Μέσα από αυτή τη νέα στήλη θα σας παρουσιάζουμε διάφορα νέα και θέματα από το μεγάλο νησί, την Αγγλία δηλαδή και γενικότερα τη Βρετανία που ευθύνεται για τη γέννηση του αγαπημένου μας αθλήματος, του ποδοσφαίρου αλλά και της γηπεδικής και οπαδικής φάσης.
• Το φαινόμενο FC United είναι πραγματικά εκπληκτικό. Μια ομάδα που δημιουργήθηκε από οπαδούς της Manchester United οι οποίοι δεν άντεχαν να βλέπουν την ομάδα τους να ξεπουλιέται σε κάθε τυχάρπαστο και στυγνό επιχειρηματία που τον μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τσέπη του, μια ομάδα που έρχεται να μας υπενθυμίσει πως το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι μπίζνα. Πιο συγκεκριμένα, το 2005 η οικογένεια Glazer από τις Η.Π.Α αγοράζουν την ιστορικότατη Manchester United. Φυσικά και ήταν πολλοί αυτοί οι οπαδοί της Man. United που απογοητεύθηκαν με την αγορά αυτή μιας και θεωρούσαν πως οι αμερικανοί είναι απλά επιχειρηματίες με μοναδικό απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους χρησιμοποιώντας ως μέσο για κάτι τέτοιο την αγαπημένη τους ομάδα. Έτσι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες απογοητευμένοι οπαδοί της Man United αποχωρούν από το Old Trafford και αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους ομάδα. Έτσι φτάνουμε στις 14 Ιουνίου του 2005 όπου όλοι αυτοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ομάδα στο προάστιο Μπέρι του Great Manchester η οποία θα είναι η «φωνή» κατά του Γκλέιζερ και θα πρεσβεύει το ατόφιο νόημα του συλλόγου. Το όνομα είναι FC United of Manchester και τα χρώματα της ίδια με της Man United. (κόκκινο-άσπρο-μαύρο).
Οι ανησυχίες τους για το ξεπούλημα της Man United φυσικά και αποδείχτηκαν ορθές μιας και η ομάδα απέκτησε τεράστια χρέη ενώ οι αμερικανοί είναι αδαείς με το ποδόσφαιρο και τους ενδιαφέρει η επιχείρηση Manchester United (πώς να βγάλουν χρήματα) και όχι η αγάπη των οπαδών για την ομάδα και το ποδόσφαιρο. Η προσπάθεια αυτή των οπαδών είναι συνώνυμη με την εναντίωση στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο όπου παίζει η FC United θυμίζει άλλες παλιές εποχές και old school αγγλικές κερκίδες. Το παρατσούκλι της ομάδας είναι «Red Rebels» («κόκκινοι επαναστάτες) μιας και σημαίες, πανό ακόμα και πυρσοί/καπνογόνα κάνουν την εμφάνιση τους στα εντός αλλά και στα εκτός έδρας παιχνίδια και συνθέτουν μια γηπεδική old school κατάσταση. Τα πράσινα-χρυσά κασκόλ τα οποία είναι τα «αντι-γκλέιζερ» εμφανίζονταιι και στο Old Trafford μαζί με τα πανό “Hate Glazer, Love United”.
Η ημί- ερασιτεχνική αυτή ομάδα (που αποτελεί ταυτόχρονα και μια κοινότητα ανθρώπων) διοικείται από τα 2000 μέλη της που ευελπιστούν να γίνουν ακόμη πιο πολλά μιας και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το ποδοσφαιρικό αυτό εγχείρημα μπορεί να εγγραφεί και να συμμετέχει ισότιμα στα δρώμενα της ομάδας. Στο παιχνίδι με την Rochdale, η κερκίδα ήταν καταπληκτική ενώ στο πρώτο γκολ οπαδοί μπήκαν μέσα να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες και αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχαν όλες οι ηλικίες στην εξέδρα. Άλλωστε οπαδοί και παίκτες είναι «ένα» καθώς πανηγυρίζουν μαζί, διασκεδάζουν μαζί στις pubs, είναι μια οικογένεια το οποίο σημαίνει ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ οπαδών και παιχτών καταργείται εντελώς! Η FC United πρεσβεύει μία άλλη όψη του ποδοσφαίρου, μακριά από χρήματα και οικονομικά συμφέρονται κάτι πολύ σπάνιο σε μια εποχή που εξουσιάζει το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται.. Η FC United αποτελεί μια όμορφη παρασπονδία. Είναι η επανάσταση του ποδοσφαίρου!!!!!
• Οπαδοί της Manchester United τρύπωσαν στα μουλωχτά στο Enfield κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Liverpool- Tottenham και ανάρτησαν πανί που ανέγραφε «M.U.F.C. 19 TIMES» και αναφερόταν στα 19 πια πρωταθλήματα της ομάδας του Manchester σαν «εκδίκηση» για το πανί «Come Back When You Have Won 18» που είχαν αναρτήσει το 1994 οι οπαδοί της Liverpool μιας και μέχρι τότε η United είχε κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα. Οι οπαδοί της United τρύπωσαν στη κερκίδα των οπαδών της Liverpool και κρέμασαν το πανί όταν οι της Liverpool τραγουδούσαν το «You ‘ll never walk alone» και στη συνέχεια την έκαναν από το γήπεδο. Φυσικά και το πανί δεν έμεινε πολύ ώρα αναρτημένο μιας και οι οπαδοί της Liverpool το ξεκρέμασαν μόλις το αντιλήφθηκαν και στη συνέχεια το έκαψαν.
• Στο τοπικό ντέρμπυ μεταξύ της Birmingham και της Aston Villa στα πλαίσια του Carling cup δημιουργήθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια τόσο εντός γηπέδου όσο και έξω από αυτό. Με τη λήξη του παιχνιδιού (το οποίο κέρδισε η Birmingham 2-1) περισσότεροι από 1500 οπαδοί της Birmingham εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και κατευθύνθηκαν στο απέναντι πέταλο όπου βρίσκονταν οι 4000 οπαδοί της Villa. Οι οπαδοί της Birmingham άρχισαν τότε να κάνουν χειρονομίες και να πετούν αντικείμενα προς τους Villagers με αποτέλεσμα αυτοί να απαντήσουν με σπασμένα καθίσματα και καπνογόνα. Κάπως έτσι τα επεισόδια εκτραχύνθηκαν και συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 14 οπαδοί, δυο αστυνομικοί και δυο αστυνομικά σκυλιά ενώ οι αγγλικές δυνάμεις της κρατικής καταστολής πραγματοποίησαν 5 συλλήψεις. Πάντως οι άγγλοι διάλεξαν τη καλύτερη στιγμή για να τα σπάσουν μιας και την επόμενη μέρα θα ανακοινώνονταν το αποτέλεσμα της ανάθεσης του Μουντιαλ του 2018 που τελικά δεν πήρε η Αγγλία και έτσι λοιπόν οι πολίτες της, γλίτωσαν τα χρέη που θα άφηνε στις πλάτες τους άλλο ένα αθλητικό εμπορικό πανηγύρι (όπως οι ολυμπιακοί αγώνες της αθήνας που άφησαν σαν παρακαταθήκη στους πολίτες ένα σωρό χρέη και δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα)..
• Στο Λονδίνο και στο παιχνίδι για το FA Cup μεταξύ της Chelsea και της Cardiff δημιουργήθηκαν συμπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων με αποτέλεσμα να συλληφθούν 24 οπαδοί της Λονδρέζικης ομάδας οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 18 μήνες και σε αποκλεισμό από τα γήπεδα έως και 8 χρόνια. Με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής και οι δικαστικές αρχές συνέχισαν να απαγγέλουν κατηγορίες και αρκετές μέρες μετά το παιχνίδι σε άλλα 95 άτομα ενώ άλλοι 10 οπαδοί καταδικάστηκαν. Η Chelsea είναι μια ομάδα με πυρήνες οπαδών με παράδοση στο χουλιγκανισμό, όπως πχ το firm των Headhunters που ήταν όμως φασιστικά και ακροδεξιά κατακάθια.
Όσον αφορά την Μάντσεστερ υπάρχει και μια ιστοσελίδα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://therepublikofmancunia.com/the-republik-of-mancunia/,
με έντονες αντί αγγλικές, αντιμοναρχικές αναφορές, απάθειας προς την εθνική Αγγλίας.
Εξ ου και το όνομα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΚΟΥΝΙΑ (ΜΑΝΚΟΥΝΙΑ Η ΑΡΧΑΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ).
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι η κίνηση των οπαδών της Μάντσεστερ να ιδρύσουν την united of manchester έγινε σε μια εποχή που η Μαντσεστερ κυριαρχεί αγωνιστικά, σε αντίθεση με εδώ πέρα, που όταν η ομάδα πάει καλά αγωνιστικά, είναι όλα μέλι γάλα και συ που κανείς κριτική είσαι ο αποδιοπομπαίος τράγος.