Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κάτω τα ξερά σας από τους οπαδούς με συνείδηση

Το τελευταίο διάστημα ο εγχώριος οπαδικός χώρος βιώνει για τα καλά την ολοένα & αυξανόμενη καταστολή. Μια καταστολή απόλυτα εναρμονισμένη με το γενικότερο κλίμα καταστολής & καταπίεσης που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου. Μια καταστολή που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε με τις προσταγές των αρχών & του κεφαλαίου που οραματίζονται ένα διαφορετικό αθλητισμό, ένα διοαφορετικό ποδόσφαιρο, ένα διαφορετικό γήπεδο. Η καταστολή λοιπόν αυτή εντάσσεται στο γενικότερο αυτό πλαίσιο που ακούει & στο όνομα "Μοντέρνο ποδόσφαιρο". Σίγουρα μερίδιο ευθύνης φέρνει & ο εγχώριος οπαδικός χώρος που πολλές φορές είτε λόγω ανεγκέφαλης "μάτσο" συμπεριφοράς είτε λόγω αδιαφορίας όχι απλά δεν έκρινε σημαντικό να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα αλλά επιπλέον προέβαινε σε συμπεριφορές/αφορμές που έφερναν τον αστυνομικό κλοιό όλο & πιο κοντά. Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρείται έντονα η στοχοποίηση από τις κρατικές αρχές σε συνδέσμους & οπαδικές συλλογικότητες που διακατέχονται επιπλέον & από πολιτικο/κοινωνικές ευαισθησίες. 

Για να ξεκινήσουμε από τα πιο κοντινά, σε λίγες μέρες πλησιάζει η ημερομηνία του δικαστηρίου (ύστερα από τέσσερις αναβολές) των 22 οπαδών της ομάδας μας (+δυο ανήλικοι που δικάστηκαν ήδη & αθωωθηκαν) για το περιστατικό που συνέβει πριν τρία χρόνια στη Νίκαια πριν τον αγώνα της ομάδας μας με τον ιωνικό. Τότε που οι λίγες δεκάδες οπαδοί & φίλοι της ομάδας μας δέχθηκαν συντονισμένη επίθεση από ιωνικούς, οπαδούς ομάδων του π.ο.κ, ντόπιους φασίστες, "φουσκωτούς" μπράβους & ασφ- αλήτες με κασκόλ της νικαιώτικης ομάδας (για περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό διαβάστε εδώ & εδώ). Να θυμήσουμε μόνο ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν δυο οπαδοί του ιωνικού & εικοσι τέσσερις οπαδοί του Παναιτωλικού. Οι οπαδοί & φίλοι του Παναιτωλικού ξυλοκοπήθηκαν άσχημα από τους μπάτσους τόσο στο δρόμο όσο & μέσα στο α.τ νίκαιας, ένα α.τ γνωστό εξάλλου & για βασανισμούς μεταναστών, διοικητές-ράμπο & επαφές με τη ντόπια οργάνωση της χ.α.. 

Λίγες μέρες πριν αναβλήθηκε ξανά η δίκη των τεσσάρων οπαδών & φίλων της ομάδας μας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τις συμπλοκές με τις τοπικές δυνάμεις των υ.μ.ε..τ πριν δυο χρόνια έξω από τη Θύρα 6 (διαβάστε περισσότερα για το περιστατικό εδώ). Φέτος η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων τριγύρω από το γήπεδο & κυρίως δίπλα από την είσοδο της Θύρας 6 αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο & σίγουρα είναι προκλητική & ακατανόητη. 

Ανάλογα παραδείγματα καταστολής βιώνουν & άλλοι σύνδεσμοι γνωστοί για τις πολιτικο-κοινωνικές τους εαυισθησίες & απόψεις. Ανάμεσα σε αυτούς οι οπαδοί του Ηρακλη Θεσ/νίκης & η Αυτόνομη Θύρα 10 που δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις αρχές (διαβάστε την ανακοίνωση του group μας για το ζήτημα αυτό). 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα όμως έρχεται από το Περιστέρι του νομού Αττικής. Οι οπαδοί του Ατρόμητου, οι Fentagin, γνωστοί για τη στάση που κρατούν τόσο απέναντι σε οπαδικά θέματα (ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο & στην εμπορευματοποίηση, ενάντια στην αστυνομική καταστολή αλλά & στα φασιστικά/ρατσιστικά φαινόμενα εντός & εκτός γηπέδων) δέχθηκαν τη Κυριακή συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας (δ.ι.α.σ, μ.α.τ, ασφ-αλήτες κτλ) στα πλαίσια του αγώνα μπάσκετ της τοπικής ομάδας τους με τον ιωνικό (για περισσότερα διαβάστε την ανακοίνωση τους). Και όλα ξεκίνησαν επειδή οι Περιστεριώτες αντέδρασαν στην απόπειρα βιντεοσκόπησης τους από άγνωστους!!!! Η αλληλεγγύη μας στους Fentagin είναι δεδομένη. Στηρίζουμε τους διωκόμενους οπαδούς του Ατρόμητου (όπως άλλωστε & κάθε διωκόμενο οπαδό με συνείδηση) & καλούμε τον οργανωμένο & μη κόσμο της ομάδας μας να πράξει το ίδιο δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του.

Καμιά δίωξη στους οπαδούς του Ατρόμητου
Λευτεριά σε όλους τους οπαδούς με συνείδηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου