Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Lee Scratch Perry


Τον έχουν αποκαλέσει ως ιδιοφυία αλλά και ως τρελό. Τι από τα δυο αλήθεια? Μάλλον ένας συνδυασμός και των δύο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Lee Perry αποτελεί κορυφαία φιγούρα για το reggae κίνημα και πιο ειδικά για το dub μέρος του. Παραγωγός, συνθέτης, υπήρξε μαζί με τον dub πρωτεργάτη King Tubby οι μπροστάρηδες της dub σκηνής και αυτοί που έδωσαν μορφή και σχήμα στο συγκεκριμένο ιδίωμα. Ο Lee Perry δουλεψε μαζί με τεράστιες φιγούρες της reggae σκηνής (π.χ Bob Marley and the Wailers) και οι προσεγγίσεις του στη παραγωγή και στο dub mixing ήταν απόλυτα ευρηματικές και πρωτοποριακές. Ο King Tubby ήταν αυτός που στην ουσία εφεύρε τη dub εκδοχή της reggae μουσικής aλλά ήταν ο Lee Perry που τη πήγε ένα βήμα μπροστά.
Γεννήθηκε στο χωριό St. Mary της Τζαμάικα το 1936. Κυκλοφόρησε το πρώτο του single με τίτλο People Funny Boy στη δικιά του εταιρεία The Upsetter to 1968 και στα 70s κυκλοφόρησε πολύ υλικό.
Επηρρεασμενος από τους πρώιμους dub πειραματισμούς του King Tubby ο Perry αποφάσισε να εντρυφήσει σε αυτή τη μορφή της αργής και υπνωτικής reggae. Κυκλοφόρησε ένα σωρό dub υλικό και δημιούργησε και το δικό του studio, το Black Ark. Εκεί έκανε παραγωγή σε κάποια από τα πρώιμα κομμάτια του Bob Marley. Αργότερα δούλεψε και με τους The Clash που ήταν δηλωμένοι οπαδοί του.
Ο Lee Perry βουτηγμένος στο LSD και τη κοκαΐνη φέρεται να βάζει φωτιά στο Black Ark κατά τη διάρκεια bad trip που είχε λέγοντας ότι το studio είχε γίνει άντρο του σατανά αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η φωτιά δημιουργήθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος.
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 εγκαταλείπει το studio του και τη Τζαμάικα και ταξιδεύει στην Ευρώπη με σταθμούς το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και στο τέλος την Ελβετία.
Η δισκογραφία του Lee Perry είναι τεράστια και συμπεριλαμβάνει πολλά εκπληκτικά albums (όπως και αρκετά αδιάφορα έως κακά). Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Super Ape (με τους Upsetters) 1976- Mango
Roast fish and Collie Weed and Corn Bread 1976- Jamaican Upsetters
The Upsetter collection 1981- Trojan
Reggae Greats 1984- Mango
Mystic Warrior (με τον Mad Professor) 1989- RAS
Lee Scratch Perry meets the Mad Professor in Dub 2001- Culture Press
Jamaican E.T 2002- Sanctuary/Trojan
Dub Triptych 2004- Sanctuary
O Lee Perry αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιρροές για τη σύγχρονη e- dub σκηνή.

Αναδημοσίευση από το fanzine High Frequencies
(τεύχος 6, Ιανουάριος 2008,Αγρίνιο)

1 σχόλιο: