Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Football and Politics

Ως γνωστόν η ακροδεξιά & οι νεοφασιστικές συμμορίες (τύπου χ.α) αποτελούσαν πάντα τη παρακρατική εφεδρεία του κράτους. Τέτοιες συμμορίες/ οργανώσεις λειτουργούσαν προς όφελος του καθεστώτος , του κράτους & του κεφαλαίου. Όταν οι συνθήκες ήταν γόνιμες (κρίση, φτώχεια, εξαθλίωση) & πάντα με τις πλάτες του κράτους, τέτοιου είδους συμμορίες γιγαντώνονταν με αποτέλεσμα σήμερα η παρακρατική συμμορία της χ.α να μπει ακόμη & στο κοινοβούλιο. Οι (νέο)φασίστες χρησιμοποιούσαν πάντα ως δεξαμενές στρατολόγησης τα μικρομεσαία στρώματα, την εργατική τάξη & το λουμπεναριάτο (τη στιγμή που στηριζόταν οικονομικά από τη μεγαλοαστική τάξη των εφοπλιστών) ρίχνοντας δίχτυα στα σχολεία, στις πλατείες & φυσικά στις εξέδρες των γηπέδων. Δεν είναι & λίγα τα παραδείγματα τόσο στην Ελλάδα όσο & στην Ευρώπη που κερκίδες & πέταλα αποτελούσαν εκτροφεία (ή έστω μέρη στρατολόγησης) φασιστών & παρακρατικών έτοιμων να στελεχώσουν φασιστικά τάγματα εφόδου ή μαφίες της νύχτας.

Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι παντού έτσι. Τόσο στην Ευρώπη όσο & στην εγχώρια φάση πολλά είναι τα πέταλα, οι κερκίδες, οι σύνδεσμοι, τα groups & οι λοιποί οπαδικοί πυρήνες που υιοθετώντας την οπαδική άποψη Οπαδός = Άνθρωπος μάχονται & στο κοινωνικό πεδίο των εξεδρών & των γηπέδων ενάντια στις μισάνθρωπες φασιστικές/ ρατσιστικές ιδεολογίες, αντιλήψεις & τακτικές. Έτσι όχι απλά δεν γίνονται μαριονέτες προς στρατολόγηση αλλά βρίσκονται στη 1η γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα στο δρόμο, στα γήπεδα & παντού. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα πρόσφατα & τρανταχτά παραδείγματα που επαληθεύουν την ύπαρξη των αντιφασιστικών πυρήνων & δράσεων στους οπαδικούς κόλπους. 

Στον εγχώριο χώρο, αρκετοί είναι αυτοί οι οπαδικοί πυρήνες που εδώ & πολλά χρόνια εξωτερικεύουν με διάφορους τρόπους τις αντιφασιστικές/ αντιρατσιστικές (& όχι μόνο) ευαισθησίες. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται & ένα αρκετά μαζικό κομμάτι των οργανωμένων & μη οπαδών της ομάδας της πόλης μας, του Παναιτωλικού. Στις 17/07/12  καλείται από διάφορους χώρους & συλλογικότητες αντιφασιστική συγκέντρωση/ πορεία στη πόλη μας. Ανάμεσα σε αυτές, καλούν (με αφίσα & κείμενο!) & οπαδικά groups του Παναιτωλικού (Αυτόνομη Ζώνη, Youth Block) μαζί με διάφορους άλλους αντιφασίστες οργανωμένους & μη οπαδούς του συλλόγου. Κάπως έτσι στη πορεία που απαρτίζεται από 250-300 περίπου αντιφασίστες  (η πλειοψηφία τους από Αγρίνιο & κοντινά περίχωρα) οι οπαδοί του Παναιτωλικού συγκροτούν μπλοκ που αποτελείται από 50-60 άτομα. Σε όλες τις μετέπειτα αντιφασιστικές πορείες, συγκεντρώσεις (& διάφορες εκδηλώσεις) στη πόλη μας οι οπαδοί του Παναιτωλικού συμμετέχουν μαζικά. Επίσης ο σύνδεσμος Warriors Θύρα 6 διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία διευκρινίζοντας εξαρχής ότι πραγματοποιείται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες & γενικότερα συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα! Τη περίοδο εκεινη που οι φασίστες με μπροστάρη το γνωστό γελοίο ξηρομερίτη βουλευτή (πλαισιωμένο από μπράβους της νύχτας) πανικόβλητοι από τον αντιφασιστικό άνεμο που πνέει στο Αγρίνιο, επισκέπτονται επιδεικνύοντας τα βουλευτικά όπλα τους σε μπαρ/ στέκια νεολαίων, εκατοντάδες αντιφασιστών/τριων κυκλοφορεί στους δρόμους & τις πλατείες της πόλης. Παρόλου που όλοι αυτοί, οι αντιφασίστες νεολαίοι & όχι μόνο βρίσκονται σε πλατείες & λοιπούς δημόσιους χώρους, οι φασίστες & λοιποί παρακρατικοί επισκέπτονται μαγαζιά επιλέγοντας συγκεκριμένες στιγμές που δεν υπάρχει πολύς κόσμος σε αυτά προκειμένου να διεκπεραιώσουν με επιτυχία το θρασύδειλο τους σχέδιο εκφοβισμού. Φυσικά & στο δρόμο πορεύονται μόνο οι εκατοντάδες αντιφασίστες/τριες της πόλης που αποδεικνύουν ότι το Αγρίνιο δεν το φοβίζουν οι παρακρατικές ψευτομαγκιές! Λίγες μέρες μετά, στο γήπεδο του Παναιτωλικού & στα πλαίσια του αγώνα με τον Εργοτέλη σηκώνεται πανί από τους κόλπους των οργανωμένων της Θύρας 6 με την υπογραφή του group της Αυτόνομης Ζώνης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο αρκετά είναι τα παραδείγματα οπαδικών/ γηπεδικών πυρήνων που παίρνουν θέση ενάντια στο φασισμό/ εθνικισμό/ ρατσισμό. Στις 17/10/12 στο Περιστέρι καλεί σε εκδήλωση ο Πατριωτικός Σύλλογος & Κέντρο Ελληνικών Μελετών «Θερμοπύλες» με τη παρουσία μάλιστα & βουλευτή της χ.α. Στα καπάκια καλείται αντιφασιστική συγκέντρωση στην οποία καλεί & συμμετέχει & το club της Α.Ε.Κ Original Περιστερίου  που βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία  των φασιστών. Η εκδήλωση των φασιστών αναβάλλεται. Στις 27/12/12 & ενώ η Original Κορίνθου συγκεντρώνει τρόφιμα & ρούχα για άπορους έλληνες & μετανάστες δέχεται επίθεση από ντόπιο βουλευτή & λοιπά παρακρατικά μέλη της χ.α με αποτέλεσμα τα παρακρατικά ανθρωπάρια να τραπούν τελικά σε άτακτη φυγή & να το ρίξουν στις μηνύσεις. Τις επόμενες μέρες ακολουθούν αρκετές ανακοινώσεις από διάφορα clubs της Original τα οποία & καταδικάζουν το φασισμό & τη χ.α. Στις 15/05/13, περίπου οπαδοί του Ηρακλή Θες/νίκης που κατευθύνονται προς τη περιοχή της Επανομής προκειμένου να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους επιτίθενται στα γραφεία της συμμορίας της χ.α στη Νέα Μηχανιώνας. Για άλλη μια φορά οι μπάτσοι καταφθάνουν για να σώσουν τα
γραφεία των φασιστών. Στις 01/06/13, μέλη της χ.α καταφθάνουν στα μουλωχτά στη Ν. Σμύρνη προκειμένου να μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό & τη κάνουν στα γρήγορα. Οι οργανωμένοι οπαδοί του τοπικού Πανιωνίου Panthers εκδίδουν ανακοίνωση μέσα από την ιστοσελίδα τους καυτηριάζοντας τόσο τον φασισμό & τη χ.α όσο & τη ταχύτητα που επέδειξαν.. Λίγες μέρες μετά καλείται αντιφασιστική πορεία & από αντιφασίστες οπαδούς  της τοπικής ομάδας. Στις 28/09/13 πραγματοποιείται ξανά αντιφασιστική πορεία η οποία καλείται ξανά από συλλογικότητες της Ν. Σμύρνης & από οπαδούς του Πανιώνιου.

Οι οπαδικοί πυρήνες της Α.ΕΚ αλλά & του Π.Α.ΟΚ επέδειξαν ιδιαίτερή αντιφασιστική ευαισθησία ακόμη & σε προπτώσεις που αφορούσαν παίχτες της ομάδας τους. Η αρχή έγινε με τους οπαδούς της Α.ΕΚ (κυρίως της Original) που πίεσαν τις καταστάσεις προκειμένου να διωχθεί κακήν κακώς ο ποδοσφαιριστής κατίδης που είχε τη φαεινή ιδέα να χαιρετήσει φασιστικά μετά από γκολ που πέτυχε είτε λόγω χαζομάρας που οφείλεται στην έλλειψη παιδείας είτε λόγω ηλιθιότητας που οφείλεται στη προσκόλληση στα εθνικιστικά/ φασιστικά ιδε’ωδη & στη μόδα της χ.α. Τη σκυτάλη πήραν οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ που στη περίπτωση του ποδοσφαιριστή αλβανικής καταγωγής κάτσε (ο οποίος ανέβασε φωτο στο fb φορώντας μπλούζα της αλβανικής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης uck) δεν άφησαν καθόλου χώρο στους φασίστες της χ.α για να επωφεληθούν από τη κίνηση αυτή του ποδοσφαιριστή (η χ.α εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα) εκδίδοντας αρκετές ανακοινώσεις (από διάφορα clubs της Θύρας 4). Επίσης περίπου 40-50 οπαδοί της Θεσσαλονικιάς ομάδας επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της χ.α στη πόλη τους στις 12/09/13. Οι μπάτσοι κατέφθασαν γρήγορα & προκειμένου να σώσουν τα παρακρατικά αδέλφια τους επιτέθηκαν με μανία στους οπαδούς του Π.Α.Ο.Κ προχωρώντας σε 45 συλλήψεις.

Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας & λοιπών προαστίων πραγματοποιήθηκε το εξαιρετικό εγχείρημα της 1ης πρώτης απόπειρας της αντιφασιστικής λίγκας (5χ5). Όπως λένε & οι ίδιοι οι διοργανωτές «σε μια ευχάριστη συνεύρεση γειτονιών που είχε ως στόχο την προώθηση του υγιούς αντιεμπορικού αθλητισμού, παράλληλα με την προώθηση του αντιφασιστικού αγώνα, προσπαθήσαμε να τονίσουμε την σημασία που έχει για εμάς το να σπάσουμε τη σιωπή που επιθυμεί να μας επιβάλει η εξουσία». Η αντιφασιστική πλαισιώθηκε από πολλούς ανθρώπους ενώ πραγματοποιήθηκε σε πολλές & διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου της αττικής όπως σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (κουκάκι, κυψέλη, εξάρχεια, αμπελόκηποι, περισσός) αλλά & σε Πειραιά, Ν. Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Αργυρούπολη, Βούλα κτλ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αγωνιστική που πραγματοποιήθηκε στους αμπελόκηπους αγκαλιάστηκε από πολλούς  αντιφασίστες οπαδούς του Παναθηναϊκού που μάλιστα συνδιοργάνωσαν την αγωνιστική εκείνη μαζί με τα παιδιά της συνέλευσης της Αντιφασιστικής λίγκας! Στα σκαριά βρίσκεται ήδη η 2η Αντιφασιστική λίγκα Αθηνών! Εξάλλου κατά τη διάρκεια του 2μερου 29-30/06/13 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο 2μερο φεστιβάλ με αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.  Το 2μερο συμπεριλάμβανε ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή των αυτό-οργανωμένων ποδοσφαιρικών ομάδων Προοδευτική Τούμπας (Θες/νίκη), Αστέρας Εξαρχείων (Αθήνα), Αυτόνομη Ποδοσφαιρική Ομάδα (Πάτρα) & Ελευθεριακός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Liberta (Βόλος) καθώς & party & συζητήσεις σχετικά με την αυτό-οργάνωση & το ποδόσφαιρο.

Στις 18/09/13 παρακρατικά φασιστοειδή της χ.α επιτίθενται στον 34χρονο αντιφασίστα rapper & εργάτη Παύλο Φύσσα  (Kilalh P) & την ολιγομελή παρέα του έξω από μπαρ στην περιοχή της Αμφιάλης στο Κερατσίνι. Το τάγμα εφόδου αποτελούνταν από 20-25 περίπου τραμπούκους παρακρατικούς που έστησαν καρτέρι στη παρέα του αντιφασίστα & παρά τις υπέρ τους αριθμητικές αναλογίες θρασύδειλος παρακρατικός τράβηξε μαχαίρι με το οποίο & πλήγωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα. Η δολοφονία του 34χρονου αποτελεί αφορμή για την εξωτερίκευση της συσσωρευμένης ήδη οργής, αγανάκτησης & αποστροφής χιλιάδων ανθρώπων απέναντι στη (νέο)φασιστική απειλή που εξαπλώνεται με τη πλήρη κάλυψη & ανοχή του κράτους & της αστυνομίας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά & σε πολλές χώρες του εξωτερικού ( Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά κ.α) πραγματοποιούνται μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που προφυλάσσουν τις φασιστοφωλιές όσο καλύτερα μπορούν. Στο Αγρίνιο πραγματοποιούνται σε διάστημα λίγων ημερών πέντε συνολικά μαζικότατες αντιφασιστικές διαδηλώσεις (καλεσμένες από συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, μαθητές, αριστερές οργανώσεις & κόμματα) με τους οπαδούς του Παναιτωλικού να δίνουν βροντερό παρόν σε σχεδόν όλες από αυτές. Μάλιστα η πορεία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (με τη συμμετοχή 400-500 περίπου ατόμων) με κατεύθυνση το κοτέτσι της χ.α (στα όρια της πόλης & ακριβώς απέναντι από το μέγαρο του α.τ Αγρινίου) συγκρούστηκε με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής που έκανε χρήση χημικών & ρίψη πετρών προκειμένου να προστατεύσει τα γραφεία των παρακρατικών αδερφών τους.

 
Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι οργανωμένοι στο πέταλο της Θύρας 6 σήκωσαν πανί που αναφερόταν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ ανάλογο πανί σήκωσαν & οι οργανωμένοι της Αθήνας (Guerreros) στη Θύρα που βρισκόταν. Μάλιστα με την ανάρτηση των αντιφασιστικών πανιών με την έναρξη του αγώνα το πέταλο σχεδόν σύσσωμο αλλά & κάποιος κόσμος από άλλες θύρες φώναξαν το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» κάνοντας ξεκάθαρο ότι στο Αγρίνιο οι φασίστες δεν χωράνε…. Πανιά με ανάλογο αντιφασιστικό περιεχόμενο σηκώθηκαν & σε άλλη γήπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο & στο εξωτερικό. Οπαδοί του Ατρόμητου Περιστερίου, του Φωστήρα, του Ηρακλή Θες/νίκης, της Α.Ε.Κ, του Παναθηναϊκού, του Π.Α.Ο.Κ , του Άρη Θες/νίκης, του Εργοτέλη, του Αγροτικού Αστέρα, του Πανιώνιου, της Νίκης Βόλου, του Ολυμπιακού Βόλου, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, της Α.Ε Μελισσάς, της Καλλιθέας κτλ. Στο εξωτερικό πανιά αναρτώνται από τους οπαδούς των Rayo Vallecano(καλούν & πορεία) & Deportivo Alaves στην Ισπανία, Sankt Pauli & S.V Babelsberg στη Γερμανία, Genoa & Livorno στην Ιταλία, Brønshøj (Δανία), Partizan Minsk (Λευκορωσία), Ομόνοιας Λευκωσίας (καλούν & πορεία)


Ατρόμητος Περιστερίου - Απόλλων Αθηνών (21/09/13)
Ηρακλής Θεσ/νίκης - Ξάνθη (26/09/13)
Μανδραϊκός - ΑΕΚ (22/09/13)
Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (21/09/13)
ΠΑΟΚ - Πλατανιάς (22/09/13)
Ξάνθη - Άρης Θεσ/νίκης (23/09/13)
Νίκη Βόλου - Πανθρακικός (25/09/13)
Εργοτέλης - Πανιώνιος (22/09/13)
Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων - ΑΕΚ (22/09/13) 

 Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Άρης (20/09/13
 
 
 Α.Ε. Μελισσάς - Φιλέλληνες Πέτα (21/09/13)

Αγροτικός Αστέρας - Κιλκισιακός (22/09/13)
 το πανό κατέβηκε μετά την απειλή των διαιτητών για πρόστιμο και διακοπή του αγώνα.

 Φωστήρας - Ατρόμητος Περιστερίου (26/09/13)

Πανιώνιος - Απόλλων Καλαμαριάς (26/09/13)

Καλλιθέα - ΟΦΗ (26/09/13)

Πανιώνιος - Ολυμπιακός (28/09/13)

Πανσερραικός - Νεστός Χρυσούπολης (22/09/13)

Ολυμπιακός Βόλου - Άρης Θεσ/νίκης (26/09/13)

Απόλλων Αθηνών - Λεβαδειακός (29/09/13) 


Ηλυσιακός

 Αθηναικός

Sankt Pauli- Fortuna Dusseldorf (23/09/13) (Γερμανία)

SV Babelsberg - Carl Zeiss Jena (22/09/13) (Γερμανία)

 Απόλλων Λεμεσού - Ομόνοια Λευκωσίας (23/09/13) (Κύπρος)


Rallo Vallecano (Ισπανία) 

 Deportivo Alavés - Sporting Gijón (22/09/13) (Ισσπανία)

Genoa-Livorno (21/09/13) (Ιταλία)


Livorno - Cagliari (25/09/13) (Ιταλία)


Brønshøj -  Horsens (21/09/13) (Δανία)


Partizan Minsk (Λευκορωσία)

F.C.Bereza-2010 (Λευκορωσία)


FC Anzhi Makhachkala (Ρωσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου