Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

The music zone (by De_Control collective)

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90 έγινε μια περίεργη έκρηξη η οποία συντάραξε τα λιμνάζοντα νερά του τότε mainstream rock χώρου. 'Απ το πουθενά και χωρίς λόγο άρχισαν να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, underground heavy rock μπάντες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη! Υπήρχε όμως λόγος και αιτία για αυτή την έκρηξη! Και δεν ήταν άλλος από την κοινή αγάπη μιας μερίδας ατόμων για τη μουσική συγκροτημάτων όπως οι Kyuss, Monster Manget, Fu Manchu, Soundgarden κ.α, αλλά και παλιότερες μπάντες όπως οι Stooges,Ramones, Motrohead, MC5, κα φυσικά οι Hawkwind και Black Sabbath.

Oι μπάντες που άρχισαν να εμφανίζονται ήταν πραγματικά πολλές και διάσπαρτες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε όλο τον πλανήτη. Οι χώρες όμως που πρωτοστάτησαν οι σαφέστατα οι Η.Π.Α. , η Σουηδία και φυσικά η Μεγάλη Βρετανία. Οι stoner σπόροι άνθισαν και στην Ελλάδα σε υπόγεια, γκαράζ, μικρά συναυλιακά μέρη και λοιπά underground στέκια με πρωτοπόρους τους Αθηναίους Nightstalker αλλά και πολλές μετέπειτα μπάντες όπως Vibratore Bizzaro, Lord 13, Engine V, 1000Mods, Planet of Zeus, Violet Vortex, Human Asteroid, Bulldoza κτλ. Heavy rock μπάντες αναδύθηκαν και μέσα από την εγχώρια d.i.y σκηνή με καταπληκτικές μπάντες όπως οι πατρινοί Low Stone Nothing και Dala Sun.

Στη στήλη του προηγούμενου μας τεύχους αναφερθήκαμε στη μικρή, «παρακμιακή» αλλά έντιμη, ειλικρινέστατη και underground Αγρινιώτικη stoner/ heavy rock σκηνή. Το αρθράκι που ακολουθεί και αποτελεί αναδημοσίευση από το fanzine High Frequencies (τεύχος 5, 2006, Αγρίνιο)  είναι το πιο κατάλληλο για μια συμπυκνωμένη παρουσίαση των βασικότερων αντιπροσώπων της Βρετανικής σκηνής που ούτως ή άλλως τους συνόδευε η βαριά κληρονομιά μεγάλων μπαντών όπως οι Hawkwind και φυσικά οι Black Sabbath.
ACRIMONY
'Only three whalephants remain in the universe. They swim in the enormous Sidher vats within the deepest of the Deepest Temples of space. They await for the day when all knowers are reunited and they will swim the Stella Tides to Earth and lead us all Home to Wode. That blue star far away'.
Οι Acrimony είναι κατά την προσωπική μου άποψη μια από τις 2 κορυφαίες stoner/heavy rock μπάντες της Βρετανίας. Οι Ουαλοί Brian Walters (φωνητικά), Stuart O Hara(κιθάρα), Lee Davies(κιθάρα), Paul Bidmead(μπάσο) και Darren Ivey(drums) έβαλαν μπροστά την μπάντα το 1991 και βομβάρδισαν τα αυτιά μας και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα με εγκεφαλικότατη ψυχεδελική heavy rock μουσική και με ποιητικά φευγάτους στίχους (όποιος διαβάσει τους στίχους τους θα καταλάβει τι εννοώ, δε χρειάζονται άλλες λεπτομέριες....). Η μουσική τους ήταν ένα κράμα που συνδύαζε την space rock ψυχεδέλεια των πρώιμων Hawkwind με τα riffs και το heavy rock ήχο των Black Sabbath αλλά και των Kyuss. Μετά από αρκετά demos κυκλοφορούν το 1994 στο ανεξάρτητο label Godhead records το ντεμπούτο τους με τον δίσκο Hymns to the stone και το 1995 το ep Acid Elephant. To 1996 μετακομίζουν στην Peaceville και κυκλοφορούν το Tumuli Shroomaroom, το album που έκαψε τα κεφάλια μας και που αποτελεί μια απο της καλύτερες στιγμές του stoner rock χώρου!!!
Σε αυτό το album οι Acrimony επιδίδονται σε σε ένα απίστευτα ψυχεδελικό heavy rock όργιο όπου τα riffs των Black Sabbath διαδέχονται αυτά των Kyuss τα οποία όμως εφορμούν μέσα από το psychedelic wall of sound των Hawkwind. Ναι, σίγουρα οι επιρροές είναι εμφανείς αλλά παρόλα αυτά η μπάντα είχε ένα πολύ μοναδικό και προσωπικό ήχο. Φοβεροί στίχοι που είναι αφοσιωμένοι στα ψυχεδελικά μανιτάρια, στους Δρυίδες και στο διάστημα. Σίγουρα μία από τις δυο ,κατά την προσωπική μου άποψη ,κορυφαίες Βρετανικές μπάντες του χώρου. Και όπως λένε οι ίδιοι...a big bong hit to all the stoner bands who dont smoke..
THE HEADS
  Oι  the Heads (κατά την προσωπική μου άποψη η καλύτερη βρετανική μπάντα μαζί με τους Acrimony) δημιουργήθηκαν στο Bristol της Αγγλίας  στις αρχές του 90. Μέχρι το 95 είχαν κυκλοφορήσει αρκετά singles μέχρι  που το 1996 κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους με όνομα Relaxin’ with...το οποίο συγκέντρωνε όλα τα singles από το 93 ως το 95 μαζί με κάποια νέα κομμάτια. Ο ήχος των the Heads παραπέμπει στην δεκαετία του 70.Συνδιάζει την space rock ψυχεδέλεια των Hawkwind, τα riffs των Black Sabbath και των Blue Cheer όπως και τα riffs αλλά και την τραχύτητα των προγόνων του punk, Stooges και MC5!! Σίγουρα δεν είναι ο ορισμός της τυπικής stoner rock μπάντας αλλά η χρονολογική περίοδος κατά την οποία έδρασε η μπάντα, ο βρώμικος ήχος της και το γεγονός ότι για κάποια περίοδο ανήκαν στο ανεξάρτητο δισκογραφικό label Mans Ruin(το οποίο αποτέλεσε φωλιά για πάμπολλες stoner  μπάντες) αυθόρμητα έκανε τους οπαδούς και όχι μόνο να τους τοποθετήσουν εκεί. Η μπάντα κυκλοφόρησε τα album της σε πολλές ανεξάρτητες εταιρίες συμπεριλαμβανομένου τις Sweet Nothing, Mans Ruin, Headhunter, Rocket κ.α. Η μπάντα αποτελείται από τους R.A Allen(κιθάρα), Simon Price(κιθάρα και φωνητικά),H.O Morgan(μπάσο) και Wayne C. Maskell(drums). Μετά το Relaxin With.... η μπάντα για 2-3 χρόνια κυκλοφορεί αρκετά singles και split albums ώσπου το1998 κυκλοφορούν άλλη μια δισκάρα, το The time is now....Οι the Heads από τότε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 3 album,τα Everbody knows we got nowhere, Undersided και το πιο πρόσφατο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην AlternativeTentacles τουJello Biafra. Oι the Heads είναι μια μπάντα που μες σε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των εμπορικών κατασκευασμάτων διατήρησε τον χαρακτήρα της, παρέμεινε στον underground χώρο και μας πρόσφερε απλόχερα ποιοτική και εγκεφαλική μουσική.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Relaxin’ with…(cargo,1996)
The time is now(MansRuin,1998)
Everybody knows we gotnowhere(Sweet Nothing,2000)
Session02(Rocket,2002)-live studio jamming
Undersided(SweetNothing,2003)
At last(Invada,2003)-μόνο 33 κόπιες, ακυκλοφόρητα κομμάτια
Under the stress of a headlong dive(Alternative Tentacles,2006)
  ORANGE GOBLIN
“Fly into the psychedelic glow, welcome to my futuristic show, far beyond the universe we know, chasing dreams it’s into the sun we go....."  Το βαρύ πυροβολικό του heavy rock  χώρου στο Λονδίνο, οι Goblin δημιουργήθηκαν το 1995 με το όνομα Our Haunted Kingdom το οποίο στην συνέχεα άλλαξαν. Pure heavy rock μπολιασμένο με ψυχεδελικά στοιχεία (στο ξεκίνημα τους κυρίως) αλλά και punk και metal στοιχεία με τα τελευταία να είναι πιο ευδιάκριτα στα τελευταία τους album. Χαρακτηριστικό της μουσικής τους είναι φυσικά ο βαρής και βρώμικος ήχος που συνοδεύται απόmid tempo κυρίως αλλά καιαργούς ρυθμούς. Η μπάντα αποτελείται από Ben Ward(φωνητικά),JoeHoare(κιθάρα), MartinMillard(μπάσο), Pete O Malley(κιθάρα). Το 97 κυκλοφορούν ένα split album με τους ElectricWizard. Tην ίδια χρονιά κυκλοφορεί το 1ο τους album με τίτλο Frequencies from planet ten στην Rise Above. Σε αυτό το εκπληκτικό ντεμπούτο τους οι Goblin επιδίδονται σε μια υπέροχη επιμειξία του heavy rock ήχου των Black Sabbath και της space rock ψυχεδέλειας των Hawkwind. Tο 1998 κυκλοφορεί άλλη μια δισκάρα το Time traveling blues. Ο ήχος τησ μπάντας παραμένει τέρμα κολλημένος στα 70s όμως τα ψυχεδελικά στοιχεία έχουν υποχωρήσει ελαφρώς. Ένα από τα highlights του δίσκου είναι το hidden track κατά την διάρκεια του οποίου ακούγεται η μπάντα και η παρέα της να ναι εντελώς κομμάτια, να παίζουν κιθάρα και να γελάνε. Με τη νέα χιλιετία οι Goblin συνεχίζουν ακάθεκτοι και το 2000 κυκλοφορούν ίσως την πιο ώριμη δουλειά τους, το The Big Black. Ο ήχος είναι υπερβολικά heavy,τα ψυχεδελικά στοιχεία λίγα, αλλά πάντα στη θέση τους, ενώ το μισό album κυμαίνεται σε αργούς stoner/doom rock ρυθμούς και τα υπόλοιπα κομμάτια σε mid tempo αλλά και  punk n roll ταχύτητες. Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφορούν ένα 7ιντσο με τους αμερικάνους Alabama Thunder Pussy. Το 2002 κυκλοφορούν το Coup De Grace. Είναι το πιο heavy rock ablum τους όπως επίσης και το πιο γρήγορο. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Scott Reeder (TheOdsessed,Kyuss) ενώ σε 2 κομμάτια τους συμμετέχει ο John Garcia (Kyuss, Slo Burn, Unida, Hermano) για τον οποίο δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Η ευρωπαϊκή τους περιοδεία εκείνη τη χρονιά περιελάμβανε και την Αθήνα. Δεν τους είδα αλλά είχα την τύχη να τους δω 4 φορές live στο Λονδίνο και μπορώ να πω ότι τα live τους μπορούν να παρομοιαστούν με έκρηξη ηφαιστείου. Το 2004 κυκλοφορούν το πιο γρήγορο album τους, το Thieving from the house of god στο οποίο τα metal και punk n roll στοιχεία είναι πιο πολλά από ποτέ. Η τωρινή σύνθεση της μπάντας είναι Ben Ward ( φωνητικά ), Joe  Hoare ( κιθάρα ), Martin  Millard ( μπάσο ), Chris Turner(drums). Η περιοδεία τους για το τελευταίο τους album συμπεριελάμβανε και πάλι την Αθήνα. Παλιότερα η σύνθεση της μπάντας συμπεριλάμβανε και τον Pete O Malley στην κιθάρα.
ΕLECTRIC WIZARD
Οι Electric Wizard κατάγονται από το Dorset της Αγγλίας και είναι μια από της πιο σκληροπυρηνικές μπάντες του χώρου τόσο μουσικά όσο και θεματολογικά /«ιδεολογικά». Η μουσική τους απαρτίζεται από κομμάτια πολύ αργών ταχυτήτων(με ελάχιστες εξαιρέσεις), παραμορφωμένες και heavy όσο δεν πάει άλλο κιθάρες και μπάσο, παραμορφωμένα και υποβλητικά φωνητικά και επιβλητικά τύμπανα. Τα riffs των Black Sabbath και των Saint Vitus συναντούν τα κιθαριστικά χασίματα και τη ψυχεδελική ατμόσφαιρα των τριών πρώτων albums των Hawkwind. Σίγουρα οι πιο ψυχεδελικές στιγμές των Wizard είναι τα Supercoven, Chrononaut (από το split με Orange Gοblin), Come my fanatics και  Dopethrone. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τις στιχουργικές τους εμμονές οι οποίες στροβιλίζονται γύρω από τα drugs, τις low budget ταινίες τρόμου και τα διηγήματα του H.P. Lovecraft, ε, τότε καταλαβαίνετε τι παίζει...Η αρχική σύνθεση της μπάντας ήταν η εξής: Jus Oborn (φωνητικά και κιθάρα), Tim(μπάσο), Mark Greening(drums). Η τωρινή σύνθεση της μπάντας είναι:Jus Oborn, Justin Greaves (drums, ex Iron Monkey),  Liz Buckingham(κιθάρα, ex Sourvein 13) και Rob  Al-Issa (μπάσο).

 * Κάθε Δευτέρα απόγευμα στις 7.30, μεταδίδεται στην αυτό- οργανωμένη συχνότητα της Ραδιουργίας FM (στους 88fm αλλά και διαδικτυακά) η εκπομπή Stoned by Dawn!! Η εκπομπή περιστρέφεται μουσικά γύρω από τον ευρύτερο heavy/space/acid/stoner rock ήχο ενώ πυκνά συχνά ασχολείται με τον cult και underground κινηματογράφο τρόμου, φαντασίας και όχι μόνο καθώς και με το πολιτικό και κοινωνικό του background!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου