Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Made in Britain

Μέσα από αυτή τη στήλη θα σας παρουσιάζουμε διάφορα νέα και θέματα από το μεγάλο νησί, την Αγγλία δηλαδή και γενικότερα τη Βρετανία που ευθύνεται για τη γέννηση του αγαπημένου μας αθλήματος, του ποδοσφαίρου αλλά και της γηπεδικής και οπαδικής φάσης.

•Σύμφωνα με το BBC και τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (σε εγχώριους και μη θεσμούς) του 2011 οι μπάτσοι προέβησαν σε 3.089 συλλήψεις. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε οπαδούς της Manchester United (276), της Sunderland (126) και της «κοντοχωριανής» Newcastle (123) με τους οπαδούς της Fulham να είναι οι πιο φρόνιμοι με μόλις 12 συλλήψεις. Όσο αφορά τις απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα  η Cardiff είχει τα πρωτεία με 61 οπαδούς της να μη μπορούν να βρεθούν κοντά στην ομάδα ενώ ακολουθούν οι οπαδοί της Chelsea με 58 και της Manchester United με 40. Την ίδια περίοδο οι Αγγλικές και Ουαλικές ομάδες έπαιξαν συνολικά 40 αγώνες στην Ευρώπη (Champions League,Europa League) κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθηκαν 14 οπαδοί.

•Την απαγόρευση εισόδου για πάντα επέβαλλε η διοίκηση της Wigan σε 17 οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι συνετέλεσαν στη δημιουργία εστίας φωτιάς, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την εκτός έδρας νίκη επί της Bolton στις 11/02/12.

•Στις 11/02/12 και μετά το τέλος του αγώνα Manchester United-Liverpool οι οπαδοί της Liverpool απογοητευμένοι από την ήττα της ομάδας τους και νιώθοντας αδικημένοι από τη διαιτησία προκάλεσαν επεισόδια έξω από το γήπεδο και στο κέντρο της πόλης και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των μπάτσων οι οποίοι πραγματοποίησαν 15 συλλήψεις.

•Στις 15/02/12 το βράδυ πριν τον αγώνα μεταξύ του Ajax και της Manchester United για το europa league στο Amsterdam μεθυσμένοι οπαδοί και των δυο ομάδων μανούριασαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ολλανδικές αστυνομικές αρχές. Οι μπάτσοι συνέλαβαν μερικούς οπαδούς της United, 76 οπαδούς του Ajax και 56 οπαδούς της βελγικής Anderlecht που ταξίδεψαν μέχρι το Amsterdam προκειμένου να τις παίξουν με τους άγγλους! !

•Στις 10/03/12 απογοητευμένοι εκδρομείς οπαδοί της QPR από την ήττα της ομάδας τους στο εκτός έδρας αγώνα με τη Bolton πετυχαίνουν κατά την επιστροφή τους στο Λονδίνο την αποστολή της ομάδας τους έξω από σταθμό τρένου. Κάποιοι από τους πικραμένους λονδρέζους επιτίθενται με μπινελίκια στο προπονητή και σε κάποιους παίχτες της ομάδας τους και μόλις τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν κάποιοι παίχτες και κάποιοι πιο ψύχραιμοι οπαδοί μπαίνουν στη μέση και η ένταση λήγει.

 •Στις 30/04/12 η Manchester City νικά την μισητή συμπολίτισσα της και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μετά το τέλος του αγώνα ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της πόλης μεταξύ των οπαδών της City και της United και οι αστυνομία πραγματοποιεί 28 συλλήψεις.


•Στις 13/07/12 η Glasgow Rangers οδηγείται στη 4η κατηγορία της Σκωτίας εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της.




•Η ιστορική ομάδα της Cardiff FC βαδίζει προς την αλλαγή χρωμάτων και σήματος όπως επιτάσσουν οι προσταγές της εμπορευματοποίησης, των μεγιστάνων επενδυτών και του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Όπως αναφέρει και το football-blabla οι παίχτες, οι παράγοντες, οι νίκες, οι ήττες έρχονται και παρέχονται, τα χρώματα, το σήμα και η αγάπη για την ομάδα όμως μένουν ανεξίτηλα. Οι οπαδοί της σουηδικής Helsinborg εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους οπαδούς της  Cardiff και την εναντίωση τους προς το μοντέρνο ποδόσφαιρο αναρτώντας σχετικό πανί στο γήπεδο τους.

•Στις 03/08/12 οπαδοί της Blackburn Rovers που ταξίδεψαν μέχρι την Ολλανδία για να παρακολουθήσουν φιλικά της ομάδας τους μέθυσαν και προκάλεσαν ταραχές και μανούρες με την αστυνομία στο Deventer. Την επόμενη μέρα στην ίδια πόλη οι Άγγλοι μανούριασαν με οπαδούς της ολλανδικής NEC Nijmegen. Κάπως έτσι το φιλικό μεταξύ αυτών των δυο ομάδων που ήταν προγραμματισμένο για τις 05/08/12 ακυρώθηκε.

•Στις 04/08/12 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του 29χρονου Mark Duggan από την αστυνομία(για περισσότερα ανατρέξτε στη Made in Britain στήλη του 7ου τεύχους). Η δολοφονία αυτή αποτέλεσε την αφορμή, το έναυσμα για τις μεγαλύτερες ταραχές στο μεγάλο νησί τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Νεολαίοι και όχι μόνο, λούμπεν και προλετάριοι, ξεπεσμένοι μεσοαστοί, άνεργοι αι μικροπαραβατικοί, μαύροι και λευκοί άγγλοι έβαλαν φωτιά στη πρωτεύουσα του καπιταλισμού, της καταστολής και της παρακολούθησης για τέσσερις καυτές καλοκαιρινές μέρες. Και άλλες μητροπολιτικές και επαρχιακές πόλεις του νησιού πήραν τη σκυτάλη της φωτιάς κάνοντας το αγγλικό κράτος να σκέφτεται σοβαρά να βγάλει το στρατό στους δρόμους. Άλλωστε λίγες μέρες μετά, στις 13/08/12 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση στο Lewisham, προλεταριακό προάστιο του νότιου Λονδίνου. Η διάχυτη κρατική (πογκρόμ μπάτσων μέσα σε σπίτια μαύρων και ασιατών για γελοίες αφορμές με αποτέλεσμα τις συλλήψεις περίπου 20 ασιατών και περισσότερων από 60 μαύρων) και παρακρατική (μαχαιρώματα και ξύλο σε μαύρους και ασιάτες λονδρέζους από μέλη ακροδεξιών συμμοριών) ρατσιστική βία. Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, το British National Front (νεοφασιστική οργάνωση) κάλεσε πορεία στο κέντρο του Lewisham. Τότε ήταν που περισσότεροι από 5.000 λευκοί, μαύροι και ασιάτες άγγλοι αντιφασίστες και αντιφασίστριες επιτέθηκαν σε μπάτσους και φασίστες τσακίζοντας τους σε μια μαζικότατη σύγκρουση.

•Στις 05/05/12 πολλές εκατοντάδες οπαδοί της Hartlepool United ταξίδεψαν από τη κωμόπολη τους έως στο Λονδίνο προκειμένου να βρεθούν δίπλα στην ομάδα τους που αντιμετώπιζε την Charlton Athletic.Το περίεργο της όλης φάσης ήταν πως η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ήταν ντυμένοι στρουμφάκια ενώ κάποιοι λιγοστοί ήταν ντυμένοι Batman και Robin. Τρελλοκομεία ! !

 •Στις 28/07/12 περίπου 1000 οπαδοί της West Ham ταξίδεψαν από το Λονδίνο αλλά και περιοχές της Γερμανίας μέχρι τη Δρέσδη προκειμένου να παρακολουθήσουν το φιλικό παιχνίδι της ομάδας τους απέναντι στη τοπική Dynamo Dresden. Πριν τον αγώνα πραγματοποιήθηκαν μικρής κλίμακας συμπλοκές μεταξύ άγγλων και γερμανών αλλά και μεταξύ άγγλων και μπάτσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου