, αύρες και εκατοντάδες  μπάτσοι χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Από εκείνη τη στιγμή, οι συγκεντρώσεις  ως ένδειξη αλληλεγγύης επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Το ίδιο και οι συγκρούσεις.  Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι & τραυματίστηκαν σχεδόν 8.000 (διαδηλωτές τυφλώθηκαν, άλλοι απέκτησαν σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα) ενώ οι συλλήψεις υπολογίζονται σε περίπου 900-950.

Όπως & στην Αίγυπτο, έτσι & στη κοντινή Τουρκία οι οπαδοί παραμέρισαν τις διαφορές τους  & μοιράστηκαν τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες πλατείες & τα ίδια οδοφράγματα τόσο μεταξύ τους όσο & με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Οπαδοί των Galatasaray, Fenerbahce & Besiktas κατεβαίνουν στους δρόμους φορώντας τα διακριτικά των ομάδων τους, διαδηλώνουν ενάντια στο καθεστώς & συγκρούονται ενωμένοι με τους μπάτσους. Στην Istanbul οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας εντόπισαν όχημα που μετέφερε στολές της αστυνομίας και αφού το ακινητοποίησαν, τις φόρεσαν και πλησίασαν ως δήθεν συνάδερφοι κεντρικό μπλόκο ματ_άδων τους οποίους & ισοπεδώνουν τη στιγμή που ενωμένοι οπαδοί της Φενέρ και της Γαλατά καταλάμβαναν τη μία γέφυρα του Βοσπόρου. Οι οπαδοί της Besiκtas (Carsi-γνωστοί για τις αριστερίζουσες καταβολές τους) απαλλοτριώνουν γερανό/εκσκαφέα  & εισβάλλουν στη πόλη ενώ κάποια άλλη στιγμή της εξέγερσης καταλαμβάνουν τεθωρακισμένο όχημα. Στη μετωπική αυτή σύγκρουση το κράτος & το παρακράτος απαντά με λύσσα απέναντι στους οπαδούς που πρωτοστατούν στην εξέγερση της Τουρκίας. Οι συλλήψεις ανάμεσα σε μέλη των Carsi είναι ολοένα και περισσότερες καθημερινά, σε σημείο μάλιστα που να συλλαμβάνονται ακόμη & οι δικηγόροι των κατηγορουμένων. Την ίδια στιγμή στη Σμύρνη (Izmir)  ενωμένοι οι οπαδοί της Καρσιάκα και της Γκόζντεπέ ανηφορίζουν προς τη Κων/πολη ενώ & στη Bursa οι οπαδοί της τοπικής Bursaspor κατέβηκαν οργανωμένα στο δρόμο. Οι οπαδοί των μεγάλων τουρκικών ομάδων δεν έκαναν πίσω & συνέχισαν να στέκονται στη πρώτη γραμμή & οργανώνουν κινήσεις διαμαρτυρίας, συμπαράστασης & αλληλεγγύης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα τσεκάρετε τα εξής:
- Πρωτομαγιά στη Κωνσταντινούπολη (Humba #8)
- Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας... (football-blabla.gr)
- Ιστανμπούλ: Στις κερκίδες απέναντι, στους δρόμους μαζί! (rfu.blogspot.gr)


► Ως γνωστόν η ακροδεξιά & οι νεοφασιστικές συμμορίες (τύπου χ.α) αποτελούσαν πάντα τη παρακρατική εφεδρεία του κράτους. Τέτοιες συμμορίες/ οργανώσεις λειτουργούσαν προς όφελος του καθεστώτος , του κράτους & του κεφαλαίου. Όταν οι συνθήκες ήταν γόνιμες (κρίση, φτώχεια, εξαθλίωση) & πάντα με τις πλάτες του κράτους, τέτοιου είδους συμμορίες γιγαντώνονταν με αποτέλεσμα σήμερα η παρακρατική συμμορία της χ.α να μπει ακόμη & στο κοινοβούλιο. Οι (νέο)φασίστες χρησιμοποιούσαν πάντα ως δεξαμενές στρατολόγησης τα μικρομεσαία στρώματα, την εργατική τάξη & το λουμπεναριάτο (τη στιγμή που στηριζόταν οικονομικά από τη μεγαλοαστική τάξη των εφοπλιστών) ρίχνοντας δίχτυα στα σχολεία, στις πλατείες & φυσικά στις εξέδρες των γηπέδων. Δεν είναι & λίγα τα παραδείγματα τόσο στην Ελλάδα όσο & στην Ευρώπη που κερκίδες & πέταλα αποτελούσαν εκτροφεία (ή έστω μέρη στρατολόγησης) φασιστών & παρακρατικών έτοιμων να στελεχώσουν φασιστικά τάγματα εφόδου ή μαφίες της νύχτας.

Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι παντού έτσι. Τόσο στην Ευρώπη όσο & στην εγχώρια φάση πολλά είναι τα πέταλα, οι κερκίδες, οι σύνδεσμοι, τα groups & οι λοιποί οπαδικοί πυρήνες που υιοθετώντας την οπαδική άποψη Οπαδός = Άνθρωπος μάχονται & στο κοινωνικό πεδίο των εξεδρών & των γηπέδων ενάντια στις μισάνθρωπες φασιστικές/ ρατσιστικές ιδεολογίες, αντιλήψεις & τακτικές. Έτσι όχι απλά δεν γίνονται μαριονέτες προς στρατολόγηση αλλά βρίσκονται στη 1η γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα στο δρόμο, στα γήπεδα & παντού. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα πρόσφατα & τρανταχτά παραδείγματα που επαληθεύουν την ύπαρξη των αντιφασιστικών πυρήνων & δράσεων στους οπαδικούς κόλπους.


Στον εγχώριο χώρο, αρκετοί είναι αυτοί οι οπαδικοί πυρήνες που εδώ & πολλά χρόνια εξωτερικεύουν με διάφορους τρόπους τις αντιφασιστικές/ αντιρατσιστικές (& όχι μόνο) ευαισθησίες. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται & ένα αρκετά μαζικό κομμάτι των οργανωμένων & μη οπαδών της ομάδας της πόλης μας, του Παναιτωλικού. Στις 17/07/12  καλείται από διάφορους χώρους & συλλογικότητες αντιφασιστική συγκέντρωση/ πορεία στη πόλη μας. Ανάμεσα σε αυτές, καλούν (με αφίσα & κείμενο!) & οπαδικά groups του Παναιτωλικού (Αυτόνομη Ζώνη, Youth Block) μαζί με διάφορους άλλους αντιφασίστες οργανωμένους & μη οπαδούς του συλλόγου. Κάπως έτσι στη πορεία που απαρτίζεται από 250-300 περίπου αντιφασίστες  (η πλειοψηφία τους από Αγρίνιο & κοντινά περίχωρα) οι οπαδοί του Παναιτωλικού συγκροτούν μπλοκ που αποτελείται από 50-60 άτομα. Σε όλες τις μετέπειτα αντιφασιστικές πορείες, συγκεντρώσεις (& διάφορες εκδηλώσεις) στη πόλη μας οι οπαδοί του Παναιτωλικού συμμετέχουν μαζικά. Επίσης ο σύνδεσμος Warriors Θύρα 6 διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία διευκρινίζοντας εξαρχής ότι πραγματοποιείται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες & γενικότερα συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα! Τη περίοδο εκείνη που οι φασίστες με μπροστάρη το γνωστό γελοίο ξηρομερίτη βουλευτή (πλαισιωμένο από μπράβους της νύχτας) πανικόβλητοι από τον αντιφασιστικό άνεμο που πνέει στο Αγρίνιο, επισκέπτονται επιδεικνύοντας τα βουλευτικά όπλα τους σε μπαρ/ στέκια νεολαίων, εκατοντάδες αντιφασιστών/τριων κυκλοφορεί στους δρόμους & τις πλατείες της πόλης. Παρόλο που όλοι αυτοί, οι αντιφασίστες νεολαίοι & όχι μόνο βρίσκονται σε πλατείες & λοιπούς δημόσιους χώρους, οι φασίστες & λοιποί παρακρατικοί επισκέπτονται μαγαζιά επιλέγοντας συγκεκριμένες στιγμές που δεν υπάρχει πολύς κόσμος σε αυτά προκειμένου να διεκπεραιώσουν με επιτυχία το θρασύδειλο τους σχέδιο εκφοβισμού. Φυσικά & στο δρόμο πορεύονται μόνο οι εκατοντάδες αντιφασίστες/τριες της πόλης που αποδεικνύουν ότι το Αγρίνιο δεν το φοβίζουν οι παρακρατικές ψευτομαγκιές! Λίγες μέρες μετά, στο γήπεδο του Παναιτωλικού & στα πλαίσια του αγώνα με τον Εργοτέλη σηκώνεται πανί από τους κόλπους των οργανωμένων της Θύρας 6 με την υπογραφή του group της Αυτόνομης Ζώνης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο αρκετά είναι τα παραδείγματα οπαδικών/ γηπεδικών πυρήνων που παίρνουν θέση ενάντια στο φασισμό/ εθνικισμό/ ρατσισμό. Στις 17/10/12 στο Περιστέρι καλεί σε εκδήλωση ο Πατριωτικός Σύλλογος & Κέντρο Ελληνικών Μελετών «Θερμοπύλες» με τη παρουσία μάλιστα & βουλευτή της χ.α. Στα καπάκια καλείται αντιφασιστική συγκέντρωση στην οποία καλεί & συμμετέχει & το club της Α.Ε.Κ Original Περιστερίου  που βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία  των φασιστών. Η εκδήλωση των φασιστών αναβάλλεται. Στις 27/12/12 & ενώ η Original Κορίνθου συγκεντρώνει τρόφιμα & ρούχα για άπορους έλληνες & μετανάστες δέχεται επίθεση από ντόπιο βουλευτή & λοιπά παρακρατικά μέλη της χ.α με αποτέλεσμα τα παρακρατικά ανθρωπάρια να τραπούν τελικά σε άτακτη φυγή & να το ρίξουν στις μηνύσεις. Τις επόμενες μέρες ακολουθούν αρκετές ανακοινώσεις από διάφορα clubs της Original τα οποία & καταδικάζουν το φασισμό & τη χ.α. Στις 15/05/13, περίπου οπαδοί του Ηρακλή Θες/νίκης που κατευθύνονται προς τη περιοχή της Επανομής προκειμένου να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους επιτίθενται στα γραφεία της συμμορίας της χ.α στη Νέα Μηχανιώνας. Για άλλη μια φορά οι μπάτσοι καταφθάνουν για να σώσουν τα γραφεία των φασιστών. Στις 01/06/13, μέλη της χ.α καταφθάνουν στα μουλωχτά στη Ν. Σμύρνη προκειμένου να μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό & τη κάνουν στα γρήγορα. Οι οργανωμένοι οπαδοί του τοπικού Πανιωνίου Panthers εκδίδουν ανακοίνωση μέσα από την ιστοσελίδα τους καυτηριάζοντας τόσο τον φασισμό & τη χ.α όσο & τη ταχύτητα που επέδειξαν.. Λίγες μέρες μετά καλείται αντιφασιστική πορεία & από αντιφασίστες οπαδούς  της τοπικής ομάδας. Στις 28/09/13 πραγματοποιείται ξανά αντιφασιστική πορεία η οποία καλείται ξανά από συλλογικότητες της Ν. Σμύρνης & από οπαδούς του Πανιώνιου.

Οι οπαδικοί πυρήνες της Α.Ε.Κ αλλά & του Π.Α.ΟΚ επέδειξαν ιδιαίτερή αντιφασιστική ευαισθησία ακόμη & σε περιπτώσεις που αφορούσαν παίχτες της ομάδας τους. Η αρχή έγινε με τους οπαδούς της Α.ΕΚ (κυρίως της Original) που πίεσαν τις καταστάσεις προκειμένου να διωχθεί κακήν κακώς ο ποδοσφαιριστής κατίδης που είχε τη φαεινή ιδέα να χαιρετήσει φασιστικά μετά από γκολ που πέτυχε είτε λόγω χαζομάρας που οφείλεται στην έλλειψη παιδείας είτε λόγω ηλιθιότητας που οφείλεται στη προσκόλληση στα εθνικιστικά/ φασιστικά ιδεώδη & στη μόδα της χ.α. Τη σκυτάλη πήραν οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ που στη περίπτωση του ποδοσφαιριστή αλβανικής καταγωγής κάτσε (ο οποίος ανέβασε φωτό στο fb φορώντας μπλούζα της αλβανικής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης uck) δεν άφησαν καθόλου χώρο στους φασίστες της χ.α για να επωφεληθούν από τη κίνηση αυτή του ποδοσφαιριστή (η χ.α εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα) εκδίδοντας αρκετές ανακοινώσεις (από διάφορα clubs της Θύρας 4). Επίσης περίπου 40-50 οπαδοί της Θεσσαλονικιάς ομάδας επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της χ.α στη πόλη τους στις 12/09/13. Οι μπάτσοι κατέφθασαν γρήγορα & προκειμένου να σώσουν τα παρακρατικά αδέλφια τους επιτέθηκαν με μανία στους οπαδούς του Π.Α.Ο.Κ προχωρώντας σε 45 συλλήψεις.


Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας & λοιπών προαστίων πραγματοποιήθηκε το εξαιρετικό εγχείρημα της 1ης πρώτης απόπειρας της αντιφασιστικής λίγκας (5χ5). Όπως λένε & οι ίδιοι οι διοργανωτές «σε μια ευχάριστη συνεύρεση γειτονιών που είχε ως στόχο την προώθηση του υγιούς αντιεμπορικού αθλητισμού, παράλληλα με την προώθηση του αντιφασιστικού αγώνα, προσπαθήσαμε να τονίσουμε την σημασία που έχει για εμάς το να σπάσουμε τη σιωπή που επιθυμεί να μας επιβάλει η εξουσία». Η αντιφασιστική πλαισιώθηκε από πολλούς ανθρώπους ενώ πραγματοποιήθηκε σε πολλές & διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου της αττικής όπως σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (κουκάκι, κυψέλη, εξάρχεια, αμπελόκηποι, περισσός) αλλά & σε Πειραιά, Ν. Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Αργυρούπολη, Βούλα κτλ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αγωνιστική που πραγματοποιήθηκε στους αμπελόκηπους αγκαλιάστηκε από πολλούς  αντιφασίστες οπαδούς του Παναθηναϊκού που μάλιστα συνδιοργάνωσαν την αγωνιστική εκείνη μαζί με τα παιδιά της συνέλευσης της Αντιφασιστικής λίγκας! Στα σκαριά βρίσκεται ήδη η 2η Αντιφασιστική λίγκα Αθηνών! Εξάλλου κατά τη διάρκεια του 2μερου 29-30/06/13 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο 2μερο φεστιβάλ με αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.  Το 2μερο συμπεριλάμβανε ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή των αυτό-οργανωμένων ποδοσφαιρικών ομάδων Προοδευτική Τούμπας (Θες/νίκη), Αστέρας Εξαρχείων (Αθήνα), Αυτόνομη Ποδοσφαιρική Ομάδα (Πάτρα) & Ελευθεριακός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Liberta (Βόλος) καθώς & party & συζητήσεις σχετικά με την αυτό-οργάνωση & το ποδόσφαιρο.

Στις 18/09/13 παρακρατικά φασιστοειδή της χ.α επιτίθενται στον 34χρονο αντιφασίστα rapper & εργάτη Παύλο Φύσσα  (Kilalh P) & την ολιγομελή παρέα του έξω από μπαρ στην περιοχή της Αμφιάλης στο Κερατσίνι. Το τάγμα εφόδουαποτελούνταν από 20-25 περίπου τραμπούκους παρακρατικούς που έστησαν καρτέρι στη παρέα του αντιφασίστα & παρά τις υπέρ τους αριθμητικές αναλογίες θρασύδειλος παρακρατικός τράβηξε μαχαίρι με το οποίο & πλήγωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα. Η δολοφονία του 34χρονου αποτελεί αφορμή για την εξωτερίκευση της συσσωρευμένης ήδη οργής, αγανάκτησης & αποστροφής χιλιάδων ανθρώπων απέναντι στη (νέο)φασιστική απειλή που εξαπλώνεται με τη πλήρη κάλυψη και ανοχή του κράτους & της αστυνομίας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά & σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά κ.α) πραγματοποιούνται μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που προφυλάσσουν τις φασιστοφωλιές όσο καλύτερα μπορούν. Στο Αγρίνιο πραγματοποιούνται σε διάστημα λίγων ημερών πέντε συνολικά μαζικότατες αντιφασιστικές διαδηλώσεις (καλεσμένες από συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, μαθητές, αριστερές οργανώσεις & κόμματα) με τους οπαδούς του Παναιτωλικού να δίνουν βροντερό παρόν σε σχεδόν όλες από αυτές. Μάλιστα η πορεία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (με τη συμμετοχή 400-500 περίπου ατόμων) με κατεύθυνση το κοτέτσι της χ.α (στα όρια της πόλης & ακριβώς απέναντι από το μέγαρο του α.τ Αγρινίου) συγκρούστηκε με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής που έκανε χρήση χημικών & ρίψη πετρών προκειμένου να προστατεύσει τα γραφεία των παρακρατικών αδερφών τους.

Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι οργανωμένοι στο πέταλο της Θύρας 6 σήκωσαν πανί που αναφερόταν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ ανάλογο πανί σήκωσαν & οι οργανωμένοι της Αθήνας (Guerreros) στη Θύρα που βρισκόταν. Μάλιστα με την ανάρτηση των αντιφασιστικών πανιών με την έναρξη του αγώνα το πέταλο σχεδόν σύσσωμο αλλά & κάποιος κόσμος από άλλες θύρες φώναξαν το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» κάνοντας ξεκάθαρο ότι στο Αγρίνιο οι φασίστες δεν χωράνε…. Πανιά με ανάλογο αντιφασιστικό περιεχόμενο σηκώθηκαν & σε άλλη γήπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο & στο εξωτερικό. Οπαδοί του Ατρόμητου Περιστερίου, του Φωστήρα, του Ηρακλή Θες/νίκης, της Α.Ε.Κ, του Παναθηναϊκού, του Π.Α.Ο.Κ , του Άρη Θες/νίκης, του Εργοτέλη, του Αγροτικού Αστέρα, του Πανιώνιου, της Νίκης Βόλου, του Ολυμπιακού Βόλου, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, της Α.Ε Μελισσάς, της Καλλιθέας κτλ. Στο εξωτερικό πανιά αναρτώνται από τους οπαδούς των Rayo Vallecano (καλούν & πορεία) & Deportivo Alaves στην Ισπανία, Sankt Pauli & S.V Babelsberg στη Γερμανία, Genoa & Livorno στην Ιταλία, Brønshøj (Δανία), Partizan Minsk (Λευκορωσία), Ομόνοιας Λευκωσίας (καλούν & πορεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου