Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στο βωμό του κέρδους (Μέρος 2ο)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου (τεύχος 7, Φεβρουάριος 2012) αναφερθήκαμε στον καπιταλισμό σαν το βασικό όργανο για την εδραίωση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των ισχυρών/πλουσίων με τα γνωστά αποτελέσματα: Κρίσεις, φτώχεια, εξαθλίωση, καταστολή, οικολογική καταστροφή και πόλεμοι. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην εισβολή του καπιταλισμού στον αθλητισμό και στην εμπορευματοποίηση αυτού χρησιμοποιώντας ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτά των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004, του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής του 2010, των επερχόμενων Μουντιάλ και ολυμπιακών αγώνων στη Βραζιλία το 2014 και 2016 αντίστοιχα και του Euro το 2012.

Στη φετινή διοργάνωση του Euro 2012 που θα πραγματοποιηθεί σε Ουκρανία και Πολωνία, ήταν αρκετός ο κόσμος που επέλεξε να μη μείνει βουβός και αμέτοχος μπροστά στη μαζική σφαγή χιλιάδων αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών. Μια σφαγή που αποσκοπούσε στη βελτίωση της εικόνας των δρόμων της Ουκρανίας για χάρη των εκατοντάδων χιλιάδων ποδοσφαιροτουριστών - πελατών και των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα κερδίσει η FIFA, η UEFA και το ντόπιο και όχι μόνο κεφάλαιο από τον τουρισμό, τις διαφημίσεις, τους χορηγούς, το μαύρο χρήμα (παράνομο στοίχημα, πορνεία) κτλ. Πολλοί φιλόζωοι καθώς και μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων δεν έκατσαν ατάραχα μπροστα σε αυτό το "θέαμα" βγάζοντας το θέμα στο προσκήνιο, ξεκινώντας καμπάνιες αντιπληροφόρησης  που καταδείκνυαν τη πραγματική όψη της διοργάνωσης και καλώντας το κόσμο να τη μποϋκοτάρει.

Μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων έφεραν στην επιφάνεια και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό του πορνοτουρισμού. Πράγματι, στα κέρδη των ντόπιων (και όχι μόνο) αφεντικών και του Ουκρανικού κράτους, μεγάλο μέρισμα κατέχουν οι παρακρατικές επιχειρήσεις και το "μαύρο" χρήμα. Έτσι το άκουσμα και μόνο της έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων αντρών τουριστών κάνει τα κυκλώματα σωματεμπορίας και τους νταβάδες να τρίβουν τα χέρια τους. Έτσι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες εξαθλιωμένες και τις περισσότερες φορές καταναγκασμένες στη πορνεία γυναίκες, θα εκδοθούν σε πολλούς από τους ποδοσφαιροπελάτες που θα επισκεφθούν τη χώρα για το Euro. Κάπως έτσι λοιπόν και οι νταβάδες θα πλουτίσουν και η  Ουκρανία θα αποτελεί για ένα επιπλέον λόγο τον πιο ελκυστικό καλοκαιρινό προορισμό. Το ουκρανικό κράτος μάλιστα προσανατολιζόταν αρχικά προς μια αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με τη πορνεία προκειμένου να γίνει πιο ελαστική για όσο διαρκούσε η διοργάνωση διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το έργο των νταβάδων και σωματέμπορων!! Για τον εξευτελισμό, τον καταναγκασμό, την ασκούμενη βία και το σωματικό και ψυχολογικό βιασμό αυτών των γυναικών ούτε λόγος....

Πάντως, ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση υπήρξε κόσμος που αντέδρασε. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της ακτιβιστικής και φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN προχώρησαν σε επιθετικές παρεμβάσεις και δράσεις αντιπληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε αυτό το ζήτημα. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περιοδεύοντα θιάσου του κυπέλου του Euro2012 που περιφερόταν από πόλη σε πόλη σαν αξιοθέατο. Οι ακτιβίστριες προσπάθησαν να πετάξουν το κύπελλο κάτω από το βάθρο του αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το μήνυμα πάντως ήταν ξεκάθαρο και εναντιώνονταν στο σεξισμό, στο σωματεμπόριο και στη διόγκωση του φαινομένου της πορνείας προς τέρψη και ικανοποίηση των αντρών ποδοσφαιροτουριστών.

Εκτός από τις αντιδράσεις των ακτιβιστών και ακτιβιστριών και ακτιβιστριών εντός Ουκρανίας, υπήρξαν και πολλές άλλες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Τόσο εντός ποδοσφαιρικών γηπέδων από τους οπαδούς, όσο και έξω από αυτά από ακτιβιστές και οργανώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις αφορούσαν τη μαζική σφαγή των αδέσποτων, τη πορνεία και την αστυνομική καταστολή. Και μάλιστα σε μια χώρα που η κρατική της καταστολή έχει καταγγελθεί και κατηγορηθεί πολλές φορές από τη Διεθνή Αμνηστία για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, οικονομικούς εκβιασμούς και κακοποιήσεις ανθρώπων με γνώμονα τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή το χρώμα και τις φυλετικές καταβολές. Και φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία πρωτοστατούν στην ραγδαία άνοδο του νεοφασισμού/ νεοναζισμού στην ευρώπη.

Το καλοκαίρι αυτό μετά το Euro ακολουθεί μια άλλη αθλητική εμποροπανήγυρης, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στην Αγγλία. Σε μια χώρα που εδώ και αρκετό καιρό αρχίζει να κλονίζεται και αυτή από τη κρίση του κεφαλαίου με το πόλεμο της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας προς τη κοινωνία να εντείνεται και να κλιμακώνεται. Μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών, απολύσεις, αυξανόμενοι δείκτες ανεργίας και φτώχειας είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Και φαίνεται ότι μετά το καλοκαίρι του 2011 και του τετραημέρου της φωτιάς και του ξεσηκωμού των πολυφυλετικών και απανταχού εξαθλιωμένων προλετάριων, λούμπεν και απογοητευμένων άγγλων η Αυτοκρατορία δείχνει να επιτίθεται. Έτσι αφού σπαταλάει ένα σωρό λίρες για τους ολυμπιακούς αγώνες ταυτόχρονα αυξάνει και τα επίπεδα καταστολής. Σίγουρα, σε μια από τις πιο παρακολουθούμενες χώρες οι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν απλά και μόνο μια αφορμή για την αναβάθμιση της καταστολής. Πόσο μάλλον τη στιγμή που οι ισχυρότατες δυνάμεις της Αυτοκρατορίας αιφνιδιάστηκαν και δέχθηκαν λυσσαλέα επίθεση το καλοκαιρινό τετραήμερο της φωτιάς.

Οι ολυμπιακοί λοιπόν αγώνες καταστολής και αστυνομοκρατίας στην αγγλία μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερους από 12.000 μπάτσους, κοντά στις 14.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού, 20.000 σεκιουριτάδες και άλλους 1000 ορμώμενους από τις Η.Π.Α, 300 μυστικούς πράκτορες, πολεμικά πλοία, ελεύθερους σκοπευτές, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ, και φυσικά πολλές χιλιάδες κάμερες. Μάλιστα για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί μια συσκευή που εκπέμπει ηχητικά κύματα που προκαλούν πόνο σε διαδηλωτές και διαλύουν πλήθη. Μια τέτοια συσκευή εθεάθηκε σε πολεμικό αποβατικό πλοίο στο ποταμό Τάμεση. Οι κατασκευαστές της συσκευής δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για όπλο αλλά για ένα "αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας μεγάλου βεληνεκούς που μεταδίδει εστιασμένα και άκρως κατανοητά μηνύματα, οδηγίες και προειδοποιήσεις σε πολλές γλώσσες και σε αποστάσεις μέχρι και 3χλμ για την ειρηνική επίλυση καταστάσεων αβεβαιότητας. Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ως πομπός ηχητικών τόνων απώθησης που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός εισβολέα" !! Τέλος, το αγγλικό κράτος τοποθέτησε πυραυλικά συστήματα σε ταράτσες κτιρίων σε προάστια του ανατολικού κυρίως αλλά και του βόρειου και νότιου Λονδίνου. Καθόλου τυχαία η γεωγραφική αυτή επιλογή των περιοχών μιας και όλες τους αποτελούν, εργατικές, προλεταριακές, φτωχές, λούμπεν και πολυφυλετικές περιοχές που πρωτοστάτησαν στη καλοκαιρινή κοινωνική έκρηξη στο μεγάλο νησί....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου