Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

A.C.A.B. : Mark Duggan (15/09/81-04/08/11) Gone but never forgotten...


Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη κρατική δολοφονία του 29χρονου Λονδρέζου νεολαίου Mark Duggan. Όπως αναφέρεται και στη στήλη Made in Britain του 7ου τεύχους του εντύπου της Αυτόνομης Ζώνης στις 04 Αυγούστου του 2011  μπάτσοι πυροβόλησαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 29χρονο Mark Duggan, πατέρα τεσσάρων παιδιών στο Tottenham, λούμπεν, εργατικό και φτωχό προάστιο του Λονδίνου στα βόρεια της αγγλικής μητρόπολης. Η δολοφονία του 29χρονου αποτέλεσε έναυσμα και αφορμή για να βγουν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι από τις λιγότερο έως και καθόλου ευνοημένες οικονομικά τάξεις. Έτσι λοιπόν άνεργοι, φτωχοί, νεολαίοι από τις φτωχογειτονιές, εργάτες αλλά και εξαθλιωμένοι και απογοητευμένοι αστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τους μπάτσους, επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών και έκαψαν και λεηλάτησαν εμπορικά κέντρα. Το οργισμένο αυτό πλήθος αποτελούσε ένα ενιαίο και πολυπολιτισμικό «μωσαϊκό» ανθρώπων μιας και στις συγκρούσεις αλλά και στις ταραχές συμμετείχαν λευκοί, μαύροι και ασιάτες άγγλοι. Σίγουρα οι μαύροι και οι ασιάτες που κατέβηκαν στους δρόμους ήταν περισσότεροι από τους λευκούς άγγλους αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση και η καταπίεση αλλά και η καταστολή χτυπά λίγο περισσότερο την πόρτα αυτών των φυλετικών ομάδων. 

Οι συγκρούσεις του Tottenham αποτέλεσαν την αφετηρία για το ξέσπασμα και άλλων συγκρούσεων και σε άλλες λούμπεν και προλετάριες περιοχές του ευρύτερου Λονδίνου όπως στο γειτονικό Enfield, στα νότια προάστια στο Brixton, στα ανατολικά προάστια όπως το Hackney και το Bethnal Green, ακόμη και στο κέντρο της μητρόπολης και σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους αυτής, την Oxford street. Σειρά πήραν και άλλες μεγάλες πόλεις της αγγλίας όπως το Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Bristol, Nottingham. Συγκρούσεις με τους μπάτσους, εμπρησμοί και λεηλασίες εμπορικών κέντρων και επιθέσεις με μολότοφ σε αστυνομικά τμήματα πραγματοποιήθηκαν και σε αυτές τις πόλεις. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής κοινωνικής έκρηξης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3.000 προσαγωγές ενώ συνολικά οδηγήθηκαν στα δικαστήρια περισσότεροι από 2000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 16.000 μπάτσοι επιστρατεύτηκαν μόνο στο Λονδίνο προκειμένου να καταστείλουν τη τεράστια αυτή κοινωνική έκρηξη. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν εξοπλισμένοι με πλαστικές σφαίρες ενώ ο στρατός ήταν έτοιμος να βγει στους δρόμους. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν περίπου 190 μπάτσοι.

Το δικαστήριο παρόλο που αρχικά αποφάνθηκε πως ο Mark Duggan δεν έκανε κάποια κίνηση για να απειλήσει τους μπάτσους (με το όπλο που οι μπάτσοι ισχυρίζονται οτι είχε πάνω του) και πως πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την ώρα που ήταν έτοιμος να παραδοθεί, στο τέλος της δίκης που κράτησε μέχρι τις 08/01/14 αποφάνθηκε πως οι μπάτσοι σκότωσαν τον νεαρό με νομότυπες διαδικασίες αθωώνοντας τους. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι γείτονες του δολοφονημένου νέου δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη και αγωνίζονται μέχρι σήμερα για τη δικαίωση τους. Ο Mark δολοφονήθηκε σαν σήμερα και για αυτό οι γονείς του καλούν σε συγκέντρωση και πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας στη γειτονιά τους, σήμερα το απόγευμα, στο  Broadwater Farm του Tottenham και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Mark Duggan. 

Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της κρατικής καταστολής
Σκατά στο κράτος, στην αστυνομία, στους φασίστες & στο καπιταλισμό.
Babylon shall fall down


Ακολουθούν μερικές φώτο από το 5μερο της φωτιάς που ταρακούνησε για τα καλά τη "κανονικότητα" της πιο παρακολουθούμενης χώρας και με τη πιο άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη αστυνομική καταστολή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι φωτό είναι από περιοχές του Λονδίνου αλλά και από άλλες πόλεις της Αγγλίας (πχ Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Bristol).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ακολουθουν δυο μουσικά βίντεο σχετικά τόσο με τη δολοφονία 
του Mark Duggan όσο και με τη κρατική καταστολή και την 
αστυνομικη και καπιταλιστική βαρβαρότητα γενικότερα:
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου