Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

2o RFU Festival 2010



Τη συλλογικότητα των Radical Fans United τη γνωρίσαμε αρχικά μέσω του ομώνυμου fanzine/εντύπου τους. Το έντυπο αυτό που εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί στις περισσότερες πόλεις της χώρας είναι ένα εγχείρημα τεράστιας και κομβικής σημασίας γιατί αποτελεί τη πρώτη προσπάθεια αυτό- οργάνωσης και ανταλλαγής απόψεων για διάφορα οπαδικά και κοινωνικά ζητήματα μεταξύ των οπαδών. Όπως λένε και οι ίδιοι οι RFU είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία γηπεδικών/ οπαδών από διάφορες ομάδες που σαν στόχο έχει αφενός την ανταλλαγή απόψεων για γηπεδικά ζητήματα και αφετέρου την υπεράσπιση των συμφερόντων μας σαν οπαδοί. Πιστεύουμε στη δημιουργία μιας κερκίδας με συνείδηση που αντιδρά σε κάθε τι που θέλει να μας εξαφανίσει από την εξέδρα.

Το RFU festival έγινε για πρώτη φορά πέρσι στο Λόφο του Στρέφη στην Αθήνα.Ένα εγχείρημα-πείραμα που αρχικά έμοιαζε απίστευτα δύσκολο (το να μαζέψεις στον ίδιο χώρο οπαδούς από διάφορες ομάδες λόγω της ύπαρξης πολλών -τις περισσότερες φορές επίπλαστων- διαφορών μεταξύ τους). Το πείραμα όμως πέτυχε αφού έφερε κοντά αρκετούς οπαδούς που κάθισαν δίπλα δίπλα, συζήτησαν όλοι μαζί τα προβλήματα τους, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις σε πάρα πολλά ζητήματα (ρατσισμός, εμπορευματοποίηση, καταστολή, οπαδική βία κτλ) και άρχισαν να υλοποιούν την ιδέα ενός ενιαίου οπαδικού μετώπου που αποτελούμενο από οπαδούς από διάφορες ομάδες θα αποτελεί μια εστία αντίστασης ενάντια στις αθλητικές και όχι μόνο αρχές και στα κατασταλτικά μέτρα των εξουσιαστών που στοχεύουν τον οπαδικό χώρο.

Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε πάλι στο Λόφο του Στρέφη το 2ο festival(04-05-06 Ιουνίου). Αυτή τη φορά συμμετείχε και η δικιά μας μεγάλη παρέα, η Αυτόνομη Ζώνη. Το φετινό festival συμπεριλάμβανε συζήτηση σχετικά με το θέμα της καταστολής στον γηπεδικό χώρο και της απαγόρευσης των μετακινήσεων αλλά και για το θέμα της βίας μεταξύ των οπαδών. Επίσης έγιναν προβολές και τουρνουά ποδόσφαιρου (5χ5) και μπάσκετ (3χ3). Η παρέα μας (η Αυτόνομη Ζώνη δηλαδή) συμμετείχε και στα δυο. Στο ποδοσφαιρικό τουρνουά αν και φανερά αγύμναστοι και επηρεασμένοι από τις πολλές καταχρήσεις καταφέραμε να περάσουμε μόνο ένα γύρο (και πάλι καλά!). Του χρόνου θα έιμαστε σίγουρα πιο έτοιμοι! Στο μπασκετικό τουρνουά τώρα παρουσιαστήκαμε σαφώς καλύτεροι και αφού περάσαμε σχετικά εύκολα τη 1η φάση αποκλειστήκαμε δύσκολα από μια από τις πολλές ομάδες (που συμμετείχαν και στα δυο τουρνουά) και είχαν άμεση σχέση με την ομάδα που εδρεύει στην εκεί ευρύτερη περιοχή,τον Αστέρα Εξαρχείων.

Στο γηπεδάκι που έγινε το τουρνουά λειτουργούσε πάγκος με έντυπο υλικό τόσο των RFU όσο και της Αυτόνομης Ζώνης, έκθεση φωτογραφικού υλικού από το Αντιρατσιστικό Festival που γίνεται (και φέτος) στην Ιταλία, κάβα με ποτά και μπύρες και αυτοσχέδια ψησταριά με πολύ νόστιμα σουβλάκια που είχαν αναλάβει τα παιδιά από τη Λιβαδειά μιας και η πόλη τους έχει παράδοση στο θέμα. Επίσης μην ξεχάσουμε και το γεγονός ότι καθ όλη τη διάρκεια του festival υπήρχε dj και μουσική.

Το festival αγκάλιασε πραγματικά πολύς κόσμος και κατά τη διάρκεια του 3μέρου υπολογίζουμε ότι πέρναγαν κάθε μέρα από το γηπεδάκι περισσότερα από 500 άτομα. Οι κερκίδες, ο περιβάλλοντας χώρος και τα βραχάκια ήταν γεμάτα κόσμο. Το σημαντικότερο ήταν ότι όλοι μας περάσαμε πολύ καλά, η κούραση ξεχάστηκε για λίγο (μιας και αρκετοί από μας ταξίδεψαν πολλά χλμ και μάλιστα καπάκια μετά από τη δουλειά), γνωρίσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με πολλά παιδιά από διάφορες ομάδες, παίξαμε και χαζέψαμε ένα σωρό ματσάκια, κάναμε χαβαλέ και τζερτζελέ και ξεσκουριάσαμε λιγάκι. Επικρατούσε πραγματικά ένα θετικότατο vibe (και ας υπήρχαν κάποια δικαιολογημένα ίσως παραπονάκια από πολλούς τόσο στη κερκίδα όσο και στο blog των RFU για τον υπερβάλλοντα ζήλο -σε σχέση με την αγωνιστική συμπεριφορά μες στο γήπεδο- που έδειξε κάποια ομάδα για την οποία υπήρξαν και διαμαρτυρίες ότι χρησιμοποίησε στη σύνθεση της και κανονικούς ποδοσφαιριστές) και όλα κύλησαν όπως έπρεπε.Μπράβο στους RFU

Το κειμενάκι που ακολουθεί γράφτηκε από την Αυτόνομη Ζώνη, εξηγεί τους λόγους που πήραμε μέρος στο festival και υπήρχε και αυτό στον πάγκο με το έντυπο υλικό των RFU:
Στο 1ο τεύχος του έντυπου εγχειρήματος της Αυτόνομης Ζώνης υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στα fanzines και έντυπα δρόμου που δημιουργήθηκαν και κυκλοφόρησαν στη πόλη μας, στο Αγρίνιο. Παρότι το αρθράκι αυτό είχε σαν σκοπό να παρουσιάσει κάποια εντυπάκια που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τη πόλη μας δεν γινόταν να μην υπάρχει μια μεγάλη αναφορά στην έντυπη προσπάθεια που ακούει στο όνομα Radical Fans United. Μια προσπάθεια που όπως αναφέρει και το αρθράκι αυτό είναι τεράστιας και κομβικής σημασίας μιας και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αυτό-οργάνωσης των οπαδών όλης της χώρας.
Από τη στιγμή λοιπόν που το έντυπο αυτό όσο και η συλλογικότητα των Radical Fans δήλωνε ότι απευθύνεται σε οποιονδήποτε γηπεδικό, οπαδό φίλαθλο, που δεν αντέχει άλλο την εμπορευματοποίηση, την αλληλοεξόντωση,το καφριλίκι,την xουλιγκανοποζεριά,το ρατσισμό,την πειθάρχηση, την καταστολή και που είχε σαν βασικό πρόταγμα τη φράση «Για μια Κερκίδα Χρωμάτων & Συνείδησης» δεν γινόταν από τη δικιά μας πλευρά να μη στηρίξουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα μιας και το όραμα μας για τη κερκίδα και γενικότερα το γήπεδο (αυτή τη μικρογραφία της κοινωνίας) συμβάδιζε με όλα τα παραπάνω.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν αποφασίσαμε φέτος να στηρίξουμε έμπρακτα με τη παρουσία μας το 2ο φεστιβάλ των RFU. Ούτως ή άλλως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωριστούμε με άλλους ανθρώπους (γιατί πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι και μετά οπαδοί), να ανταλλάξουμε απόψεις για οτιδήποτε μας απασχολεί και έχει να κάνει τόσο με τον οπαδικό χώρο όσο και με τη κοινωνία. Και φυσικά δε παραβλέπουμε και τη δυνατότητα να ξεσκουριάσουμε λιγάκι παίζοντας μπαλίτσα και μπασκετάκι για το χαβαλέ μας, τη πάρτη μας και φυσικά αφιλοκερδώς σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου