Κυριακή 29 Μαΐου 2011

International scene (Διεθνής σκηνή)

Σε αυτή τη νέα στήλη θα παρουσιάζονται νέα και διάφορα θέματα από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο όπως και προσωπικές εμπειρίες μελών και φίλων της Αυτόνομης Ζώνης από επισκέψεις σε γήπεδα του εξωτερικού (groundhoppin)….

• Κάθε ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί πάντα ευκαιρία για να μπορέσει κάποιος να δει τις εκεί οπαδικές σκηνές, να δει από τα μέσα τις εκεί εξέδρες αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση της κοινωνίας προς το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά βέβαια αποκτούν διπλή σημασία όταν πρόκειται για ένα ταξίδι στη χώρα που έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον οπαδισμό στη σημερινή του μορφή, την Ιταλία.
Ιντερ-Μπολόνια:
Στις αρχές της χρονιάς λοιπόν βρεθήκαμε για κάποιες μέρες στην βόρεια ιταλία και το να παρακολουθήσουμε αγώνες ήταν επιθυμία ‘όλης της παρέας. Έτσι, ημέρα Σάββατο θα βλέπαμε το ματς πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ιντερ και στην Μπολόνια .Φροντίζουμε αρκετά πριν από τη σέντρα να είμαστε έξω από το γήπεδο .Φτάνοντας στον κοντινότερο σταθμό του μετρό αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια αφού είμαστε περίπου 20-30 λεπτά με τα πόδια μακριά από το γήπεδο και ήδη βλέπουμε τους πρώτους πλανόδιους. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε τον επιβλητικό ιππόδρομο της πόλης που στους ατέλειωτους τοίχους του τα γκράφιτι των οπαδών των 2 ομάδων του Μιλάνου δίνουν και παίρνουν. Σύντομα βρεθήκαμε έξω από το γήπεδο όπου βλέπουμε όλο το πανηγυράκι που έχει στηθεί με μικροπωλητές να πουλάνε μπλουζάκια, καπέλα, κασκόλ και ότι άλλο φαντάζεται κανείς με διακριτικά τόσο της Ιντερ όσο και της Μίλαν , άσχετα αν γηπεδούχος αυτή τη μέρα είναι η πρώτη.. Το παζλ συμπληρώνουν οι δεκάδες καντίνες με φαγητό. Δε χάσαμε χρόνο και πήγαμε στα εκδοτήρια όπου και μας τύπωσαν το ηλεκτρονικό μας εισιτήριο με όλα τα στοιχεία μας επάνω. Σχεδόν αμέσως ακολουθεί η ψακτική από τους μπάτσους και η εμμονή τους να μην περάσουμε αναπτήρα στο γήπεδο. Τα εισιτήρια μας είναι για το τρίτο διάζωμα του γηπέδου ,στο βόρειο πέταλο ,ακριβώς πάνω δλδ από τους ultras της Ιντερ .Εκεί γίνεται η πρώτη συνάντηση με αυτούς αφού κάποιοι προσπαθούν να μπουν με ντου μέσα και γίνονται και οι σχετικές μανούρες με τους μπάτσους. Δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε πως οι οπαδοί της Ιντερ παρά την ονομασία της ομάδας τους Ιντερνασιονάλε δηλαδή Διεθνής ,εχουν εντελώς αντίθετα πολιτικά πιστεύω εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και φροντίζουν να το δείχνουν με κάθε ευκαιρία χρησιμοποιώντας και αντίστοιχα σύμβολα τόσο στα πανό τους ,στα γκράφιτι ακόμη και στο ντύσιμο τους.Ο αγώνας λοιπόν αρχίζει με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου αφού το γήπεδο φαίνεται μισογεμάτο,με τον αγώνα να παρακολουθούν και περίπου 500 οπαδοί της Μπολόνια.. Με την έναρξη του ματς επικρατεί πανικός και για το πρώτο δεκάλεπτο η εξέδρα φλέγεται και μετά εντελώς ξαφνικά σιωπή, στο κομμάτι των οργανωμένων ακούγονται ελάχιστα άτομα να φωνάζουν και οι σημαίες που κυμάτιζαν στην αρχή τώρα έχουν κατέβει. Μέχρι και το 3-0 αυτό το σκηνικό άλλα μόνο μετά από κάθε γκολ, ενώ μετά και το 3-0 οι οπαδοί της Μπολόνια ,που μέχρι εκείνη τη στιγμή ακούγονταν συχνά , σταμάτησαν τελείως. Μετά το 4ο γκολ των γηπεδούχων κ ενώ απέμεναν 10 λεπτά για τη λήξη είδαμε όχι μόνο τους ultras αλλά σχεδόν όλο το γήπεδο στο πόδι να κουνάει τα κασκόλ του και να τραγουδάει συνεχώς ένα σύνθημα. Τελικό σκορ 4-1.

Τζένοα-Ουντινέζε:
Κυριακή πρωί κατευθυνόμαστε στο σταθμό των τραίνων στο Μιλάνο με σκοπό να πάμε στη Γένοβα. Το ταξίδι διαρκεί σχεδόν μιάμιση ώρα κ φτάνουμε έτσι σε μια πόλη που είναι γνωστή μεταξύ πολλών άλλων και για τις πολιτικές πεποιθήσεις των κατοίκων της, τις δράσεις που κάνουν χρόνια τώρα, καθώς και για τη δολοφονία του Κάρλος Τζουλιάνι από τους μπάτσους εκεί το 2001. Πέρα από αυτά η πόλη δείχνει ξεκάθαρα ότι λατρεύει το ποδόσφαιρο αφού και οι δυο ομάδες της έχουν από τα πιο φανατικά κοινά. Εκείνη τη μέρα στην πόλη έπαιζε η Τζένοα και υποδεχόταν την Ουντινέζε. Από το σταθμό των τραίνων πήραμε λεωφορείο που μας άφησε σχεδόν έξω από το γήπεδο Λουίτζι Φερράρι που αποτελεί κοινή έδρα της Τζένοα και της Σαμπντόρια ,και σε όλη τη διαδρομή προς αυτό βλέπαμε γκράφιτι των δυο ομάδων, σε μια πόλη όπου οι οπαδοί κρεμάνε όχι μόνο σημαίες αλλά και πανό ολόκληρα στα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Η εικόνα που συναντάμε έξω από το γήπεδο δεν έχει καμία σχέση με ότι είδαμε το προηγούμενο βράδυ στο Μεάτσα αφού υπάρχει μόλις ένας πάγκος με διακριτικά. Στα εκδοτήρια η ίδια η υπάλληλος μας προτείνει να μας βγάλει εισιτήριο για το πέταλο των ultras και έτσι και εδώ παίρνουμε το ηλεκτρονικό μας εισιτήριο και ακολουθεί η ψακτική με τους μπάτσους να εξακολουθούν κ εδώ να έχουν κόλλημα με τους αναπτήρες,
Οι αριστερές πολιτικές απόψεις των κατοίκων της πόλης εκδηλώνονται και στο γήπεδο αφού υπάρχουν παντού αστέρια και άλλα τέτοια σύμβολα. Ο αγώνας αρχίζει και στα δυο διαζώματα του πετάλου επικρατεί πανικός από τα συνθήματα και τις φωνές αλλά και πάλι για λίγο. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της ομάδας ήταν αποκαρδιωτική με τον Ντι Νατάλε να κάνει πάρτυ στην άμυνα της Τζένοα, όμως με το που το ρολόι έδειξε το 85ο λεπτό και παρά το γεγονός ότι το σκορ ήταν 2-4 επικρατεί φρενίτιδα στο κόσμο και μέχρι το σφύριγμα της λήξης φωνάζει σχεδόν όλο το γήπεδο, οι ultras δίνουν την τελευταία τους μάχη. Ο αγώνας τελειώνει και οι περίπου 50 οπαδοί της Ουντινέζε που τόση ώρα έκαναν τον δικό τους αγώνα είναι οι μόνοι που φεύγουν χαρούμενοι από το γήπεδο.

Απ’ όσα είδαμε στους 2 αυτούς αγώνες καταλάβαμε ότι αυτό που λέμε στην ελλάδα 90 λεπτά φωνή, εκεί δεν υπάρχει, οι οπαδοί φαίνεται προσπαθούν με άλλους τρόπους να στηρίξουν τις ομάδες τους. Φανερή επίσης είναι και η επιρροή της βρετανικής casual κουλτούρας. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με την κάρτα οπαδού, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, τις κάμερες αλλά και τη γενικότερη στάση του κράτους απέναντι στους οπαδούς όλο και περισσότεροι οπαδοί απομακρύνονται από τα γήπεδα.

• Οι Δανέζικες αθλητικές και όχι μόνο αρχές αποφάσισαν πως ο κάθε οπαδός που θα θέλει να προμηθευτεί εισιτήριο για ποδοσφαιρικό αγώνα θα πρέπει πρώτα να δώσει αποτυπώματα!! Έτσι αποφάσισαν πως το νέο αυτό μέτρο θα ξεκινήσει πριν το ντέρμπυ της Κοπεγχάγης μεταξύ των Brøndby IF και F.C. Copenhagen που θα διεξαγόταν στις 20 Μαρτίου. Οι οπαδοί πάνω στους οποίους θα εφαρμόζονταν αυτό το γελοίο μέτρο ήταν αυτοί της φιλοξενούμενης Brøndby IF. Φυσικά και οι οπαδοί δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο αρνούμενοι να πάρουν τελικά εισιτήρια για το ντέρμπυ. Το group οπαδών της γερμανικής Borrussia Dortmund με το όνομα The Unity φάνηκαν αλληλέγγυοι στους δανούς αναρτώντας πανί με ανάλογο μήνυμα στο γήπεδο τους.

• Με το σύνθημα "Voetbal is van ons!" (Το ποδόσφαιρο μας ανήκει!) οπαδοί 18 διαφορετικών ομάδων από την πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο
μοντέρνο ποδόσφαιρο τον Φεβρουάριο αναρτώντας πανιά σε πολλά γήπεδα με μηνύματα που φυσικά εναντιώνονται στη αλόγιστη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου αλλά και τις νομοθετικές διατάξεις που τους αφορούν.

• Στις αρχές του Απριλίου και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μεταξύ των Hamburg και Borrussia Dortmund οι οργανωμένοι οπαδοί και των δυο ομάδων προχώρησαν σε μια κοινή δράση αναρτώντας πανιά ενάντια στα ακριβά εισιτήρια θέλοντας έτσι να τονίσουν πως το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι οικονομικά προσιτό για όλους.

• Τον Απρίλιο στη γειτονική Ιταλία, οπαδοί της Bologna ανάρτησαν πανί το οποίο αναφερόταν στο ρόλο των δημοσιογράφων μιας και το πανί αυτό ανέγραφε «Giornalisti terroristi» που σημαίνει «Δημοσιογράφοι τρομοκράτες».

• Στη μακρινή Ουρουγουάη και στο γήπεδο της Penarol, οι οπαδοί της άπλωσαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την Independiente μια τεράστια σημαία μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48 μέτρων.

• Στις 20 Μαρτίου, σε ένα προάστειο του Buenos Aires ξέσπασαν σφοδρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών της γηπεδούχου Velez Sarsfield και αυτών της San Lorenzo αλλά και μεταξύ οπαδών και των δυνάμεων της αστυνομίας με αποτέλεσμα πολλούς τραυματίες και ένα νεκρό 40χρονο οπαδό. Σύμφωνα με τα μμε της χώρας και τα λεγόμενα της γυναίκας του νεκρού οπαδού, υπεύθυνη για τον θάνατο του ήταν η αστυνομία η οποία χτύπησε ,φόρεσε χειροπέδες και στη συνέχεια εγκατέλειψε τον άτυχο άνθρωπο μέχρι να έρθει με μεγάλη καθυστέρηση ασθενοφόρο.

•Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου στη Βαρκελώνη οπαδοί της Μπαρτσελόνα (που πανηγύριζαν τη κατάκτηση του Champions League) συγκρούστηκαν με τις ισπανικές δυνάμεις της κρατικής καταστολής με αποτέλεσμα τη δημιουργία σφοδρών συγκρούσεων με πολλούς τραυματίες και αρκετές συλλήψεις. Νεαρή οπαδός της καταλανικής ομάδας έχασε τη ζωή της από ατύχημα κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών. Να σημειωθεί ότι τη προηγούμενη μέρα οι ισπανικές δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν με μανία κατά των «αγανακτισμένων καταλανών» χρησιμοποιώντας ακόμη και λαστιχένιες σφαίρες με το πρόσχημα ότι έπρεπε να μετακινηθούν για να στηθούν γιγαντο- οθόνες που θα μετέδιδαν τον τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου